Két muskétás a hűség városából

Két muskétás a hűség városából

Tavaly nyár óta az Illés Akadémia növendéke Krone Niklas és Markó Martin. A soproni srácok remekül érzik magukat nálunk és minden focistapalántának bátran ajánlják, hogy kövessék az ő példájukat.

Az Illés Akadémia 2007-es megalapítása óta szinte Magyarország egész területéről érkeztek hozzánk növendékek. Ez pedig igaz hazánk legtávolabbi szegleteire is. Elég csak Békéscsabára, avagy éppenséggel Nyíregyházára gondolnunk. A Viharsarokból a későbbi felnőtt válogatott Ugrai Roland, míg a nyírségi megyeszékhelyről az élvonalig jutó Gyurján Bence és Gyurján Márton „igazolt” utánpótlásképző centrumunkba. Manapság viszont már jóval több, szó szerint XXI. századi körülményeket biztosító akadémia várja a tehetséges ifjú labdarúgókat. Ennek köszönhetően pedig nagyon ritka, hogy egy komoly talentum a lakóhelyétől több száz kilométerre lévő intézményt válassza. Ezért a logika azt diktálta, hogy mi is inkább a közeli településekről, egyesületekből „hozzunk” Szombathelyre focistapalántákat. Amúgy az MLSZ regionális tervezete is ezt a törekvést szorgalmazza. Sorozatunk első részében két soproni növendékünket mutatjuk be, még pedig az egyaránt tavaly nyáron érkezett Krone Niklast, valamint Markó Martint.

Én úgy kerültem képbe, hogy még az U13-as bajnokságban Szombathelyen játszottam az SSC színeiben és rúgtam egy gólt, valamint adtam egy gólpasszt azon a mérkőzésen, melyet 2–0-s vezetésünk után 3–2-re nyert meg az Illés Akadémia. Ezt követően keresett meg bennünket Horváth Sanyi bácsi, akinek az invitálására eljöttünk ide körülnézni. Megnéztünk mindent alaposan és aztán döntöttünk csak. Édesapám az elején nem igazán akarta, hogy elköltözzek otthonról, de aztán anyukámmal meggyőztük őt is arról, hogy ez egy nagy lehetőség, amivel élni kellene. Később megkeresett az ETO FC Győr is bennünket, de oda már el sem mentünk, mivel az Illés mellett tettük le a garast. Ezt pedig azóta sem bántam meg, pedig az elején nagyon nehéz volt a család nélkül. De szerencsére hamar megszoktam a kollégiumot és a csapat is gyorsan befogadott. Szerintem rengeteget fejlődtem az itt eltöltött időszak alatt, amiben komoly szerepe van a remek körülményeknek. Emellett pedig van egy nagyon jó edzőnk Szűcs Jani bácsi személyében, akivel nehéz kezdés után határozottan jól szerepeltünk a bajnokságban

– fogalmazott Krone Niklas, aki rendkívül komoly célokat tűzött ki maga elé: először szeretne NB I-es játékos lenni, mondjuk a Haladás színeiben, aztán idővel külföldön is szívesen kipróbálná magát. Amúgy Niklas kollégiumi szobatársa nem más, mint a szintén Sopronból érkezett Markó Martin.

A testvéremmel jöttünk ide próbajátékra, és engem fel is vettek. Tudtam, hogy több korábbi Illés-játékos is a válogatottságig vitte, így például Schäfer András is. Ez is szerepet játszott a választásunkban. Korábban hívtak a fővárosi Barca Akadémiára, de oda nem szerettem volna felköltözni. Nagyon jól érzem magam Szombathelyen és úgy érzem, hogy sokat fejlődtem eddig. Kondicionálisan és technikailag is. Szeretek az Illésen futballozni, mert mindenki barátságos. Emellett pedig nagyon jó a csapat, a pályák és persze a kollégium is. Mindenkinek tudom ajánlani azt, hogy hozzánk jöjjön focizni, mert itt minden feltétel biztosított a fejlődéshez. Persze itt is küzdeni kell, ha az ember el akarja érni a céljait

– zárta szavait Markó Martin, aki nagyon örül annak, hogy jelenleg Szűcs János kezei alatt dolgozhat. Úgy gondolja, hogy jó úton halad céljai elérése felé, melyek nem kisebbek, mint a magyar élvonal, majd pedig a válogatottság.