UEFA Goalkeeper „C” diplomát szerzett Fabsitz András

UEFA Goalkeeper „C” diplomát szerzett Fabsitz András

Női szakágunk kapusedzője, Fabsitz András fontos mérföldkőhöz ért, ugyanis nemrégiben vehette át Telkiben UEFA Goalkeeper „C” diplomáját. Ennek apropóján felelevenítette nekünk az elmúlt hónapokat, de azt is elmondta, amint lehetősége lesz rá, szeretné elkezdeni a következő lépcsőfokhoz vezető utat.

Az Illés Akadémia számára mindig is fontos volt az itt dolgozó szakemberek folyamatos fejlődése, képzése, így aztán mindig örömteli, ha egy újabb diplomáról, megszerzett képesítésről számolhatunk be. Női szakágunk kapusedzője, Fabsitz András – aki olyan nevek keze alatt nevelkedett a Haladás utánpótlásában, mint Szarka Zoltán, Varga János vagy Szőllősi Emil – az osztrák TSV Hartbergtől érkezett hozzánk a nyár folyamán. Kelet-Stájerországban is szép sikereket ért el a csapattal, tanítványai közül ketten is – alig 18 esztendősen – profi szerződést kaptak az első együttesnél.

Miképpen folyt a képzés, hogyan zajlott a tanfolyam?

Ezen tanfolyam esetében nagyon magas volt a jelentkezők számra, így külön öröm, hogy sikerült bekerülni abba a húsz fős keretbe, akik felvételt nyertek. Éppen a túljelentkezés miatt döntöttek úgy, hogy kettébontják résztvevőket, én pedig a tavaszi tanfolyamban kaptam helyet. A helyszín Székesfehérvár volt, februárban indultunk és 7+1 alkalmat ölelt fel a képzés. Rendkívül színes volt a felhozatal: Paksról, Felcsútról, Ajkáról, Csákvárról is voltak a csoportban, de úgy gondolom, nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot és remek társaság jött össze, amely mindenben segítette egymást. Az oktatást a korábbi kiváló hálóőr, Milinte Árpád tartotta, aki nagyszerűen adta át az anyagot, szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy rendkívül sokat tanultunk tőle. Megtanított minket többek között arra, hogyan építsünk fel egy kapusedzést, hogyan dolgoznak a nagy kluboknál a szakemberek, mik az elvárások tőlük. Egy-egy alkalom egy délelőtti elméleti részből, valamint egy délutáni gyakorlati részből épület fel. Az volt a lényeg, hogy az elméletben tanultakat miként tudjuk „kivinni a pályára” és alkalmazni a kapusedzések során.

Hogyan kellett számot adni a megszerzett tudásról?

A tanfolyam egy elméleti, valamint egy gyakorlati vizsgával zárult. Előbbi online alapú volt, minimum 65%-ot kellett elérni, így mehettünk csak a gyakorlati részre, aminél egyénileg megkaptuk a vizsgaanyagot, amit videóra kellett venni. Ezt vágatlanul kellett leadni, hiszen itt az oktatók arra voltak igazán kíváncsiak, hogy tartom meg az edzést, miként kommunikálok a növendékekkel, hogyan javítom az esetleges hibáikat, egyszóval egy olyan anyagot szerettek volna kapni, mintha itt lettek volna mellettem a tréningen. Én egyébként az U15-ös korosztályt, azon belül is a „Helyes pozíció felvétele a beadások előtt, valamint a magas labdákra való kijövetel” című tételt kaptam, erre kellett felépítenem egy edzést.

Hogyan tovább, mik a terveid a jövőre nézve?

Természetesen nem szeretnék itt megállni, folyamatosan szeretnék újabb és újabb dolgokat tanulni, fejlődni. A szabály az, hogy a „C” diploma megszerzése után egy évnek el kell telnie, s utána tudom elkezdeni a következő lépcsőfokot. Ami biztos, hogy mindenképpen jelentkezni fogok, hiszen az a célom, hogy minél jobb kapusedzővé váljak és a lehető legjobb tudásom szerint segíthessem a növendékeimet. Szeretném belőlük a maximumot kihozni, hogy minél többre vigyék. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, valamint a bizalmat az Illés Akadémia vezetőségének! Nagyon jól érzem itt magam és azon leszek, hogy ezt megháláljam. Megtiszteltetés, hogy ilyen kiváló, rutinos kollégákkal dolgozhatok együtt, mint akik az akadémián segítik a kapustehetségeket.