Remek állapotban vannak akadémiánk futballpályái

Remek állapotban vannak akadémiánk futballpályái

Másfél hónappal a tavaszi szezon zárása előtt az elmúlt időszak történéseiről, valamint az előttünk álló hetek feladatairól beszélgettünk Figder-Molnár Gábor létesítmény-vezetővel.

Az élőfüves pályákat lényegében március közepe óta használhatják az akadémistáink. Szerencsénk volt akkor az időjárással, mivel a tavasz mondhatni korán érkezett. Azt követően viszont komoly lehűlés következett, ami egyáltalán nem volt kedvező a hajtásrendszerek számára. Egyszerűbben fogalmazva: a pályák biológiai indítását ez azért hátráltatta. Persze nem állítottuk le az edzéseket. Szerencsére ősszel, sportszakmai szempontokat nézve eléggé meg voltak kímélve a játékterek, ezért kellő mennyiségű gyep volt a tavaszi szezon kezdetére. Ezért az esetlegesen kedvezőtlen időjárást is figyelembe véve sem kellett a pályák terheléséből visszavenni. Úgy gondolom, hogy a tavalyi évhez képest korábban tudták birtokba venni őket a játékosaink és a szakmai stáb tagjai. Szerintem ez nagy öröm volt valamennyiük számára. Jelenleg már a talaj hőmérséklete a melegebb időjárásnak köszönhetően megfelelő, a vegetáció teljes terjedelemben el tudott indulni. A bajnokság végéig a pályák rendben lesznek. Természetesen mi folyamatosan dolgozunk a minőség fenntartásán. Azaz a romlást lassítjuk, mivel használat közben kopni fog a terület. Most például tápanyagozás zajlik, ennek hatására rövid időn belül még jobb lesz minden. Ez egyébként optikailag is tapasztalható lesz. A kopásokat pedig folyamatos felülvetéssel korrigáljuk.

Eléggé sok volt a csapadék az elmúlt napokban. Ez milyen hatással volt a munkátokra?

A pályák használatát természetesen befolyásolta a sok eső, volt, amikor nem lehetett felmenni rájuk. De ezt az edzők és játékosok maguktól is észre vették. Ebből a szempontból is nagyon jó partnerek a számunkra, mert ilyenkor automatikusan átmennek a műfűre. Nyugodtan mondhatom, hogy tiszteletben tartják a munkánkat. Ez egyébként szerintem kölcsönös dolog. Az eső amúgy sokkal jobb, mint az öntözés, mivel az lágyvíz, ami ideális. Szerencsére a pályáink jól fogadták a csapadékot, nem volt pangó víz rajtuk. A két hibrid pályánkat pedig ez egyáltalán nem érintette, mert azok óránként 650 millimétert tudnak elvezetni, ami nagyjából Szombathely éves csapadékmennyiségének  a háromnegyede. Igazából kedvezett a gyep minőségének ez az esős idő.

Azzal is szerencsétek volt, hogy nem érkeztek nagyobb zivatarok, hanem napokon át szépen szemerkélt az eső.

Így van, mi ezt úgy hívjuk, hogy csendes eső. Ez számunkra a legoptimálisabb. Nem voltak nagy kilengések, így nem történtek kimosódások. Ha lehet kérni, akkor mindig ilyen eső jöjjön.

Régebben sokszor beszélgettünk arról, hogy az edzések ne mindig a pálya egy bizonyos – a bejárathoz legközelebbi részén – legyenek megtartva.

Szerintem ebben egy marginális előrelépés tapasztalható. A legtöbben erre nagyon odafigyelnek. Persze vannak néha-néha kivételek, de tökéletes rendszer nem igazán létezik. Összességében a csapatok hozzáállása nagyon sokat segít nekünk. Ez nem csak a területek észszerű használatára igaz, hanem például a mobil kapuk mozgatására is. Ha nem nekünk kell ezeket levinnünk a pályákról, akkor sokkal inkább tudunk a saját munkánkra koncentrálni: a  nyírásra, a permetezésre. Nem veszítünk időt. Ha valaki nagyon jó minőségű gyepszőnyegen akar edzeni, akkor azért még mindig a bejárattól legtávolabbi részeket használja. Viszont megismételném: ebben a témakörben is komoly fejlődés volt a csapatok részéről.

Végezetül: mit kívánnál az előttünk álló 1-1,5 hónapra?

Bízom abban, hogy kiegyenlítettebb lesz az időjárás. Ne jöjjön már nagyobb lehűlés. Szerencsére az áprilisi-májusi időszakban igazán nem veszélyeztetik betegségek a gyepet. Jó lenne nyugodtan belemenni a nyárba. Aminek igazán örülnék, ha még a mostaninál is több visszajelzést kapnánk a pályákkal kapcsolatban. Én különböző eszközökkel tudok olyan méréseket végezni, amelyek adatokat szolgáltatnak, de ezek mellett fontos az amikor szólnak, hogy milyen volt a pálya játszhatósága. Számunkra ugyanis az adatok és a személyes tapasztalat összegyúrása adja a legfontosabb információkat.