Tischler Fruzsina a FIFA sportegészségügyi képzésében gyarapította tudását

Tischler Fruzsina a FIFA sportegészségügyi képzésében gyarapította tudását

Az Illés Akadémia női szakága számára a kezdetektől, 2021 tavaszától fogva prioritást jelent, hogy magas szintű tudással és szakmai ambícióval foglalkozzanak munkatársaink a lányokkal.

Nincs ez másként, sőt akár azt is mondhatjuk, különösen így van ez a Tischler Fruzsina vezette egészségügyi csoportnál. Azt állítani, hogy a szakterületen egyetlen más akadémián sem dolgozik hasonló minőségű szakember gárda, talán szubjektív volna, az azonban egészen bizonyos, hogy Tischler Fruzsina innovációval, új, saját fejlesztésekkel és folyamatos továbbképzésekkel emeli egyre magasabbra a lécet.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség kiemelt hangsúlyt fektet a sportághoz kapcsolódó sérülésekkel, egészségügyi problémákkal kapcsolatos képzésekre. A FIFA négy nagy témakörre fókuszáló, 44 modulból álló – online, ingyenesen elérhető – képzést állított össze, amely épp úgy összegzi a nagy tornákkal kapcsolatos egészségügyi tapasztalatokat, mint a sérülésmegelőzést, a rehabilitációt, vagy éppen a játékosok eltérő életkorából, vagy neméből adódó különbségeket. Talán mondani sem kell, a modulok között van olyan is, amely a női szakágra fókuszál.

A kurzus(ok) elvégzéséről a hallgatók diplomát kapnak, amely nem „örökre” szól: azt folyamatosan, további képzéseken kell napra késszé tenni. Azt már Fruzsina meséli, hogy a diplomának olyan haszna is van, hogy birtokában kedvezményes áron vehetnek részt a szakemberek a FIFA egészségügyi kongresszusain.

Egészségügyi csoportunk vezetője lelkesen meséli, hogy 2017-ben végezte el az ilyen jellegű képzést, de az már „elévült”, meg kellett újítani. Tischler Fruzsina kiemelte:

a FIFA logikus rendszere arra épít, hogy a hallgatók maguk is felismerik: az, hogy a folyamatosan megújuló képzési modulokat újra és újra elvégzik, elsősorban az ő érdekük, az ő szakmai épülésüket szolgálja. Mindig van új anyag, a képzés új fejlesztésekre (studykra) szakirodalmakra hivatkozik, folyamatosan készülnek sérülési statisztikák, amelyek a prevenció során is jól használhatók. Jó vezérfonalat ad a sérülések megismeréséhez, mert alapvetően az a célja, hogy aki kevéssé jártas a témában, a sportegészségügyi ismeretei alapjainál jár, annak jó forrás.

Fruzsina elmondta, a képzés egyfajta „ugródeszka”, amely után mindig igyekszik még tovább lépni, saját anyagokat készíteni a tanultakból, tapasztaltakból. Az online kurzusok tágítják az érdeklődést és a szakmában való elmélyedést. Kiemelte azt is, a tanultak hasznosíthatók az egészségügyi szervezésben is, a nagy tornák tapasztalatai adaptálhatók a hosszabb összetartásokra, nyolcnapos minitornákra is.