Szép fokozatosan kell haladni

Szép fokozatosan kell haladni

Valóra vált Schäfer András egyik nagy álma azzal, hogy a német Budesligában szereplő 1. FC Union Berlin labdarúgója lehet. Egykori akadémistánk továbbra is úgy gondolja, hogy a germán élvonalhoz kifejezetten illik az ő játékstílusa.

Nagyon örülök annak, hogy a berlini klubhoz szerződhettem. Természetesen már alig várom a bemutatkozást. Az az igazság, hogy három hetet sérülés miatt ki kellett hagynom és csak hétfőn csatlakozhatok a csapathoz. Bízom abban, hogy február 5-én az Augsburg elleni idegenbeli derbin már a keret tagja lehetek. De, akkor sem történik tragédia, ha picit csúszik az a bizonyos bemutatkozás.

Milyen társaságba cseppentél?

Még sokat nem tudok a társakról, de azt már hallottam, hogy ez egy eléggé zárt, családias közösség. A srácok már előre érdeklődtek rólam a vezetőktől. Itt nem csak a játékomnak kell illeszkednie a többiekéhez, hanem emberileg is passzolnom kell a társaságba. Ez persze számomra teljesen érthető, pozitívan állok a dolgokhoz. Ki akarom a vívni a többiek megbecsülését, tiszteletét.

Gondolom az nem rossz ajánlólevél a számodra, hogy egyre több magyar játékos szerepel a német élvonalban?

Természetesen nem rossz, hogy most már hatan játszunk a Bundesliga I-ben. Ez a válogatott szempontjából is nagyon hasznos lehet, elvégre Európa egyik legerősebb pontvadászatában edződhetünk hétről hétre.

Ráadásul Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és te a magyar akadémiai rendszerből kerültetek ki.

Ez sem egy mellékes tény, mivel ez is bizonyítja az akadémiai rendszer létjogosultságát. Én legalább ennyire fontosnak tartom azt, hogy fiatal korunknál fogva hosszabb időn keresztül tudunk majd a nemzeti csapat rendelkezésére állni. Bár szerintem ez Willi Orbán esetében is igaz lehet.

Melyek most a legfontosabb rövidtávú terveid?

Úgy gondolom, hogy nagyon jókor érkeztem a berlini csapathoz. Lesz egy fél szezonom az ismerkedésre, tanulásra. Ebbe beletartozik a nyelv és a kultúra is. Nem akarok semmit sem siettetni, de persze ettől függetlenül sokat várok magamtól. Jó lenne minél hamarabb játékpercekhez jutni, mert leginkább a pályán tudok mindenkit meggyőzni arról, hogy érdemes volt engem idehozni.

És a távlati célok? A Borussia Dortmund és a Bayern München is a Bundesligában szerepel…

Szerintem két lábbal kell a földön állni és csak szép fokozatosan szabad haladni. Sokat kell dolgozni, mert annak mindig meglesz az eredménye. Először legyek túl mondjuk 50-60 meccsen a német élvonalban, és akkor talán lesz értelme elgondolkodni egy ilyen kérdésen. De most azt mondom, hogy akkor sem lennék szomorú, ha a következő 10 évemet az Union Berlin csapatánál tölthetném el.

Nyitókép forrása: EM Sports