Így várják a vébét az Illés Akadémia korábbi válogatottjai

Így várják a vébét az Illés Akadémia korábbi válogatottjai

Az Illés Akadémia vezetőségében és férfi szakági szakmai stábjában 224 válogatottság „szerepel”, őket kérdeztük meg, mit is várnak a ma induló világbajnokságtól.

Akadémiánk alapító-igazgatója, Illés Béla 64 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Az 1990-es évek legjobb magyar labdarúgója – akire három egyesület: a Haladás, a Honvéd és az MTK is legendájaként tekint – úgy véli: a brazilok és az argentinok vannak a legjobb formában.

Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hiszen egy különleges világbajnokság vár ránk. A naptári év végén rendezik meg, nem pedig a tavaszi szezont követően – kérdés, milyen hatással lesz ez a résztvevőkre. Azt gondolom, hogy frissebbek lesznek és jobb formában szerepelnek majd, habár ez az ősz azért rendkívül sűrű volt. A szélsőségesen meleg időjárás is befolyásoló tényező lesz meglátásom szerint. Én a spanyol foci híve és szurkolója vagyok. Alapvetően – legyen szó bármilyen futballtornáról – az esélyesek között tartottam őket számon mindig, azonban most Luis Enrique egy nagyon fiatal csapatnak szavazott bizalmat. Így is várom, hogy ott legyenek a legjobb négy között. Mellettük a brazil és argentin válogatott a két legnagyobb esélyes: a játékoskeretük, az elmúlt időszakban mutatott formájuk alapján közöttük dőlhet el a világbajnoki trófea sorsa. Emellett pedig lesz meglepetéscsapat, olyan, akire kevesen számítanak…

Az U17-es csapatunk asszisztensedzője Nagy József tagja volt a Mezey György vezette magyar válogatottnak. A 80-as évek európai futballjában meghatározó csapattal ott lehetett a mexikói világbajnokságon is. Meglátása szerint két-két európai és dél-amerikai válogatott ér oda a legjobb négy közé Katarban:

Minden labdarúgó számára óriási élmény, ha egy világbajnokságon lehet ott. Mondom ezt úgy is, hogy kerettag voltam, de pályára nem léptem a mexikói vébé egyik csoportmérkőzésén sem. Sajnos nem szerepeltünk jól, azonban én boldog vagyok, hogy ott lehettem. Olyan világsztárokat láthattam testközelből – Platini, Tigana, Giresse –, akiket addig csak a televízió képernyőjén keresztül csodálhattam. A mostani vébén szerintem az éghajlati viszonyokkal nagyon meg kell küzdeniük az európaiaknak, ahogy annak idején nekünk is Mexikóban, ahol 39-40 fok is volt, 90 %-os páratartalommal. Az ember már a bemelegítés után alig kapott levegőt…. A 2022-es világversenyen azonban a hírek szerint légkondicionált stadionok lesznek. Úgy gondolom, hogy az argentinok és a brazilok mellett a franciák, valamint a németek lesznek ott a négy között. Hozzám egyébként a két dél-amerikai válogatott stílusa áll közelebb. Szeretem a technikás futballjukat. Ráadásul több nagy sztárjuknak ez lesz az utolsó lehetősége a jó szereplése, így nálam ők a favoritok.

Mindössze hat találkozó hiányzott Tálosi Szabinának ahhoz, hogy elérje a bűvös 100-as határt a magyar válogatottban. Az Illés Akadémia U19-es csapatának fizioterapeutáját védőként a legtechnikásabbak között tartották számon – így nem is csoda, hogy a spanyolok állnak legközelebb a szívéhez. Szurkolói szemmel tekint a katari vébére.

Úgy gondolom, hogy a résztvevő csapatok játékosai vannak annyira profik, hogy alkalmazkodni tudnak majd a katari körülményekhez, legfőképpen az időjáráshoz. Picit furcsa lesz nekik, de biztosan nem lesz gond. Én elsősorban nagyon jó meccseket várok. A kedvenc klubcsapatom a Barcelona, így a válogatottak közül a spanyoloknak szorítok. Egyáltalán nem szakmai szemmel nézem majd a meccseket, hanem szurkolóként, ezért jó lenne, ha látványos, élvezetes összecsapásokat láthatnánk. Nem lennék szomorú, ha a döntőben Spanyolország és Argentína találkozna. Esélyesnek tartom még a négy közé kerülésre a franciákat és a németeket, azaz európai dominanciát várok.

