Minden jó, ha jó a vége!

Minden jó, ha jó a vége!

A kiemelt országos bajnokság nyolcadik helyén végezett U16-os csapatunk. Kovács László és Nagy József tanítványai az alapszakasz és a rájátszás végén is ezt a pozíciót foglalták el. A 2020/2021-es idényt a gárda vezetőedzőjével elemeztük.

Az őszi szezon legfontosabb célja az volt, hogy a 12 együttes közül bekerüljünk a legjobb 8-ba, és így tavasszal az A-csoportban folytathassuk a küzdelmeket. A gárda ezt teljesítette, ami a szerintem egyértelműen a rendkívül jó csapatmunkának volt köszönhető. Mindenki kivette a részét a sikerből: a játékosok, valamint a bővebb értelemben vett szakmai stáb tagjai is.

Melyek voltak azok a mérkőzések, amelyek valamilyen szempont alapján kilógtak a sorból? Akár pozitív, akár negatív értelemben?

Úgy gondolom, hogy ősszel a Ferencváros elleni hazai siker alkalmával nyújtottuk a legjobb teljesítményt, de büszke voltam a srácokra a Paks 6–0-ás hazai, valamint az MTK 3–2-es idegenbeli legyőzését követően is. A későbbi bajnok Honvéd vendégeként viszont szinte semmi sem sikerült, ahogy a Nyíregyházával szembeni itthoni fiaskó alkalmával sem.

Tavasszal pedig egy teljesen új bajnokság kezdődött, mondhatni alaposan átalakult kerettel.

Ez így van, mert tavasszal már rendre oda kellett figyelnünk az akadémiánk többi csapatának érdekeire is. Így, ha kellett, adtunk játékost lefelé az U15-be, de felfelé az U17-be és az U19-be is. Ez persze kihatással volt a mi szereplésünkre is. Nem véletlen, hogy a sikerek akkor kezdtek el jönni, amikor a bajnokság vége felé újfent teljes kerettel tudtunk kiállni.

Akkor viszont alaposan beindultatok. Egy hét alatt úgy nyertetek meg három meccset, hogy tíz gólt rúgtatok és csupán kettőt kaptatok.

Erre a három mérkőzésre olyan játékosokat kaptunk vissza, mint például Papp Csongor, Szvoboda Dániel és Nagy Benjámin. Velük kiegészülve sokkal jobban érvényre tudtuk juttatni a támadójátékunkat. Ez jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy három győzelemmel tudtuk befejezni a szezont.

Az eredményességtől függetlenül milyen területeken tapasztaltál jelentős fejlődést a csapatod szempontjait figyelembe véve?

Úgy gondolom, hogy technikailag, taktikailag és erőnlétileg is rendkívül sokat léptek előre a srácok. Ezen kívül pedig a mentális felkészítésükre is nagy hangsúlyt fektettünk. Enyhe túlzással élve a fiúknak meg kellett tanulniuk győzni. Fontos volt, hogy megpróbáltunk a posztokon versenyhelyzetet teremteni, ezáltal az edzések intenzitása, minősége is rendkívül nagy mértékben javult.

Ebben a munkában pedig rendkívül nagy segítséget kaphattál a „férfias” stábodtól?

Ez egyértelműen igaz, ugyanis nálunk öt úriember alkotta a közvetlen stábot. Nagy József kollégám tapasztalata aranyat ért, de a többiek munkájáért is jár a köszönet. Rózsa Dániel kapusedzőként, Elek Zsolt erőnléti szakemberként, Havasi Marcell pedig videóelemzőként tett meg mindent az eredmények és a srácok fejlődésének érdekében.