Otthon, édes otthon

Otthon, édes otthon

Valamennyi hazai bajnoki mérkőzését megnyerte ősszel az Illés Akadémia U17-es csapata. Kovács László legénysége főként ennek köszönhetően zárt a tabella előkelő, ötödik helyén. Az értékelésre a gárda vezetőedzőjét kértük.

Azzal a céllal vágtunk neki a bajnokságnak, hogy az első nyolc közé kerülve tavasszal a felsőházban folytathassuk a pontvadászatot. Ezt teljesítettük is, de ez nem volt olyan egyszerű feladat. A keretre most stabilan számíthattunk, mivel jellemzően nem játszottak felfelé a játékosaink. Viszont a csapatot újra össze kellett gyúrnunk és a játékrendszerekben is előbbre kellett lépnünk. Abban a szisztémában kellett játszanunk, amely az akadémiánkra jellemző, de közben a taktikai repertoárunk bővítése is fontos szempont volt.

A siker egyik leglényegesebb eleme az volt, hogy hazai környezeteben mind az öt mérkőzéseteket meg tudtátok nyerni.

A sorsolás elkészítésénél az előző év szereplését veszi alapul a szövetség, így most mi csak ötször játszhattunk hazai környezetben, míg hatszor mentünk idegenbe. Ezért egyértelműen abból kellett kiindulnunk, hogy itthon minél több pontot szerezzünk. Az is érdekesség volt, hogy az első hat fordulóban a kifejezetten erős csapatokkal mérkőzhettünk meg, míg azt követően az inkább verhető együttesekkel találkoztunk.

A mérkőzéseiteket összesen 25 gólt szereztetek és 19-et kaptatok. Ezt miként értékeled?

Úgy gondolom, hogy a 11 meccsen szerzett 25 találat remek mutatónak minősíthető. Nekem külön öröm, hogy a vesztes meccseinken is volt esélyünk a pontszerzésre. Lényegében a támadófocira helyeztük a hangsúlyt, amiben nagy szerepe volt az egyének képességeinek is. Ebből szerintem jól jöttünk ki. Volt nálunk egy Katona Pisti, aki 13-szor vette be az ellenfelek kapuját. Nem véletlenül hívták meg a korosztályos válogatottba, ahol gólokkal hálálta meg a bizalmat és stabil kerettaggá vált. Vezeti a bajnokság góllövőlistáját és szerintem még rengeteg lehetőség rejlik benne. A 19 kapott gól pedig azt mutatja, hogy a védekezésünk is egyre jobban működik.

Viszont Pistin kívül Kopácsi Áron és Baján Roland is bemutatkozhatott az U17-es magyar nemzeti csapatban.

Igen, Áron is olyan értékeket tudhat magáénak, ami támadásban eléggé ritka a magyar mezőnyben. A cselezőkészsége, a kreativitása, a sebessége kiemelkedő. De benne is több van még, én többet is várok tőle. Ha jobban benő a feje lágya, akkor a válogatottban is állandó helyet vívhat ki magának. Rolandnak viszont volt egy sajnálatos sérülése, ami miatt még majd operáció vár rá. De remélhetőleg a tavaszi szezonban számíthatunk majd rá.

Ha az egész keretet veszed górcső alá, akkor a srácok miben fejlődtek a legtöbbet?

Nagyon sokszor játszottunk azonos összeállításban, így a csapat taktikája is erre az összeszokottságra épült. A játékosaink nagyon jól működtek együtt, érezték egymást, tudták, hogy kinek hol a helye, mikor milyen játékhelyzet adódhat. Azok pedig akik kevesebb lehetőséget kaptak, megpróbáltak pozitív változásokat hozni, amikor pályára kerültek. Ennek köszönhetően kialakult egy egészséges verseny a kereten belül. Természetesen a srácok egyénileg is nagyon sokat fejlődtek taktikailag és technikailag egyaránt.

Mit vársz a tavasztól annak tudatában, hogy most csak a legerősebb csapatokkal találkozunk majd?

A tavaszi szezonban azok a játékosok, akik úgymond előbbre tartanak, felfelé játszhatnak majd az U19-be. Így akik ősszel kevesebb lehetőséget kaptak nálunk, azok most többször bizonyíthatnak a pályán. Megpróbálunk egy stabil védekezésből kiindulva eredményes játékot produkálni. Úgy gondolom, hogy ennek alapjait már leraktuk, megtanultuk. A tavasz egy nagy lehetőség lesz többek számára arra, hogy megmutassák magukat, jó teljesítményt hívják fel magukra a figyelmet.

Az Illés Akadémia U17-es csapatának őszi gólja elérhetőek YouTube-csatornánkon!