Szijjártó Ármin gólt szerzett a válogatottban

Szijjártó Ármin gólt szerzett a válogatottban

Az Oross Márton vezette magyar U18-as a Haladás Sportkomplexumban fogadta Svájc legjobbjait.

A fehér mezben szereplő magyar válogatott kapuját Simon Barnabás, az Illés Akadémia korábbi növendéke védte. A keret tagja volt Szijjártó Ármin, jelenlegi játékosunk – aki már a Haladásban Magyar Kupa-mérkőzésen is szerepelt. Egyből egymásnak estek a csapatok, az elején volt bőven lehetőség a mieink előtt. Gruber Zsombor a 6. percben egy visszafejelt labdát úgy vett le a 11-es ponton, hogy egy testcsellel három svájci védőt is becsapott, ám lövését szögletre ütötte a svájci hálóőr. A 12. percben Gruber elől mentett nagyot a kapus, a kipattanót Tuboly Máté 16 méterről mellé emelte. Nem sokkal később Fernandes szabadrúgását fogta meg Simon Barnabás. Bő negyedóra elteltével jogos büntetőhöz jutottunk, ám Gruber gyenge, ballábas lövését megfogta Lukas Steiner. Ezek után kicsit leült a meccs, a hajrában azonban vezetéshez jutottunk. A 42. percben egy bal oldali akció végén Krajcsovics Ábel lövésszerű beadása megtréfálta a kapust, a labda pedig a hosszú felső sarokban kötött ki, 1–0.

A fordulást követően több csere is történt – nálunk kettő, a vendégeknél öt is – és az 55. percben egy szép lövésből egyenlítettek a svájciak: Nico Rissi a 16-os vonaláról nagy gólt ragasztott a kapunkba – Simon Barni beleért ujjheggyel, de hárítani nem tudta az erős löketet, 1–1.

Oross Márton a 61. percben ismét cserélt, és beállt Szijjártó Ármin. Ha már ott volt támadónk, akkor a 70. percben be is talált: a svájci kaput nyomás alatt tartó csapatunk részéről Kocsis Dominik lapos középreadását az Illés Akadémia növendéke közelről a kapu közepébe lőtte, 2–1. A hajrában inkább a svájciak támadtak, a 89. percben ziccerben vezették a labdát Simonra, ám ő remek vetődéssel leszedte a játékszert a csatár lábáról. A mieink – elsősorban az első félidőben nyújtott jobb teljesítményüknek köszönhetően – megérdemelten győzték le Svájc csapatát.

Nagyon örülünk, hogy megszereztük az első győzelmet ezzel a korosztállyal: a korábbiakban mindig ott volt az esély a győzelemre. Ma egy magasabbra taksált csapattal találkoztunk, mégis tudtunk rájuk nyomást gyakorolni, helyzeteket kialakítani, labdát birtokolni és gólt szerezni. Nagy csapatmunkát végeztünk, ám ami ennél is fontosabb: volt lehetőség arra, hogy az egyének kibontakozzanak. Talán ezt helyezném előtérbe: ez az utánpótlás-válogatottak legnagyobb feladata, hogy meghagyjuk az egyén szabadságát, legyen meg a lehetősége a kiteljesedésre, míg mellette csapatszinten is elvárjuk tőlük egy jó alapot. Ha ebből a keretből pár év múlva lesz 4-5 felnőtt válogatott, akkor elmondhatjuk, hogy jól dolgoztunk. Ma kitűnően jól szálltak be cserék, jó mentalitással érkeztek, le a kalappal előttük is

– értékelte a látottakat Oross Márton, aki külön kitért Szijjártó Ármin teljesítményére is.

Amit az élet elvett tőle – hiszen a térde miatt sokáig tartott a rehabilitációja – abból talán most valamit visszakapott. Formába lendült, lehetőséget kapott, gólt rúgott, és bízom a további fejlődésében! Remélem, a következő gólját is itt rúgja, ugyanebbe a kapuba, csak már a Szombathelyi Haladás mezében

– mondta az U18-as magyar válogatott szövetségi edzője, az Illés Akadémia szakmai stábjának egykori tagja.