Pacsi Bálint az Illés Akadémia új szakmai vezetõje

A Mezõkövedre távozott Tóth László helyett a Gyõri ETO utánpótlásában dolgozó vasi kötõdéssel rendelkezõ PACSI BÁLINT lett akadémiánk szakmai vezetõje.

Jancsó András beszélgetett az új   szakmai igazgatóval.

 

Pacsi Bálint szakmai igazgató

 

A májusban Mezõkövesdre távozó Tóth László helyett nyártól a Pacsi Bálint irányítja az Illés Akadémia szakmai munkáját. A vasi gyökerekkel rendelkezõ szakvezetõ Gyõri ETO utánpótlásából érkezett és jelenleg Zala megyében él, de közben megjárta az Egyesült Államokat is. Az idén negyvenedik évét töltõ fiatalember nem siette el a nõsülést, tavaly házasodott és reméli, hogy hamarosan érkezik az  „utánpótlás” is.

 

* Hol nõttél fel, mivel foglalkoztál eddig?

Körmenden nevelkedtem és idejártam általános sportiskolába. Majd ez után Szombathelyen , a Haladásnál fociztam négy évet, végigjártam az összes korosztályt, majd játszottam NB III-ban és megyei csapatokban, a megyében több helyen. Játékosként megfordultam Répcelakon, Celldömölkön, Sárváron is. Utánpótlás edzõi pályafutásomat tizenkilenc esztendeje kezdtem Jánosházán, majd dolgoztam Hévízen, Kaliforniában és ezt megelõzõen pedig a Gyõri ETO-ban.

*Kalandvágyból vagy szakmai megfontolásból látogattad meg Amerikát?Egyértelmûen tapasztalatszerzés volt a fõ célom és úgy érzem ez nagyon jól sikerült. A kint töltött két esztendõ alatt megismertem a férfi és a nõi utánpótlás labdarúgás felépítését is. Los Angeles közelében voltam utánpótlás edzõ, egyéni képzést tartottam lányoknak illetve csapatedzést fiúknak.

*Aztán következett a gyõri Fehér Miklós Akadémia. Itt milyen tapasztalatokat szereztél?

Két és fél évet töltöttem el az ETO-nál, elõször a 97-es korosztállyal voltam fél évet, majd két idényt a 98-asokkal dolgoztam. Az elsõ évben megnyertük a bajnokságot, a tavalyi év sikerei között pedig említhetem, hogy az Audi Kupán legyõztük a Barcelonát és a Benficát is.

*Milyen tervekkel vágsz a munkába Szombathelyen?

Szakmai terveim között kiemelt,  hogy 17 éves korig az egyéni képzést és a minõségi technika képzést helyezném elõtérbe. 17 éves kortól kerülne elõtérbe a csapatjáték és az eredményesség.  A legkisebbeknél Lurkó UFC-ben a játék megszerettetése, a labdaérzék fejlesztése és a tökéletes technika elsajátítása a cél.

*Mit kell tudnia egy játékosnak, hogy megüsse az akadémiai szintet és tagja lehessen az Illés Akadémiának?

– Elképzeléseim szerint a játékos kiválasztásnál elsõsorban a gyors, mentálisan erõs, magas játékintelligenciájú és technikás gyerekeket kell az akadémiára felvenni.

Összességében talán úgy mondanám a kreatív labdarúgókkal kell dolgozni.

* Milyen elvárásokat támasztasz az edzõi stábbal szemben?

– Ahogy a srácoknál, úgy az edzõknél is fõ szempont a kreatívítás, de a pontosság és a fegyelmezettség is feltétlenül fontos. Emellett az edzõk legyenek tanulni vágyók illetve fogékonyak az új dolgokra.

*Mik a hosszú távú terveid?

– Elsõdlegesen az utánpótlásban szeretnék tevékenykedni, nem gondolkodom NB-s felnõtt csapatban.

Minden nap, minden tõlem telhetõt szeretnék megtenni – a legnagyobb erõfeszítéssel azon fogok dolgozni –, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból az edzõimbõl és természetesen a játékosokból is ,az Illés Akadémia,a Haladás Kft, s a magyar foci fejlõdése érdekében.