Szakmai napot tartott az FC Ajkánál az Illés Akadémia küldöttsége

Szakmai napot tartott az FC Ajkánál az Illés Akadémia küldöttsége

Bakos Roland vezetésével az Illés Akadémia szakmai stábja járt az FC Ajkánál.

Immáron a sokadik alkalommal találkozott egymással a két zöld-fehér utánpótlásnevelő-műhely, a helyszín ezúttal az ajkai sportcentrum volt.

Hatodik éve tart már az együttműködésünk az ajkaikkal. A klubok között fennálló partneri viszony abszolút gyümölcsöző, és a szövetségi visszajelzések alapján példaértékű. Az előadásom fókuszában az egyéni képzés állt, az a mindennapi munka, amivel a csapatedzéseken túl fejleszteni tudjuk a mezőnyjátékosok képességeit és felkészíthetjük őket a felnőtt labdarúgásra

– mondta Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgatója.

Az akadémián zajló munka további két területéről is hallhattak előadásokat az ajkaiak. Mindez pedig a korábban megszokott módon, így kérdéseikre azonnal választ kaptak a szakemberek.  Mester Dóra, az Illés Akadémia rehabilitációs csoportvezetője is prezentációt tartott. Témául a serdülőköri csúcsnövekedési időszak (peak height velocity, PHV) sajátosságainak bemutatását választotta.

A PHV, vagyis a pubertás kori növekedési löket időszakának elméleti hátterét igyekeztem megalapozni, amelyet gyakorlati példákkal is szemléltettem. Ezáltal rá tudtam világítani azon nehézségek elméleti hátterére, amelyekkel a labdarúgó-utánpótlásedzők a tréningek során szembesülnek a fiatal játékosoknál. Átbeszéltük, hogy az Illés Akadémián ennek a tudásnak a felhasználására milyen jövőbeli terveink vannak, valamint az ezzel kapcsolatos kérdéseket és nehézségeket is. Az előadást követően interaktív módra váltottunk, és az ajkai edzőkkel kitértünk arra, hogy az egyesületi célok mentén milyen megoldások lehetnek a leghatékonyabbak ebben a témakörben.

A kérdések elsősorban az életkorral kapcsolatos vizsgálatokról, tapasztalatokról, illetve a sarok- és a térdnövekedéssel kapcsolatos betegségekről, sérülésekről, azok megelőzhetőségéről kerültek terítékre.

Az Illés Akadémia kapusedzői teamjét az eseményen Németh Gábor és Schimdt Gábor képviselték, akik a kapusedzésekről adtak átfogó képet.

Akadémiánk kapusképzéséről tartottunk előadást. Nem feledkeztünk meg a kiváló szombathelyi alapokról és hagyományoktól, amelyek olimpiai bajnokunktól, Szarka Zoltántól eredeztetjük, és folytatódott mindez Hegedüs Péterrel és kapusedzői csapatunk tagjával, Kutasi Csabával. Kitértünk a gyerekek versenyeztetésére, valamint arra, milyen út is vezet a felnőtt fociba, megemlítve Dombó Dávidot, Hegyi Krisztiánt, Senkó Zsombort és Simon Barnabást is. Elmondtuk, hogy miképpen épül fel a képzés nálunk, mik is az alapelveink, milyen típusgyakorlatok jellemzik a munkánkat. Az ajkai kollégák – ahogy azt már korábban is tapasztalhattuk – rendkívül fogékonyak, és jönnek is Szombathelyre majd, hogy a gyakorlatban is lássák munkánkat

– tekintett vissza a szakmai napra Németh Gábor.