Sikeres felkészülés után várják a rajtot az U17-es lányok

Sikeres felkészülés után várják a rajtot az U17-es lányok

A napokban női akadémiai csapataink számára is megkezdődnek a bajnokságok. Az U19-es gárda nyitja a sort ma Hatvanban. Pénteken pedig a másik két akadémiai korosztály is lejátssza az új szezon első bajnokiját, szintén a Heves megyei lányok ellen.

A női utánpótlás versenyeztetésének új rendszerében a hat államilag elismert akadémia (közte az Illés Akadémia) és a négy Elit Központ csapatai önálló, zárt, akadémiai bajnokságokban versenyeznek, melynek jellemzője az alapszakasz azonos sorsolása is. Az első 18 fordulóban az U17-es és az U15-ös csapatok azonos sorsolást kaptak és az MLSZ elvárása szerint azonos napon is kell játszaniuk, míg az U19-esek sorsolása az ellenfelet tekintve ugyanaz, a pályaválasztás szempontjából fordított.

Új a lebonyolítási rend is, előbb 2X9 mérkőzéses alapszakaszra kerül sor, majd a rájátszásra szétválik a mezőny. Itt az alapszakasz 1-4 helyezettje további 6, 5-10. helyezettje további öt fordulót játszik.

Az utánpótlás női labdarúgásban, ahol a játékosok életkoruk haladtával „kinőnek” egy-egy korosztályt, roppant ritka, hogy a keret akár változás nélkül is egyben maradhasson, feljebb lépjen. Erre csak az ilyen kivételes alkalmak adnak lehetőséget, amikor maga a bajnoki rendszer, annak korosztályai változnak. Győrffy Mátyás csapata is tavasszal még az országos kiemelt U16-ban szerepelt, pénteken viszont az akadémiai U17-es bajnokságban kezdi meg szereplését.

Bővebb lett a keret, ami azt is jelenti, hogy a már tavasszal is erős csapat az átigazolásoknak, az érkezőknek köszönhetően még tovább erősödött. Jelenleg is négy játékosunk vesz részt az U17-es válogatott összetartásán, de többen vannak a csapatban még olyanok, akik számára a válogatottság elérhető cél. Az, hogy megnövekedett a keret létszáma, azt is jelenti, hogy minden posztra van legalább két, bevethető játékosunk, ami egészséges versenyhelyzetet teremt a lányok között, folyamatosan fenntartja, vagy éppen erősíti a motivációjukat. Tovább javítja a lehetőségeinket, hogy az U17-es csapat keretének 80 százaléka szeptembertől az akadémia új középiskolájába jár majd, illetve az, hogy a keret 20 játékosa közül 16 itt lakik az akadémián a kollégiumban. Mindez óriási lehetőséget és könnyebbséget jelent a délelőtti edzések megszervezésében épp úgy, mint a közösség formálásában, a motiváció fenntartásában. Jól sikerült a felkészülésünk is, sokkal jobban, mint a téli. Nagyon erős csapatokkal tudtunk játszani, magas színvonalú meccseket. Ezt a nívót kell fenntartani a bajnokság során is. Szeretnénk jól szerepelni, de a konkrét eredményeknél lényegesen fontosabb a játékosok egyéni fejlesztése. Ebben sokat segít az a stáb, amellyel együtt dolgozhatunk, gondolva itt az edzők mellett az egészségügyi stábra, vagy Kőrösi Krisztinára, a mentáltrénerre is

– mondta a rajt előtt Győrffy Mátyás, a korosztály vezetőedzője.

Az Illés Akadémia női U17-es csapatának kerete: Csáki Eszter, Csejtei Emília, Egervölgyi Liza, Farkas Boglárka, Farkas Loretta, Gyócs-Németh Cintia, Hajdú Panna, Harangi Lili, Kenesey Kinga, Kleinert Petra, Márk Szilvia, Mesterházy Ivett, Németh Zonga, Pintér Tekla, Sarang Rebeka, Simon Enikő, Szabó Fanni, Szabó Kira, Tóth Bianka, Váraljai Vanda.

A csapat szakmai stábja: Győrffy Mátyás vezetőedző, Ferencsik Evelin asszisztens edző, Móricz Attila erőnléti edző, Bíró Barbara kapusedző, Kiss Zsófia egyéni képzésért felelős edző, Szabó Adrián masszőr.