Új struktúra, régi lelkesedés

Új struktúra, régi lelkesedés

Január óta az újonnan felállított élettani csoportunkat vezeti Orbán Attila, aki az Illés Akadémia 2007-es megalapítása óta az utánpótlásképző bázisunk dolgozója. A kitűnő szakember készen áll az újabb 13 évre.

Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, mert remek „munkaalanyok”. Ráadásul ezt a tevékenységet egy kifejezetten családias, baráti légkörben végezhetem, ezzel pedig azt hiszem, hogy választ is adtam arra a kérdésre, hogy mi tart itt már több mint tíz esztendeje az Illés Akadémián. Számomra nagyon lényeges, hogy látom a kollégáimmal és a srácokkal közösen végzett munkánk eredményét, ami NB I-es és válogatott játékosok sorában nyilvánul meg.

Egy jó ideje már a felnőtt női labdarúgó-válogatott mellett is dolgozol. Lehet a két dolog között bármilyen aspektusból nézve is sorrendet felállítani?

Én nagyon sokáig testnevelőtanárként dolgoztam. Amikor az akadémiára kerültem, örömmel konstatáltam, hogy nem kell harcolni a növendékek együttműködéséért, mert ők azért jöttek ide, hogy profi futballistává váljanak. Napi szinten találkozom velük, és igen jó látni a fejlődésüket. A női válogatottnál viszont kész játékosokkal foglalkozunk. Rövid időintervallumokat töltünk együtt. Nagy pozitívuma annak a munkának, hogy rengeteg nemzetközi tapasztalatra lehet közben szert tenni. Az ember sok helyre eljut, és sok mindent lát. Így összegezve úgy gondolom, hogy a két munkám remekül kiegészíti egymást.

Az általad elmondottakból az következik, hogy nem csak a gyerekeknek, hanem neked is folyamatosan képezned kell magadat?

Talán az egyik leggyorsabban fejlődő tudományág a sporttudomány. Nekünk pedig ezzel lépést kell tartanunk. Hihetetlen, hogy milyen technikai eszközöket találtak fel az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy minél több és több információt gyűjthessenek be a játékosokról az egészséges fejlődésük érdekében. Folyamatosan képeznünk kell magunkat. Például nem is olyan régen kezdtünk el ismerkedni a Catapult-rendszerrel, ami nagyon komoly lehetőségeket rejt magában.

Miként látod az Akadémiánk technikai színvonalát?

Most, hogy bekerültünk az elit akadémiák közé, lehetőségünk van arra, hogy szó szerint a világ legmodernebb rendszereit használjuk. Ez ahogy már említettem egy tanulási folyamattal jár. Állunk elébe, mert rengeteg pozitívummal jár.

Januárban megalakult nálunk (is) az élettani csoport, melynek te lettél a vezetője. Mennyiben változott a tevékenységi köröd?

Hála az égnek az elit akadémiáknak nem csak világszínvonalú eszközbeszerzésre van lehetőségük, hanem a humánerőforrásaikat is bővíteni tudják. Ennek köszönhetően az egyes korosztályok mellé nagyon komoly stábok kerültek, olyanok, melyek a gyerekek korának speciálisan megfelelő segítséget adhatják meg. Az én feladatom, hogy ezt koordináljam, folyamatosan konzultáljak a kollégákkal, irányítsam a tevékenységüket. Az a célunk, hogy az edzők keze alá dolgozzunk. Úgy gondolom, hogy egészséges fizikális fejlődés nélkül nem lehet senkiből sem élsportoló. Két területre fókuszálunk kiemelten: csökkenteni akarjuk a játékosok sérülésre való hajlamát, emellett pedig a teljesítményük növelése érdekében is dolgozunk.

A megalapítás, azaz 2007 óta vagy az Illés Akadémián. Lesz újabb 13 év?

Nagyon bízom benne, hogy igen!