Túl az első fél éven

Túl az első fél éven

Mindhárom leány utánpótlás-korosztályunk jól helytállt a 2020/2021-es bajnokság tavaszi felében.

Januártól új időszámítás kezdődött a szombathelyi női labdarúgásban, miután Markó Edina, valamint Csertői-Juhász Anita vezetésével megalakult az Illés Akadémia Női Szakága. A klubban három korosztály csaknem ötven tehetséges növendéke kezdte meg a munkát kiváló feltételek mellett, remek szakemberek segítségével. Az első időszakban mindenki számára az akadémiai környezet megismerésén, az ehhez méltó munkamorál kialakításán volt a hangsúly, továbbá azon, hogy lekerüljenek az alapok a következő szezonra.

U14-es csapatunk a háromnegyed-pályás bajnokság Észak-nyugati csoportjában, míg az U16-os és U19-es együttesünk a kiemelt bajnokságban szerepelt a tavasz folyamán. Mindhárom gárdának akadtak emlékezetes mérkőzései a szezon folyamán. A Győrffy Mátyás vezette U16-osok például a bajnokság második, harmadik, valamint negyedik helyezettjét is legyőzték, ráadásul az FC Hatvant, valamint a Ferencvárost idegenben sikerült felülmúlni. Gődér Brigitta U14-esei az akkor listavezető, majd a pontvadászatot fölényesen megnyerő Kelen SC ellen játszottak győzelemmel felérő 1–1-es döntetlent, de nyerni tudtak a ZTE, valamint a Sopron ellenében is – utóbbit a 2009-es születési Szélessy Hédi duplájával sikerült legyőzni. A Tebeli György irányította U19-es alakulat remek tavaszt futott, többek között legyőzte a Ferencvárost, az Astrát, a Hatvant, valamint a Szeged együttesét is. Emellett mindenképpen meg kell említeni, hogy kilenc akadémista is szerepet kapott az NB I-es csapatban, ami rendkívül szép szám és bizakodásra okot adó jel a jövőre nézve.

Sok csapathoz hasonlóan a lányoknak is szembe kellett nézniük a koronavírussal, de minden segítséget megkaptak ahhoz, hogy teljesen felépülhessenek belőle, utána pedig szépen fokozatosan térhettek vissza az edzésekbe: először egyéni munkát végezve, majd később már csapattal közösen dolgozva. Ez természetesen nem könnyítette meg a vezetőedzők dolgát, de mindenképpen pozitívumként kell értékelni, hogy a fiatal játékosok – akik lehetőséghez jutottak az idősebbek között – megállták a helyüket, és megtapasztalhatták a gyorsabb iramot. Sőt, mi több, Szabó Liliána például bombagóllal tette le a névjegyét az U19-esek Szeged elleni találkozóján.

Nem csak a feljátszó, de az újonnan érkező játékosok is hamar felvették a ritmust és beilleszkedtek a csapatba. Elég csak Csizmadia Zsófiára gondolni, aki hét alkalommal vette be az ellenfelek hálóját, és oroszlánrészt vállalt a csapat menetelésében. Az U16-osoknál Csáki Eszter rögtön az első mérkőzésén három pontot érő találattal mutatkozott be, de ezen felül is remek teljesítményt nyújtott, sokszor csapata egyik legjobbja volt. A nehézségek ellenére tehát bőven akadtak pozitívumok és biztató dolgok az elkövetkezendő időszakra nézve, a csapatok pedig az egyhónapos nyári pihenőjük után július 12-én újult erővel vágnak neki a 2021/2022-es idénynek, ahol az U19-es csapat mellett immáron U15-ös, valamint U17-es korosztállyal képviselteti magát az Illés Akadémia.