Kapott gól nélkül diadalmaskodott az Illés Akadémia U12!

Kapott gól nélkül diadalmaskodott az Illés Akadémia U12!

A Szarka Zoltán Emléktornán szombathelyi siker született!

A szombat éjjel Kelet-Ausztriában és Nyugat-Magyarországon lezúduló 50-70 mm csapadék az Arany-patakban mutatta meg magát: a meder alaposan megtelt. Az Illés Akadémia füves pályai azonban elvezették a felesleges vizet, így tökéletes játékterek fogadták az öt ország: Ausztria, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia együtteseit.

A Szarka Zoltán Emléktornán az U12-es csapatok találkoztak, tizenhat csapat fogadta el az Illés Akadémia meghívását. Négy darab négycsapatos csoportot alakítottunk ki. A mieink az A csoport élén végeztek, magabiztosan, gólratörően futballozva. A résztvevők fele, a négyesek első két helyezettje az aranyágon folytatta a küzdelmet, a csoportok harmadikjai és negyedikjei pedig az ezüstágon.

A legjobb 8 közé rajtunk ki az Őrvidéki Tartományi Válogatott (Burgenland Auswahl), a Sturm Graz, az NK Maribor, a pozsonyi Slovan, az MTK Budapest, a Vasas Kubala Akadémia és az ETO FC Győr jutott.

A negyeddöntőben a Slovannal csaptunk össze: rendkívül kiélezett volt a találkozó. Az első percekben sorra alakítottuk ki – és hagytuk is ki a helyzeteket – majd kiegyenlített lett a játék. Három perccel a vége előtt egy ziccernél kapufát rúgtak a pozsonyiak, a kipattanót pedig elügyetlenkedték. Mi az utolsó pillanatokban egy szép akció végén egy fejessel veszélyeztettünk, de centikkel mellé ment a kísérlet. A büntetőrúgásoknál aztán – nálunk Pálla Norberttel a kapuban – 3–1-re győztünk! Az elődöntőben az MTK Budapest volt az ellenfelünk. Döntőnek is beillett az összecsapás: már-már nagypályás futballt mutattak be a felek, ám egyik csapat sem tudta feltörni a másik védelmét, így büntetőkre került sor. Ezúttal Sóvári Dávid állt a kapunkban, és vele is meglett a továbbjutás, ezúttal 2–1-re nyertünk! A másik elődöntőben osztrák csata zajlott: ott is büntetők döntöttek! 11 (!) kör után a Burgenland Auswahl örülhetett a Strum Graz-cal szemben!

Mindeközben eldőlt, hogy az ezüstágat (összesítésben a 9. helyet) az Ikarus BSE szerezte meg: a helyosztón a felvidéki somorjaiakat 2–1-re győzték le a fővárosiak.

Az MTK a harmadik helyért 1–0-ra legyőzte a stájer együttest, míg a döntőben az Illés Akadémia U12 szintén 1–0-ra nyert az Őrvidéki Tartományi Válogatott ellen! A meccsen a futballt építve játszottunk és egy szemet gyönyörködtető akció végén az U12-es bajnokság gólkirálya, Károlyi Levente döntött: Novák Bence pontos beadását két védő fölé emelkedve, klasszis mozdulattal fejelte a felső léc alá! A Tóth Zsolt által vezetett zöld-fehérek Sóvári Dávid, Pálla Norbert – Giliczó László, Török Balázs, Jáger Noel, Német Ádám, Németh Levente, Lengyel Ágoston, Babos Kolos, Fazekas Bruno, Károlyi Levente, Németh Kristóf, Szukics Alex, Novák Bence összeállításban nyerték meg a 2024-es Szarka Zoltán Emléktornát! A nemzetközi tornán kapott gól nélkül diadalmaskodott az Illés Akadémia!

A díjakat Szarka Zoltán fia, Ifj. Szarka Zoltán, egykori Haladás-játékos és egykori FIFA-játékvezető; valamint Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgatója adta át. Minden eredmény megtekinthető a Meinturnierplan.de oldalán.

A csoportmérkőzéseken nagyon magas színvonalon futballoztunk, szebbnél szebb gólokat szerezve végeztünk az első helyen. A helyosztón aztán két kiváló csapattal találkoztunk! A Slovan ellen az első időszakban mi dönthettük volna el a mérkőzést, aztán a pozsonyiaknak voltak helyzeteik, sőt kapufájuk is, a lefújás előtt pedig nekünk volt egy remek akció utáni fejesünk, ami éppen csak elkerülte a kaput. Az MTK ellen tulajdonképpen előrehozott döntőt játszottunk. Két futballozni akaró – és futballozni tudó – csapat találkozott, itt is döntetlen lett a vége és a büntetőnél mi céloztunk pontosabban. A finálét végig kontrolláltuk, jó színvonalon futballoztunk a fáradtság ellenére is. Nagy öröm számomra, hogy egy extrán kivitelezett akció végén szerzett góllal nyertük meg a tornát! Sok kitűnő egyéni teljesítményt láttam: ez azért is kiemelendő, mert az a célunk, hogy egyéneket képezzünk, akik egyébként csapatszinten is jól funkcionálnak. Ez a korosztály megmutatta, hogy mekkora potenciál is van benne! Gratulálok Biegner Dániel kollégámnak, aki három évig is foglalkozott ezzel a csapattal. Ezúton is köszönöm Molnár Szarka Dorisz kolléganőm munkáját, és gratulálok a gyerekeknek és a szülőknek is! Minőségi futballt mutattunk ma, ez pedig megérdemelt tornagyőzelemhez vezetett! Büszke vagyok mindenkire

– nyilatkozta az U12-esek vezetőedzője, Tóth Zsolt.