Tamás Krisztián a Milan második csapatában!

Óriási lépést tett az elmúlt egy év során a Milan U17-es együttesében futballozó Tamás Krisztián: a bal oldali védõt kiválasztották a Milan szakemberei, így július 22-tõl már a Milan közvetlen második csapatában, azaz a Primavera együttesben futballozik tovább az Illés Akadémia növendéke. Innen már csak egy – igaz jó nagy – ugrás a piros-fekete kub elsõ csapata.

Tamás Krisztián 2011. nyarán igazolt az Illés Akadémiából az AC Milanhoz, az akadémia növendéke az elmúlt egy évben a lombard klub U17-es korosztályos csapatát erõsítette. A balhátvédként bevethetõ, utánpótlás-válogatott labdarúgó idán nyáron újabb, hatalmas lépést afelé, hogy egyszer az AC Milan keretéhez tartozhasson: õsztõl már a piros-feketék közvetlen utánpótlásának számító, a Magyarországon a Honvédot és a Siófokot is edzõ Aldo Dolcetti vezényelte Primavera csapatnál készülhet, futballozhat. Tamás tehát egy remekül sikerült éven van túl, és hiszi, hogy ez még messze nem a csúcs.

– Én is úgy éreztem, hogy jól sikerült az elmúlt szezonom, és bár gólt nem lõttem, jónéhány gólpasszt sikerült kiosztanom, elégedett voltam a teljesítményemmel – mondta Tamás Krisztián. – Olaszországban három regionális ligában szerepelnek az 1995-ös korosztályos együttesei. Bár továbbjutottunk csoportunkból, késõbb a Fiorentina, Catania, Empoli hármashoz sorsoltak minket, innen már nem sikerült továbblépnünk – az utolsó két meccsen már nem is játszottam. A többin azon szinte kivétel nélkül pályára léptem, sõt, a korábbihoz hasonlóan egyszer tavasszal is meghívtak a Primavera-együtteshez.

– Legalább szokta a légkört…

– Így van, hiszen a bajnokság befejeztével Filippo Galli, a Milan utánpótlás-igazgatója, valamint Aldo Dolcetti, a Primavera együttes edzõje jelezte, elégedettek velem, így nyártól már az AC Milan “B”-csapatánál, vagyis a Primavera csapatnál készülhetek! Bevallom, egy pillanatig sem izgultam, hogy kellek-e vagy sem, bíztam magamban, végig hittem bent, hogy feljebb léphetek – hiszen egy éve ezért is igazoltam Olaszországba. Egyébként az elõbb említett két szakember szinte valamennyi meccsemet látta, és konzultáltak eddigi edzõmmel, Omar Daniellivel is – nem ad hoc alapon történt a kiválasztás. Azt nem tudom megmondani, hány játékostársammal együtt kerültünk fel, bár az interneten tartjuk a kapcsolatot, még nem tudtam valamennyiükkel értekezni. Mindenesetre sokan biztosan nem lehetünk “kiválasztottak” – amúgy akik nem kellettek, õket kölcsön, – vagy eladják. Én már nyugodt lehetek, a hivatalos értesítõt is megkaptam: július 22-én kezdõdik a felkészülés, másnap pedig edzõtáborba vonulunk. A napi életvitelemben mindez nem jelent nagy változást, azzal az “apró” különbséggel, hogy ezentúl Milanellóban edzek, ott ahol a felnõttcsapat is készül.

Mekkora esély lát arra, hogy jövõre esetleg a Milan keretébe is – olykor-olykor – felkerüljön?

– Meglehetõsen gyakori volt tavaly, hogy a Primavera csapatból hívtak játékosokat a felnõtt csapatba, bajnokikon, BL-meccseken egyaránt elõfordult ilyen irányú mozgás. Persze ezzel ellentétes is akadt, vagyis a felõttek közül néhányan a Primavera együttesben készültek, és futballoztak. Szóval azt hiszem csak rajtam múlik, hogy élek -e a lehetõséggel. Eddig sem lazsáltam Itáliában, de mostantól már felnõttjátékosokkal is játszhatok egy csapatban, és ebbõl adódóan ellenfélként is komolyabb labdarúgók ellen kell bizonyítanom. Az biztos, hogy taktikailag, mentálisan és fizikálisan is rengeteget fejlõdtem Olaszországban, például a védekezésem és a fejjátékom is sokat javult. Nem tudom ki játszik a posztomon a Primavera csapatban, de csak egy célom lehet: beverekedni magam a kezdõbe. Sokan gratuláltak már, rokonok, ismerõsök hívtak, üzentek, és Tóth Miklós az Illés Akadémia ügyvezetõje is gratulált. Még két éves szerzõdés köt a Milanhoz, igyekszek egyre feljebb és feljebb lépni – eltökélt szándékom, hogy eljussak a felnõttcsapatba!

– Nem csak az Illés Akadémia, hanem a Haladás és a magyar futball számára is óriási elismerés, hatalmas dicséret, hogy Tamás Krisztián a Milan második csapatánál készülhet, büszkék lehetünk rá – jelezte Tóth Miklós.

Forrás: www.haladas.hu