Sikeres és vonzó az Illés Akadémia

Sikeres és vonzó az Illés Akadémia

Tízéves fennállását ünnepelte az Illés Béla Labdarúgó Akadémia, amely az ország legjobb akadémiájává szeretne válni.

Tíz esztendeje, 2007. szeptemberében alakult meg Szombathelyen az Illés Béla Labdarúgó Akadémia. Akkor kétszáz gyermek közül válogatták ki azt a 40-et, akik az intézmény első sportolói voltak. Jelenleg 150 fiatal futballozik az Illés Akadémián. Az elmúlt évtizedben olyan tehetségeket adott a honi labdarúgás számára az akadémia, mint például Tamás Krisztián, Kovács István, Németh Márió, Radó András, Tóth Máté, Rácz Barnabás, Jancsó András, Ugrai Roland.

– Óriási örömmel és boldogsággal töltött el, amikor tíz évvel ezelőtt megkerestek, hogy legyek a szombathelyi akadémia névadója – emlékezett vissza a kezdeti lépésekre Illés Béla, az akadémia igazgatója, névadója. – Ám egyben hatalmas felelősség is volt, hiszen legendás futballisták nevét viselik az országban az akadémiák. Olyanhoz szeretem adni a nevem, ami jó és sikeres, hiszen a sportról, a versenyzésről szól az életem. A kezdet kezdetén voltak kételyeim, hiszen tíz éve még pályánk és öltözőnk sem volt, őszintén szólva nem gondoltuk, hogy ilyen sikeresek lehetünk. Mára úgy emlegetnek minket, mint az egyik legjobb elit akadémia. Elmondhatjuk: szakmailag és emberileg is országos elismerést vívtunk ki. Nagyon büszke vagyok arra, amit infrastrukturálisan és eredményekben elértünk. Az elsődleges cél az volt, hogy tehetségeket neveljünk ki a Haladás felnőtt csapata és a magyar labdarúgás számára. Óriási siker, hogy az elmúlt tíz esztendőben közel 40 futballistánk volt, aki bemutatkozhatott a magyar élvonalban. Így a kezdeti célkitűzésünket – amely arról szólt, hogy évente egy-két akadémista bemutatkozzon az NB I-ben – bőven túlteljesítettük. Sőt elmondhatjuk, a játékosok több mint 90 százaléka a Haladásban debütált. Ez azért is kiemelt jelentőségű a Haladás számára, mert nem egy nagy költségvetésű klubról van szó, így elsősorban mindig a saját nevelésű futballistákra kell támaszkodnia. A játékosok mellett több edző is eljutott az NB I-es kispadig, van aki vezetőedzőként, esetleg segítőként. Ez jó jövőképet adhat az itt dolgozók számára. Bízunk benne, hogy a további tervek is megvalósulnak, létrejön a nyugat-magyarországi utánpótláscentrum, amely további pályákat, új klubépületet, öltözőket jelent. Akkor érném el azt, amit az elején megálmodtam. Véleményem szerint ez a tíz év volt az egész szombathelyi utánpótlás legjobb időszaka. A továbbiakban az a célunk, hogy az akadémiák közötti rangsorban a legjobb legyen az Illés Akadémia. Onnantól pedig azon leszünk, hogy azt a szintet, azt a színvonalat fenntartsuk.

A korosztályok 2017-es legjobbjai. Balról: Kovalovszki Máté, Bokor Bence, Bolla Gergő, Szabó Bence, Woth Ádám, Frák Marcell, Kóbor László, az Illés Akadémia kuratóriumi elnöke, Illés Béla, az akadémia igazgatója, névadója, Takács-Földes Olivér és Bakos Roland, az akadémia szakmai igazgatója

Az Illés Akadémia jubileumi, év végi záróünnepségére meghívták az intézményben dolgozó korábbi edzőket és jónéhány ott nevelkedett futballistát is. Azok a trénerek, akik 1997-től az akadémián edzősködnek, emlékplakettet kaptak. Hagyomány, hogy év végén mindig díjazzák a korosztályok legjobb labdarúgóit – ezúttal sem volt másként.
A korosztályok 2017-es legjobbjai. U12: Takács-Földes Olivér. U13: Frák Marcell. U14: Szabó Bence. U15: Senkó Zsombor. U16: Woth Ádám. U17: Bokor Bence.

Az U19-eseknél az 1999-ben és a 2000-ben született játékosokat külön díjazták. Előbbiben Kovalovszki Máté, utóbbiban Bolla Gergő bizonyult a legjobbnak.