Szasza lesz az ötödik?

Szasza lesz az ötödik?

Határozottan jól teljesített az elmúlt időszakban a ZTE NB I-es csapatában egykori akadémistánk, Szalay Szabolcs, aki meghívást kapott az U21-es válogatottba is.

A részletekről a roppant tehetséges támadóval beszélgettünk.

Nagyon örülök az elmúlt felévnek, mert úgy érzem, hogy rengeteget tudtam fejlődni. Ebben óriási szerepe van annak, hogy a ZTE gárdájában az NB I-ben futballozhatok. Lehetőséget kaptam, amivel megpróbáltam élni is. Szeretném ezt követően is jó játékkal, gólokkal és gólpasszokkal segíteni a csapatot.

A teljesítményeddel kapcsolatos pozitív visszajelzés lehetett a számodra, hogy meghívást kaptál az U21-es válogatottba.

Az egy komoly célom volt, hogy U21-es válogatott legyek, így nagyon örültem a meghívásnak. Próbáltam ezt a bizalmat jó teljesítménnyel meghálálni.

A ZTE csapatában és a korosztályos nemzeti csapatban is alaposan meg kell küzdened a helyedért, a lehetőségért. Mekkora teher ez a számodra?

Ez egy futballista életében egy alapvető dolog. Azt tudomásul kell venni, hogy egy pozícióért akár ketten-hárman is harcolunk. Úgy érzem, hogy ezt a helyzetet jól tudom kezelni. Ahogy mondani szokták: teher alatt nő a pálma!

A kék-fehérek keretében több olyan játékos is van, aki az Illés Akadémián nevelkedett. Mekkora az összetartás közöttetek?

Jó dolog, hogy itt többen is vagyunk az Illés Akadémiáról, valamint a Haladás felnőtt csapatából. Ráadásul én valamennyiükkel jóban is voltam. Amikor Zalaegerszegre kerültem Gyurján Marci volt az, aki elsőként jött oda hozzám és mindenben segített. Ezúton is köszönöm neki.

Az U21-es válogatottban is több egykori akadémistánkkal szerepelhetsz együtt. Ez a tény szerinted milyen módon minősíti a nálunk folyó szakmai munkát?

Ez nem is lehet kérdés. Annak idején én is hallottam arról, hogy milyen remek munka zajlik az Illésen. Azért is mentem a szombathelyi akadémiára, és később egyetlen percre sem merült fel bennem az, hogy máshová kellett volna mennem. Szerintem ott lehet talán az egész országban a legtöbbet fejlődni ahhoz, hogy valaki a felnőtt labdarúgásban is érvényesülni tudjon. Úgy gondolom, hogy minden szempontból remek alapokat kaptam Szombathelyen. Ez igaz a taktikára, a technikára és a mentális dolgokra is. Valamennyi edzőmtől maximális segítséget kaptam. Az Illésen minden adott ahhoz, hogy a növendékek elinduljanak a profi labdarúgás irányába.

Volt olyan edzőnk, avagy vezetőnk, aki nagyon közel állt hozzád, aki igen sokat tett a fejlődésed érdekében?

Bakos Roli bá’ kívánkozik az élre, mert ő mentálisan is nagyon sokat segített. Sajnos fiatalabb koromban elég nehéz gyerek voltam és ő ezen nagyon sokat tudott változtatni. Kemény volt velem, de így utólag azt mondom, hogy erre volt szükségem. Egy jobb emberré tudtam a segítségével válni. De Cata bá’-t is ki kell emelnem, mert ő is napi szinten állt mellettem. Lényegében szinte minden technikai elemet tőle tanultam meg, amiért ezer hála neki.

Végezetül melyek a közeli, illetve távlati terveid, céljaid?

Tavasszal szeretnék alapemberré válni a Zetében. Jó lenne minél több gólt szerezni, minél több gólpasszt adni. Alaposan fel akarom javítani a statisztikámat. Hosszabb távon pedig szeretnék majd külföldön is bizonyítani, de ahhoz még rengeteg munkára lesz szükség. Az U21-es válogatottra pedig Európa-bajnokság vár. A keretben feltétlenül ott szeretnék lenni, és ha lehetőséget kapok, akkor olyan játékot akarok produkálni, amivel akár neves külföldi klubok figyelmét is fel tudom hívni magamra

– zárta szavait Szalay Szobolcs, aki ha így folytatja, akkor akár Kovács Istvánt, Ugrai Rolandot, Schäfer Andrást és Kiss Tamást követve az ötödik olyan labdarúgó lehet, aki az Illés Akadémiáról indulva a felnőtt válogatottságig masíroz.

Még U12-es játékos volt, amikor idekerült hozzánk az Illés Akadémiára. Egyszerűen fogalmazva: egy kifejezetten eleven, rossz gyerkőc volt. Ezért először a nevelésére kellett fókuszálni, a futball tanulása csak utána következhetett. Hatalmas egója volt, megesett, hogy egy edzés alatt háromszor kellett lehívnom a pályáról, mert még a szögletzászlótól is kapura rúgta a labdát, mintha nem is lennének társai. Sokszor kellett megbüntetni. Rengetegszer beszélgettünk vele arról, hogy bizonyos szituációkban mi lett volna a megfelelő döntés. A lényeg az volt, hogy a futball csapatjáték. Aztán az U17-ben és az U19-ben már sokkal inkább megtalálta a társakat, de emellett nagyon sok gólt is szerzett. Kiemelkedett a korosztályaiból. Most már látszik, hogy nagyon jó futballista lesz belőle. Sínen van a pályafutása

– mondta róla Catalin Azoitei, az Illés Akadémia egyéni képző edzője, aki anno 144 alkalommal szerepelt az NB I-ben.

Volt egy megállapodásunk Szaszával, miszerint az első NB I-es gólja után megkapom azt a mezt, amiben a találatot szerezte – ez volt a mostani találkozásunk apropója. Ha nem is napi szinten, de folyamatosan tartjuk a kapcsolatot eligazolása óta is – egyszer-egyszer meccsek előtt és után is beszélünk. Nyolc évet töltött el nálunk, ez nem múlik el nyomtalanul! Sokszor felelevenítjük, hogy miképpen bántam is vele. Biztos, hogy nem mindig szeretett engem… de nem is ez volt a cél, hanem az, hogy ember és focista váljon belőle! Volt, hogy fegyelmi problémák miatt három hónapra a kollégiumból is kiraktam. Ez idő alatt nehézségekkel kellett szembenézni, ám a büntetés lejárta után egyértelművé vált, hogy tanult a leckéből, és visszakerült a koleszba. Most is elmondta, hogy mennyire hálás, hogy mi végig hittünk benne, és férfit faragtunk belőle itt az Illés Akadémián. Mi pedig büszkék vagyunk rá, és nagyon örülünk a sikerének! Én különösen így vagyok a teljes 2002-es korosztállyal, hiszen igazán a szívemhez nőttek

– emlékezett vissza Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgatója.