U17-es válogatott: Duplázott az Illés Akadémista Tóth-Gábor Kristóf!

U17-es válogatott: Duplázott az Illés Akadémista Tóth-Gábor Kristóf!

A magyar férfi U17-es válogatott a hazai rendezésű Eb-selejtezőkör utolsó mérkőzésén, már csoportgyőztesként pályára lépve 3–1-es győzelmet aratott Koszovó legjobbjai ellen.

U17-es válogatottunk augusztus elején veretlenül végzett a második helyen a Telki Kupán, majd a lengyelországi Syrenka Kupán folytatta felkészülését, ahol végül a negyedik helyen végzett.

A felkészülés a hazai rendezésű Eb-selejtezőkön való sikeres szereplést célozta, melyen válogatottunk sorrendben Wales, Hollandia és Koszovó ellen lép majd pályára.

Az UEFA versenykiírása szerint a selejtezőkörben 13 csoportban csap össze 52 nemzet válogatottja 2017 őszén. A négyfős csoportok első két helyezettje, és a négy legjobb csoportharmadik kvalifikálja magát a 2018 tavaszán megrendezésre kerülő elitkörbe.

Az Eb-selejtezőkör első fordulójában a magyar válogatott jó játékot bemutatva, nagy fölényben futballozva 2–1-re verte Wales legjobbjait, míg a csoport második összecsapásán Hollandia ellen nyert megérdemelten.

A győzelmeknek köszönhetően az utolsó forduló eredményétől függetlenül csoportgyőztesként léphetett pályára Szélesi Zoltán csapata Koszovó ellen. Talán ennek is volt betudható, hogy az első félidőben a harcosan, nagy kedvvel futballozó ellenfelünk tudta irányítani a játékot, sőt a vezetést is megszerezte: egy szép támadás végén Hysenaj lőtte ki 14 méterről a bal alsó sarkot. A játék képe alapvetően az első félidő végéig sem változott meg, így Koszovó megérdemelten mehetett egygólos előnnyel a szünetre (0–1).

A második félidőre azonban megrázta magát a válogatott, azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és percek alatt egyenlített is: Tóth-Gábor lőtte ki a bal alsó sarkot (1–1).

Az egyenlítést követően is támadásban maradt a magyar csapat, egyértelműen uralta az összecsapást, és nyomás alatt tartotta ellenfele kapuját. Ez a nyomás vezetett oda, hogy az egyre inkább elfáradó koszovói védelem hibázott, Tóth-Gábor lecsapott a lehetőségre, és ezúttal a jobb alsó sarokba lőtt (2–1).

A hátralévő időben még növelhette volna előnyét a magyar csapat, de a befejezéseknél hiányzott a pontosság, így csak az utolsó percben változott az eredmény: Beke ment el a jobb oldalon, a középre tett labdájára pedig Csala robbant be, és a védőket megelőzve a kapuba lőtt (3–1).

Az újabb győzelem azt jelenti, hogy Magyarország százszázalékos teljesítménnyel, Hollandia, Wales és Koszovó előtt megnyerte a csoportját, és kvalifikálta magát az elitkörbe, amelyen már az Eb-részvétel lesz a tét. A csoport másik hétfői találkozóján Hollandia 4–0-ra verte Wales válogatottját.

Az első félidőben nem azt láttam viszont a pályán, amit megbeszéltünk, és amit szerettem volna, de a szünetben sikerült helyre tenni a dolgokat, és a cserék is felrázták a csapatot. A harmadik meccsünket játszottuk rövid időn belül, emiatt a játékosok már kissé fáradtabbak voltak, ilyenkor jobban be kell osztani az erőt, és néha az egyszerűbb megoldást választani, de az első félidőben nem így történt, ez okozta a problémákat. Annak viszont örülök, hogy a fordulás után jó játékot mutatott be a csapat. Összességében mindhárom mérkőzésünkön magabiztos futballt mutattak be a srácok, a futásteljesítményeken látszik, hogy mindenki odatette magát, megvolt a kellő csapategység is, ezért csak dicséret illeti a csapatot – értékelt a mérkőzést követően Szélesi Zoltán szövetségi edző.

Magyarország–Koszovó 3–1 (0–1)
Gól: Tóth-Gábor (47., 70), Csala (80.) illetve Hysenaj (15.)

Magyarország: Kiss Ágoston – Bokor Bence (Papp Marcell 41.), Varju Benedek, Nyári Patrik, Papp László – Kocsis Bence Máté, Márton Adrián (Beke Péter 60.), Irimiás Gergő – Bukta Csaba, Tóth-Gábor Kristóf, Cipf Dominik (Csala Tibor 41.)

A mérkőzés galériája az MLSZ Facebook-oldalán érhető el.

 

A magyar U17-es válogatott kerete

Kapusok

Ásványi Balázs (PFLA)
Kiss Ágoston (Illés Akadémia)
Németh Botond (Videoton FC)

Védők

Varju Benedek (MTK)
Posztobányi Patrik (PFLA)
Körmendi Kevin (PFLA)
Bokor Bence (Illés Akadémia)
Papp László (PFLA)
Kalmár Olivér (ETO FC Győr)

Középpályások

Irimiás Gergő (Budapest Honvéd)
Csala Tibor (FK Csíkszereda)
Nyári Patrik (Illés Akadémia)
Kocsis Bence Máté (PFLA)
Burai Erik (Illés Akadémia)
Szabó Bálint (Videoton FC)

Támadók

Cipf Dominik (Budapest Honvéd)
Márton Adrián (ETO FC Győr)
Bukta Csaba (DVSC)
Papp Marcell (Ferencváros)
Tóth-Gábor Kristóf (Illés Akadémia)
Beke Péter (HSV)

 

Forrás: mlsz.hu

Kép: mlsz.hu