Illés Akadémia-Dinamo Minszk az ifjúsági BL-ben

Illés Akadémia-Dinamo Minszk az ifjúsági BL-ben

A fehérorosz Dinamo Minszk ellen játszik a labdarúgó ifjúsági Bajnokok Ligájában az Illés Akadémia-Haladás U19-es csapata.

Az esemény rangját jól jelzi, hogy a sorsolást az UEFA svájci központjában, Nyonban tartották. Az aranyérmes Illés Akadémia-Haladás U19-es csapatát Tóth Miklós klubigazgató képviselte. A sorsoláson kiderült: a vasiak a fehérorosz Dinamo Minszk U19-es együttesével játszanak a legjobb 16 közé jutásért. Az első találkozót október 3-án Minszkben, a visszavágót 24-én, a Haladás Sportkomplexumban rendezik. A párharc továbbjutója a görög PAOK Szaloniki és a ciprusi AEL Limasszol duó győztesével találkozik novemberben.

– Miután a genfi repülőtéren leszálltunk, az UEFA pultjánál regisztrálnunk kellett magunkat, majd 10 órakor kisbuszokkal szállították a csapatok képviselőit Nyonba – mondta Tóth Miklós. – Újabb regisztrációt követően 11 órakor kezdődött a ceremónia a Lennart Johansson teremben. Két órán keresztül mutatták be képeken és videókon a youth league, azaz az ifjúsági Bajnokok Ligája történetét. A lényege az volt: nem a versenyzés a cél, hanem a tapasztalatszerzés, a fiatalok beépítése a felnőttcsapatba. Az Juventus FC vezetőedzője, Massimiliano Allegri volt a rendezvény sztárvendége, ő húzta a gömböket, az Illés Akadémia az utolsó csoportban volt, így minket húzott ki utoljára. A sorsolás után elkészítették a következő kör sorsolását is, ezt követően egyeztettem a Dinamo Minszk vezetőivel. Többek között megtudtam, akadémiájukon több mint ezer gyerekkel foglalkoznak. Nagyon segítőkészek voltak, ajánlottak szállodát, megígérték, hogy segítenek a repülőjegyek foglalásában is. Azt még nem tudjuk, pontosan hol játszunk, mert a vadonatúj, 2700 néző befogadására alkalmas utánpótlás-stadionjukat még nem hitelesítette az UEFA. Van egy régi stadionjuk, viszont ott nincs villanyvilágítás. Majd ezután a PAOK Szaloniki vezetőivel is beszélgettem – amnenyiben továbbjutunk, vélhetően velük meccselünk. Találkoztam régi ismerősökkel, a Maribor, az Admira Wacker akadémiájának vezetőjével, mindannyiukkal jót beszélgettünk.

 Massimiliano Allegri húzta ki az Illés Akadémia nevét

– Igyekszünk minél jobban fel­térképezni ellenfelünket, egyrészt az internet segítségével, másrészt a fehérorosz magyar nagykövet a sorsolás után felajánlotta segítségét – mondta Németh Szabolcs, az U19-es csapat edzője. – Annyit már tudunk, hogy eddig egy alkalommal, 2015-ben in­dultak a Bajnokok Ligájában, akkor a román Constanta az első körben 7-3-as összesítéssel búcsúztatta őket. Ami a célokat illeti, jómagam bármelyik sorozatban elindulok, meg akarom nyerni. A Bajnokok Ligája persze más kávéház, ám itt is ki akarjuk hozni magunkból a maximumot és minél tovább akarunk jutni. De elsősorban tapasztalatszerzésnek kiváló a sorozat.

Ami a lebonyolítást illeti, a bajnokok ágán (ahol az Illés Akadémia is szerepel) 32 U19-es európai aranyérmes csapat indul. Az együttesek egyenes kieséses, oda-visszavágós rendszerben csapnak össze, e­gészen addig, amíg nyolc csapat marad. A másik ágon a felnőtt Bajnokok Ligája főtáblájára jutott 32 gárda U19-es csapata szerepel, ahonnan a végén a szintén állva maradt nyolc csatlakozik az első nyolchoz. Majd innen ismét egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.