Megdicsérték Stuttgartban Németh Bencét

Megdicsérték Stuttgartban Németh Bencét

Az Illés Akadémia növendéke a német profizmusban is megállta a helyét.

2022-ben és 2023-ban is járt a PSV Eindhovennél Németh Bence, az Illés Akadémia kapusa. A még mindig csak 15 éves játékos – aki már 77 alkalommal viselte bajnoki találkozón a zöld-fehér mezt – ezúttal Németországban, a Bundesliga 3. helyén álló VFB Stuttgartnál járt. Hadnagy Zsolt, akadémiánk vezető tehetségkutatója kísérte el a kapust. A hazatérés után, de még a hétvégi forduló előtt beszélgettünk Bencével.

Ezúttal Stuttgartba hívtak próbajátékra. Milyen instrukciókat kaptál itthon?

Gaca bá’ (Németh Gábor, az Illés Akadémia kapusedzője), ahogy minden alkalomra – legyen az mérkőzés vagy próbajáték – most is felkészített. A legfontosabb tanácsa egyszerűen hangzik: adjam önmagamat. Igyekeztem ezt ezúttal is megfogadni!

Mennyi időt töltöttél Németországban?

Vasárnap érkeztünk meg, egy Stuttgart melletti település szállodájában kaptunk szobát a klubtól. Szerdán jöttünk haza. A hétfő és a kedd volt a két erős nap, három edzés és egy mérkőzés szerepelt a programban.

Melyik korosztálynál edzettél?

Két alkalommal az U17-eseknél, egyszer a saját, U16-os korosztályban, míg az U19-esek elleni felkészülési találkozón az U17 kapuját védtem.

Milyen jellegű edzések voltak ezek?

Egy alkalommal klasszikus kapusedzésen szerepeltem, kétszer a komplett csapatfoglalkozáson vettem részt, illetve volt a mérkőzés, ahol az első félidőt védtem végig.

Hogy alakult ez a találkozó?

Az U19-esek 4–3-ra győztek. Az első félidő eredménye 1–1 volt. Ebben a játékrészben egy ziccert tudtam hárítani: a rövid sarkot választotta a támadó, erősen is lőtt, de ezt a párharcot én nyertem meg. Leginkább lábbal kellett közbeavatkoztam. A kirúgásoknál a taktika alapján a bal belső védőtől kaptam meg a labdát, innentől fogva pedig rajtam volt a felelősség. Az első két kirúgást felíveltem a centernek – sikerült pontosan végrehajtani ezt – aztán pedig a többit a kiforgó játékosnak passzoltam, aki folytatta a játékot. Egyszer sikerült az idősebbeknek betalálniuk: labdát veszítettünk a védőzónában, a center üresen kapta a labdát és 15 méterről a felső sarokba lőtt.

Kaptál visszajelzést a piros-fehér klubtól?

A keddi mérkőzést követően délután még egy edzésen is részt vettem. Ezután a VFB Stuttgart vezető kapusedzője leült velem és beszélgettünk. Tudta, hogy több helyen is voltam már próbajátékon, kérdezte, hogy milyen impulzusok értek itt. Megdicsérte a mentalitásomat és a lábjátékomat. Elégedett volt velem, és mondta, hogy az akadémiám felé is küldeni fognak visszajelzést. Ő volt az, aki a legelső edzésen dolgozott velem. Minden további edzésen, illetve a mérkőzésen is engem figyelt. Angolul beszéltünk egymással, tetszett neki az is, hogy gyorsan és gördülékenyen működött közöttünk a kommunikáció. A rövid idő ellenére úgy éreztem, hogy a srácok is befogadtak.

Hogy értékeled a németországi kirándulást?

Kíváncsian vártam, hogy milyen stílust is képvisel a németországi akadémiai képzés. Úgy látom, hogy profi körülmények vannak, és minden pillanatot, minden mozdulatot nagyon komolyan kell venni. Úgy érzem, megálltam a helyemet.