Tizenhárom Illés Akadémia-nevelés játszott a Haladásban

Tizenhárom Illés Akadémia-nevelés játszott a Haladásban

Véget ért a Merkantil Bank Liga 2022/2023-as kiírása.

A Szombathelyi Haladás a 9. helyen végzett az NB II-es bajnokságban. A vasiakat hét fordulón át Németh Szabolcs, egyszer Mészöly Géza, majd a kilencedik körtől a szezon végéig Michal Hipp irányította. A felvidéki szakember nevéhez fűződik, hogy öt Illés Akadémia-nevelés is nála debütálhatott a Haladásban bajnoki mérkőzésen.

Mohos Barnabás – aki már profi szerződést is kapott – az FC Ajka elleni idegenbeli meccsen léphetett pályára először: sajnos sérülése megakadályozta abban, hogy ezt újabb kövesse.

Több mint érdekes Bolla Gergő szerepe. A Haladás Sportkomplexum avató-gálamérkőzésén, az Eszék (NK Osijek) elleni 3–1 során még mint az Illés Akadémia U19-es csapatának játékosa lépett pályára. Három évet aztán a szlovéniai Lendván szerepelt, 2022 nyarán tért vissza Szombathelyre. Egészen a 29. fordulóig egy percet sem játszott a bajnokságban (a Magyar Kupában egy mérkőzése volt), ekkor Kazincbarcikán a szünetben állította be Michal Hipp. Ezt követően kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból, ráadásul védőként két gól is fűződött a nevéhez!

Ugyancsak Kazincbarcikán mutatkozhatott be Katona István. A még csak 16 éves támadó – együtt Mohos Barnabással – már januárban csatlakozhatott a Haladás keretéhez. Ezen a tavaszon ötször csereként kapott lehetőséget a Haladásban.

Ha már Kazincbarcika: ott még csak kispados volt, de a következő fordulóban, a Gyirmót FC Győr elleni fordulatos, izgalmas találkozón már debütálhatott Mayer Gergő. Ő az egyetlen a tavaszi „új fiúk” között, aki a Rohonci úton léphetett először pályára a Haladásban. Ezt még négy találkozó követte: kisebb sérülés miatt nem lehetett magasabb ez a szám.

Ötödikként Horváth Arnold húzhatta magára úgy a Haladás-mezt, hogy mérkőzést is játszott. Arni a kozármislenyi mérkőzésen esett át a tűzkeresztségen, majd tegnap szintén játszott.

Rajtuk kívül kerettag volt a Szombathelyi Haladásban Kovács Péter (három alkalommal) és Frák Marcell (egyszer), az ő bemutatkozásuk ezen a tavaszon nem történt meg. Sérülés miatt ebben a bajnokságban Szijjártó Ármin nem tudott pályára lépni.

Az újoncok mellett Mursits Roland, Rácz Barnabás, Doktorics Áron, Tóth Máté, Horváth Rajmund, Simut Lucas Mario, Tarján Patrik, Nyíri Vince képviselte az Illés Akadémia-múltat, így összesen 13 növendékünk szerepelt a Szombathelyi Haladásban. Mellettük ott volt egyéni képző edzőnk, Bosnjak Predrag is.