Szarka Zoltán nevét viselheti az Illés Akadémiára vezető utca

Az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kóbor László, valamint Illés Béla akadémiaigazgató azzal a javaslattal élt Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése felé, hogy az akadémiára vezető utat Szarka Zoltánról nevezze el.

 

Szarka Zoltán (1942–2016) Szombathely olimpiai bajnok labdarúgója volt. A Haladás legendás kapusaként 245 találkozón védte a zöld-fehérek hálóját a magyar első osztályban. Tagja volt az 1968-ban, Mexikóvárosban olimpiai bajnoki címet szerző magyar válogatottnak. 1962 és 1979 között játékosként, ezt követően pedig edzőként szolgálta szeretett klubját, és éveken át az Illés Akadémián oktatta a kapusnövendékeket. 2012 óta Szombathely Megyei Jogú Város Díszpolgára.

A javaslat kitért arra, hogy Szarka Zoltánt gazdag pályafutása és példamutató életútja Szombathelyhez és a szombathelyi labdarúgáshoz kötötte, így méltó tisztelgés lenne emléke előtt, ha a labdarúgó akadémiára vezető út az ő nevét viselné.

A kezdeményezők arról is tájékoztatták a közgyűlést, hogy az alapítvány által benyújtott és nyertes pályázat részeként az utca szilárd burkolatot kap, a munkák hamarosan befejeződnek. Az akadémia működése jelentős helyi és idegenből érkező forgalmat vonz. Így az elnevezéssel emlékeztetni lehet a szombathelyieket és az ide látogatókat Szarka Zoltán játékos- és edzői pályafutására, valamint felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy a múltban elért eredmények és az azokat elérők emléke előtt mindig tisztelettel adózunk.

A közgyűlés a mai nap ült össze és hozott határozatot: a közterület elnevezéséről szóló előterjesztést a grémium egyhangú szavazással fogta el, így az Arany-patak melletti, az Illés Akadémiához vezető közutat Szarka Zoltán utcának nevezte el.