Mindkét lényegi célkitűzés teljesült ősszel

Mindkét lényegi célkitűzés teljesült ősszel

Az U15-ös csapatunk úgy zárta a bajnokság első szakaszát a tabella negyedik helyén, hogy közben mind a csapat, mind pedig a játékosok látványos fejlődésen mentek keresztül.

A gárda őszi szezonját Németh Richárd vezetőedző értékelte.

Két fontos célt fogalmaztunk meg a rajt előtt. Az egyik a játékos fejlődésére vonatkozott. Azt kértük tőlük, hogy próbálják meg átlépni a határaikat. Ennek oka pedig az volt, hogy az U15-ös korosztályban sokkal több lett az edzésük, mint amennyi az U14-ben volt. Ezzel párhuzamosan pedig lényegesen nagyobb stáb foglalkozott velük, így egyénileg is jóval több figyelem tudott rájuk vetülni. Úgy gondolom, hogy valamennyien rengeteget fejlődtek, talán taktikailag a legtöbbet. De technikailag és mentálisan is komoly előrelépést tapasztaltunk náluk.

Mi volt a másik célkitűzés?

Az nyilván az eredményességre vonatkozott, mivel talán az az egyik legjobb visszajelzés az elvégzett munkával kapcsolatban. A tavalyi szezont az U14-es országos bajnokság Kiemelt-csoportjában a csapat a negyedik helyen zárta, most pedig az lett a minimális célkitűzés. Ezt pedig a gárda teljesítette is. Így összességében mindkét elvárásunk valóra is vált. A következő félévben megpróbáljuk picivel magasabbra helyezni a mércét.

A srácok fejlődését tükrözi az a tény is, hogy többen meghívást kaptak a korosztály válogatottjába.

Ez így van. Nagyon örülünk annak, hogy ebből a szempontból is felfigyeltek ránk. Úgy gondolom, hogy igen sok tehetséges játékosunk van, akik közül sokan a későn érő kategóriába tartoznak. Kíváncsian várom azt, hogy két-három év múlva ebből a csapatból hány válogatott futballistánk lesz majd. Én mindenesetre többet remélek, mint amennyi most van.

A csapatod a tabella negyedik helyén zárt az ősz végén úgy, hogy 20 gólt szerzett és csak 10-et kapott. Ezekkel a statisztikai adatokkal mennyire vagy megelégedve?

Elégedett az ember sohasem lehet, de a 11 meccsen kapott 10 gól nagyon jó mutató. Főként a tavalyi szezonhoz viszonyítva. Az szerintem tény, hogy a védekezésben nagyon sokat tudtunk előrelépni. Úgy gondolom, hogy a statisztikák nem hazudnak. A rúgott gólok száma sem rossz, hiszen kis híján meccsenként kétszer vettük be az ellenfelek kapuját. Így összességében szerintem mind a védekezésünk, mind pedig a támadójátékunk rendben volt, de fejlődni természetesen mindkettőben lehet még. Sőt, kell is.

Ez a határozottan jó eredmény úgy jött össze, hogy a sérülések, betegségek nem igazán kerültek el benneteket.

Ez így van, ezért sem tudtunk mondjuk két egymást követő mérkőzésen ugyanazzal a csapattal kiállni. Mindig változtatnunk kellett. Ebben a kényszerűség mellett azért szándékosság is volt, mert mindenkinek lehetőséget akartunk adni arra, hogy bizonyítson. Főként akkor, ha az adott játékos ezért alaposan meg is dolgozott. Rá akarjuk szoktatni a gyerekeket arra, hogy mind a pályán, mind pedig a hétköznapi életben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a céljaikat elérjék. Ez a mi estünkben pedig leginkább a labdarúgásra vonatkozik.

Mit vársz a csapatodtól a tavaszi folytatásban?

Úgy gondolom, hogy valamennyi területen van még bőven fejlődési potenciál bennünk. Például védekezésben megpróbáljuk bővíteni a taktikai repertoárunkat. Esetleg más formáció alkalmazásával is. Az átmenetek javítása is folyamatosan terítéken van az edzéseken, ugyanis szerintem a futball egy átmenet: védekezésből támadásba, illetve támadásból védekezésbe. Amúgy én még flexibilisebb támadójátékot várnék a srácoktól. Szerencsére nagyon sok improvizatív játékosunk van, akikre még inkább szeretnénk ráerősíteni. Mi alternatívákat kínálunk a számukra, melyek közül az adott helyzetnek megfelelően ők választhatnak majd, mivel nem akarjuk korlátok közé szorítani a kezdeményezőkészségüket.

U15-ös csapatunk mind a 20 szerzett gólja elérhető az Illés Akadémia YouTube-csatornáján.