Halmai Gábor, az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke 57-szer húzta magára a magyar nemzeti csapat mezét. A háromszoros magyar bajnok és ugyancsak háromszoros Magyar Kupa-győztes a kreatív futballt szereti, ennek megfelelőek várakozásai is.

Ez egy rendkívül furcsa világbajnokság, hiszen télen rendezik. Talán van bennem egyfajta megszokás, így most igazából nem is várom annyira ezt a tornát. A hosszú bajnokságok végén a kifacsart játékosok futballoznak, akik már alig várják, hogy nyaralhassanak vagy pihenhessenek – hallhattuk szinten minden vb előtt ezt. Most ugye féltávnál vannak, és lehet, hogy nagyon jó állapotban lévő futballistáknak szurkolhatunk, olyanok, akik éhesek a focira. Jómagam – természetesen akkor, amikor mi magyarok nem voltunk ott – a hollandoknak szurkolok. Ők rengeteget adtak az egyetemes labdarúgásnak, tanították a világot. Rájuk jellemző a tanult futball: szinte az ellenfél 16-osáig megszerkesztik a játékukat, ott pedig jön a kreativitás. Nekik drukkolok, ám valami azt súgja, hogy a befutók a brazilok lesznek, és kitehetik a hatodik csillagot is a mezükre – rájuk jellemző az egész pályán a kreatív labdarúgás, a sok váratlan megoldás – azt várom, hogy ez a futball győzedelmeskedjen, amelyik izgalmas, élvezhető minden szurkoló számára.

A 2013/2014-es NB I-es szezonban remekül teljesítő Haladásból többek számára is érkezett válogatott-meghívó. Az Albánia elleni találkozón a zöld-fehérek két meghatározó labdarúgója, Rózsa Dániel és Bosnjak Predrag együtt örülhettek az 1–0-s győzelemnek. A Haladásban mai napig aktív, az Illés Akadémián az egyéni képzésben dolgozó balhátvéd szülőhazájának is szurkolhat.

Az öt topligában résztvevők nagy része ott lesz Katarban: ők egész évben sok-sok meccset játszanak, így nekik (is) nagyon furcsa lesz a téli világbajnokság. Mi nem, de szülőhazám, Szerbia ott lesz Katarban. A keretből a korábbi újpesti kapussal, Marko Dmitroviccsal sokszor találkoztunk Szabadkán, így tulajdonképpen első kézből vannak információim. Dragan Sztojkovics – vagy ahogy a minden szerb hívja őt: Pikszi – azért tudott összerakni egy remek csapatot, mert mindenki hisz neki és hisz is őbenne. Számára elsődleges a pedagógia, mindezt tökéletesen ötvözi futballfilozófiájával. Az öltözőben a hangulat kitűnő, abszolút együtt van a teljes csapat. Mindenki nagy várakozással tekint az eseményre, azonban reálisan kell nézni a helyzetet: Brazília, Svájc és Kamerun szerepel még a csoportban. Természetesen kiemelkedik az ötszörös világbajnok, de a második továbbjutó hely várományosa megjósolhatatlan. Fontos nekünk is figyelni ezt a csoportot, hiszen az Európa-bajnoki selejtezőkön majd meg kell küzdenünk a szerbekkel. Furcsa lesz abból a szempontból is ez a vb, hogy miképpen is alakul a szurkolói hozzáállás. Tiszteletben tartva Katar törvényeit és kultúráját, mindenesetre furcsa lesz, hogy nem lehet a stadionban sört inniuk a drukkereknek – ez szintén újdonságot hoz majd magával. Hiszen egy-egy ilyen labdarúgóesemény tulajdonképpen egy nagy ünnep mindenki számára. Argentínának szurkolok – mindenki tippelt a családban: nálam ők a favoritok. A már említett brazilok szintén kiemelkednek – fontos, hogy a fáradtságnak lesz-e, és ha igen, milyen szerepe. Úgy gondolom, hogy sem az afrikai, sem a többi dél-amerikai csapat nem lóg ki lefelé, nagyon sokat fejlődtek, ők is jól fognak játszani – lesz meglepetéscsapat, amelyik legalább a legjobb 8 közé el fog jutni.

