Út Hévízről az Illés Akadémiára

Út Hévízről az Illés Akadémiára

Megerősítette korábban kezdődött együttműködését a Hévíz SK és az Illés Akadémia.

Szabó Imre, a Hévíz SK elnöke és Illés Béla, akadémiánk alapítóigazgatója írta alá az „Út a Hévíz SK-n keresztül az Illés Labdarúgó Akadémiára” című dokumentumot. A fürdővárosi klubelnök az alkalomból megtartott sajtótájékoztatón leszögezte:

Az évtizedes gyakorlati együttműködés után immáron második alkalommal írtunk alá megállapodást, amely megtiszteltetést jelent a hévízi klubnak. Ezzel a gyerekek számára még inkább motiváló utat tudunk biztosítani! Ez egyben rang a Hévíz SK számára, amely jelzi az itteni utánpótlásnevelő munka értékét és minőségét.

Illés Béla arról beszélt: próbálnak minél több partnerkapcsolatot kialakítani, ezzel is szolgálva a térségbeli gyerekek fejlődését.

Amikor 2007-ben elindítottuk az akadémiát, könnyű helyzetben voltunk, hiszen az ország minden részéből érkeztek hozzánk játékosok, ám ma már tíz kiemelt labdarúgó-akadémia dolgozik Magyarországon. Ezért Szombathely 150 kilométeres körzetében alakítottunk ki partnerkapcsolatokat, hogy megtaláljuk a talentummal bíró fiatalokat. Hévízzel mindig is jó volt az együttműködésünk, sokan kerültek hozzánk a fürdővárosból, és bízom abban, hogy a legtehetségesebb játékosok továbbfejlődését a jövőben is tudjuk biztosítani.

Damina László, a Hévíz SK labdarúgó-szakosztályának vezetője emlékeztetett: Czafit Richárd volt az első, aki Hévízről az Illés Akadémiához került, s onnan a korosztályos válogatott tagja lett. Azóta többen is bejárták ezt az utat, és számosan első- és másodosztályú, vagy külföldi klubokhoz kerültek.

Öt-hat éve pedig nagyon intenzív és hatékony szakmai kapcsolat alakult ki közöttünk, amely segíti a mi munkánkat is. Ezt most újra szentesítjük egy szerződésben, de a napi munka ettől függetlenül is rendkívül jól működik a két klub között. Ennek eredményeként a jövőben még több játékosnak tudunk olyan szakmai utat vázolni, amely a minőségi felnőtt futballba vezet. Körzetközpontként ez fontos szerepünk, és ebben az Illés Akadémia kiváló partner.

Bakos Roland, az akadémia szakmai igazgatója azt hangsúlyozta: a működőképes gyakorlatot tartják szem előtt, hiszen az a kézzel fogható.

Zöld-fehér a vérünk, ezt jelzi az is, hogy partnerklubjaink többségének is ez a színe. Persze, nem ez alapján választunk, de így hozta az élet. A lényeg azonban az, hogy valamennyi velünk együttműködő egyesülettel megismertetjük a munkánkat, filozófiánkat; ez is része annak az MLSZ-célkitűzésnek, hogy az utánpótlásképzés felmenő rendszerben működjék Magyarországon. Nálunk – és ez egy nagyon fontos hozzáadott érték – gimnázium is működik, figyelve arra, hogy a fiataloknak kettős életpályamodellt kínáljunk.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere emlékeztetett, a hévízi sportélet főszponzora az önkormányzat, s az Illés Akadémiával való együttműködést illetően is stratégiában gondolkodnak.

A gazdasági nehézségek ellenére túléltük az elmúlt néhány esztendőt. Ennek bizonyítéka, hogy ma is több mint 300 gyermek futballozik Hévízen. Az Illés Akadémiával való kapcsolat pedig a továbblépés lehetőségét kínálja azoknak, akik kiemelkednek ebből az inspiráló közegből, közös, felmenő rendszerű stratégiánk a szakmai és az emberi hátteret is biztosítja.

Fotó& interjúk: Péter Árpád