Munka és folyamatos tanulás

Munka és folyamatos tanulás

Az Illés Akadémia edzői a szakmai képzésekben és az elvégzett munkában hisznek.

Legidősebb korosztályunk, az Illés Akadémia U19 Horváth Rudolffal és Horváth Andrással dolgozhatott két és fél éven át. Rudit azonban megkereste a patinás, jelenleg az NB III-ban szereplő Kaposvári Rákóczi, és ő elfogadva az invitálást Somogyba tette át székhelyét. A Horváth-páros munkáját Fazekas Norbert elemző edzőként támogatta, azonban a 2022/2023-as szezontól kezdve ő kettős szerepkörbe került, hiszen asszisztensként is dolgozik Horváth András mellett. Család, munka, edzői és videóelemzői kurzusok. Ezekről beszélgettünk Fazekas Norberttel.

Nagyon boldog vagyok és köszönöm ezúttal is az Illés Akadémia vezetőségének, hogy anno lehetőséget kaphattam az itteni munkára. Úgy érzem, hogy sikerült bebizonyítanom azt, hogy jól tudok a csapattal együtt dolgozni. Nemrégiben kaptam meg az oklevelet a Grassroots alap edzői képesítésről – ez valóban mindennek az alapja a szakmában. Az elméleti és gyakorlati felkészítés az Illés Akadémián zajlott. Meglátásom szerint a tanfolyam rendszerbe tudta tenni a futballról szóló gondolattáramat. Könnyebb helyzetben voltam, hiszen – a videóelemzés mellett – ott vagyok az edzéseken Horváth Andris mellett: ez a kettő együtt pedig még nagyobb fókuszt adott számomra a labdarúgásról. A korábbi időszakban – még Horváth Rudolffal egyeztetve – is volt lehetőségem pl. egyéni képzések során feladatokat adni a srácoknak. Mindez azt jelentette, hogy a tanfolyam elvégzése számomra gördülékenyebben ment, és sikeresen végződött. Az MLSZ által elindított videóelemzői képzés is zajlik – volt olyan időszak, amikor párhuzamosan volt a kettő – a tervek szerint jövő nyáron fogok vizsgázni. Várom mindig az alkalmakat, hiszen hétről hétre új tapasztalatokat szerezhetek.

Labdarúgó-pályafutásod során a Békéscsaba és a Soproni VSE színeiben 55 NB II-es találkozón szerepeltél.

Anno Jakab Péternél kezdtem el a futballt Békéscsabán, végigjártam az utánpótlást, és ott mutatkozhattam be az NB II-ben. Aztán az élet úgy hozta, hogy 2011 nyarán Sopronba kerültem – meglátásom szerint igazán itt váltam futballistává. Itt élhettem meg a labdarúgás minden oldalát: lehetett az jó és rossz is. A profi karrierem viszonylag hamar véget ért, 27 évesen. Tulajdonképpen egy hátizsákkal indultam el Békés megyéből az ország innenső felére… ahol aztán megismerkedtem egy lánnyal, aki azóta a feleségem és a gyönyörű kislányunk boldog anyukája. A soproni futball után Ausztriában dolgoztam, de mindig vágytam arra, hogy a futballban dolgozhassak. Amikor a videóelemzés elkezdődött nálunk, akkor tudtam, hogy ez az, amiben kiteljesedni tudnék.

Bánfalvi Zsolt vezetésével olyan csapatot alkottok, akik a legkisebb jelenségre is fel tudjátok hívni a figyelmet, és ezzel segítséget adtok a vezetőedzőnek.

Nagyon sokat tanultam, nagyon sokat fejlődtem az akadémián! Nincsen olyan nap, hogy ne tanulnék valami újat – ez az újdonság jöhet egy beszélgetés során az élettani csoport bármelyik tagjával, vagy csak úgy, hogy figyelem, miképpen zajlik egy egyéni képzéses edzés, illetve amikor egy-egy értekezlet során egy másik korosztály edzői stábjának a tagja rávilágít valamire. Azt gondolom, hogy az edzői és a videóelemzői szem ötvözete nagy előny a mai modern futballban! Ezért ezen az összevont területen nagy hangsúlyt helyezek az újításokra és fejlesztésekre, amikkel segítséget tudok nyújtani a játékosok és a vezetőedző, Horváth Andris számára.