Tizennyolc éven át: 2004-tól 2022-ig volt a Szombathelyi Haladás meghatározó alakja Rózsa Dániel. A válogatottban kétszer – az említett albán-meccs mellett Kazahsztán ellen is – védett, gólt nem kapott a 180 perc alatt. A hálóőr úgy gondola, hogy minimális esély van arra, hogy azt a négyest lássuk a katari torna elődöntőjében, mint négy éve Oroszországban.

Ugyanazzal a lelkesedéssel várom a vébét, mint gyerekkoromban! Mindig is szeretem ezt az időszakot, bár szerintem ennek az élvezetét a nyár maga adja meg… A 90-es évek óta a németeknek és argentinoknak szurkolok. Előbbieknél a Matthäus–Klinsmann–Völler-hármas kedveltette meg velem a német focit, míg a dél-amerikaiakat Diego Maradona által szerettem meg. Úgy vélem, nagy változás lesz az előző vb-hez képest: a franciák nem olyan éhesek, mint akkor, így a négy évvel ezelőtti elődöntősök közül maximum egy csapat éri el most azt a szintet. Meglátásom szerint az európai futballt a németek és hollandok, a dél-amerikait pedig a két óriás: Brazília és Argentína fogja képviseli az elődöntőkben. Mindemellett pedig sok-sok kiegyenlített meccset várok a katari vébétől!

Rugovics Vendel Győrben lett NB I-es labdarúgó, a válogatottba pedig Veszprémből került be. Három alkalommal szerepelt meggypiros mezben. A kreatív középpályás, az Illés Akadémia egyéni képzésvezetője szerint Messi a valaha volt legjobb labdarúgó, így az Albicelestes győzelméért szorít.

Nekem furcsa ez a téli időszak: magyar emberként, a mi éghajlati zónánkban a nyárhoz szoktunk hozzá. Ilyenkor nézzük a meccset a teraszon vagy a strandon, szörpöt iszogatva vagy egy jó sütögetés mellett. Ezek ugyanis hozzák magukkal a társaságot, a jó hangulatot, azaz számunkra nem jó választás a helyszín. Mindettől függetlenül egy vébé mindig vébé! Alapvetően az európai csapatoknak szurkolok, ám egy kivétel van! Messi a világ valaha volt legnagyobb futballistája, ráadásul nagybetűs EMBER – drukkolok neki külön, így az argentinoknak is. Magam magyar vagyok, de a felmenőim között vannak horvátok, így Modricék is a kedvencek között vannak. Az argentin és horvát nemzeti tizenegy mellett fontos, hogy a németeket soha nem lehet leírni, és mivel nagyon kedvelem a spanyol bajnokságot, az ibériaiakat is odavárom a végjátékba.

A teljes utánpótlás-válogatotti létrát végigjárta Horváth András, sőt, csapatkapitányként vezethette ki a találkozókra mindegyik korosztályt. Bozsik Péter két alkalommal hívta meg a nemzeti csapatba. Első mérkőzésén Grazban fantasztikus gólt szerzett az univerzális középpályás. U19-es vezetőedzőnknek – az olasz foci szerelmeseként – fáj, hogy az azzurrik kihagyják a tornát. Úgy gondolja, hogy a legjobb négy közé egy sötét ló is be fog kerülni.

A világbajnokság egyértelműen a nemzetközi labdarúgás csúcseseménye. Ezért minden résztvevő csapat tökéletes fizikai állapotban érkezik majd és megpróbál látványos, eredményes focit játszani. Szerintem azok az együttesek jutnak el a végjátékig, amelyek bevállalják a nyílt sisakos futballt. Biztosan lesznek ennek a vb-nek is nagy felfedezettjei, mint például korábban Schillaci, avagy éppen Sztoicskov volt. A legjobb négy közé Argentínát, Németországot, valamint Brazíliát várom. A negyedik csapat pedig szerintem komolyabb meglepetés lesz majd. Az én kedvencem Argentína, mivel mi lényegében Maradonán nőttünk fel. Ugyan az utóbbi években nem voltak túlságosan eredményesek, de most nagyon sok jó játékossal rendelkeznek. Szerintem komoly esélyük van az aranyéremre.