Szarka Zoltán nevét viselheti az Illés Akadémiára vezető utca

Szarka Zoltán nevét viselheti az Illés Akadémiára vezető utca

Az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kóbor László, valamint Illés Béla akadémiaigazgató azzal a javaslattal élt Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése felé, hogy az akadémiára vezető utat Szarka Zoltánról nevezze el.

 

Szarka Zoltán (1942–2016) Szombathely olimpiai bajnok labdarúgója volt. A Haladás legendás kapusaként 245 találkozón védte a zöld-fehérek hálóját a magyar első osztályban. Tagja volt az 1968-ban, Mexikóvárosban olimpiai bajnoki címet szerző magyar válogatottnak. 1962 és 1979 között játékosként, ezt követően pedig edzőként szolgálta szeretett klubját, és éveken át az Illés Akadémián oktatta a kapusnövendékeket. 2012 óta Szombathely Megyei Jogú Város Díszpolgára.

A javaslat kitért arra, hogy Szarka Zoltánt gazdag pályafutása és példamutató életútja Szombathelyhez és a szombathelyi labdarúgáshoz kötötte, így méltó tisztelgés lenne emléke előtt, ha a labdarúgó akadémiára vezető út az ő nevét viselné.

A kezdeményezők arról is tájékoztatták a közgyűlést, hogy az alapítvány által benyújtott és nyertes pályázat részeként az utca szilárd burkolatot kap, a munkák hamarosan befejeződnek. Az akadémia működése jelentős helyi és idegenből érkező forgalmat vonz. Így az elnevezéssel emlékeztetni lehet a szombathelyieket és az ide látogatókat Szarka Zoltán játékos- és edzői pályafutására, valamint felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy a múltban elért eredmények és az azokat elérők emléke előtt mindig tisztelettel adózunk.

A közgyűlés a mai nap ült össze és hozott határozatot: a közterület elnevezéséről szóló előterjesztést a grémium egyhangú szavazással fogta el, így az Arany-patak melletti, az Illés Akadémiához vezető közutat Szarka Zoltán utcának nevezte el.