Hullámvasútra hasonlított az ősz

Hullámvasútra hasonlított az ősz

Gyengébb kezdés után egészen jó szezont zárt akadémiánk U14-es csapata. Szűcs János legénysége ugyan hat vereséggel nyitott, ám azt követően lábra kapott és most már csak négy pont a hátránya a dobogós helyen álló Várdával szemben.

Az értékelésre U14-es együttesünk vezetőedzőjét kértük meg.

Az U13-as regionális pontvadászat után idén az U14-es kiemelt bajnokságban indultunk, ahol az ország legjobb csapataival versenyezhetünk. Természetesen nagyon örültünk ennek, még akkor is, ha tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz. A keretben történtek változások: többen felkerültek az U15-ös együttesünkhöz, illetve érkeztek új játékosok, akiknek idő kellett a beilleszkedéshez. Minőségben egyértelműen előrelépés ez a bajnokság, ugyanis minden mérkőzésen maximális erőkifejtésre van szüksége valamennyi játékosunknak. Az ellenfelek fizikálisan rendkívül erősek, teljesen más szintet képviselnek, mint a regionális csapatok. Ráadásul a riválisaink más és más stílust képviselnek, ezáltal rengeteg új tapasztalatot szereztünk.

Hogyan tudnád értékelni az eddigi teljesítményeteket?

Az őszi szezont nem kezdtük túl fényesen, akár azt is mondhatnám viccesen, hogy adtunk némi előnyt a többieknek. Az első hat meccs sikertelensége miatt belekerültünk egy negatív spirálba, melyből nagyon nehéz volt kijönni. Edzőként az egyik legnehezebb feladatom volt ez eddig. Pedig jó mérkőzéseket játszottunk, egyenrangú ellenfelek voltunk, de valahogy nem sikerült nyerni. Nyilván nem az eredmény a legfontosabb ebben a korban, de a gyerekek is szeretnek győzni, ám amikor hatszor kikapsz egymás után, az nehéz helyzetet generál. Ez egy hihetetlen pechszéria volt és mentálisan nagyon nehéz időszak, de hittem a srácokban és rengeteget dolgoztunk. Megpróbáltuk a tapasztalatokat hasznosítani és megszakítani ezt a rossz sorozatot. Az elvégzett munka, valamint a csapat mentális ereje végül ki is segített minket a gödörből és most egy 6 meccses veretlenségi szériánk van. A szezont összességében jónak értékelem, egy igazi hullámvasút volt, rengeteg tanulsággal, pozitív befejezéssel. Jó volt így a szünetre menni.

Melyik mérkőzés volt az, amelyiken megfordult a szerencsétek?

Egyértelműen az MTK elleni diadal volt a kulcs a szezonban, hiszen a Haladás Sportkomplexumban játszhattunk, ami óriási plusz motivációt adott a csapatnak. Megszereztük az első győzelmünket, még pedig nagyon jó játékkal. Mentálisan eddig a mérkőzésig is erősek voltunk, mert nem hagytuk, hogy a hosszú időn át tartó nyeretlenség elvegye a kedvünket. Aztán itt átszakadtak a gátak, ez pedig segített túllépni a nehézségeken és a siker újra hitet adott nekünk.

Milyen fejlődést tapasztaltál egyéni-, illetve csapatszinten?

Egyénileg rengeteget fejlődtünk, főleg az egyéni védekezésben és a játékhelyzetek megoldásában. Komoly nyomás alatt kellett játszanunk, ezáltal rá voltunk kényszerítve a gyors játékra és döntésekre. A csapatban sok egyéniség szerepel. Ráadásul hárman az U15-ös gárdában játszanak, ahol szintén meghatározó játékosok, ami pozitív a jövőre nézve, hiszen az egyén fontossága vitathatatlan. Mindenképp előre kell lépnünk a helyzetkihasználás területén és csökkentenünk kell az egyéni hibákat, mivel ezek miatt rengeteg pontot veszítettünk. Csapatszinten is a védekezésben fejlődtünk nagyot, de szervezettségben és taktikailag is sokat léptünk előre. A labdaszerzés utáni átmenet is nagy erőssége a csapatnak. Fejlődnünk kell viszont a támadásépítésben. A támadó harmadban kombinatívabban kell játszanunk, a gyakorolt elemeket jobban kellene alkalmaznunk.

Mit vársz a tavaszi szezontól?

A tavaszt szeretnénk sokkal jobban kezdeni. Minél több pontot akarunk szerezni, folytatni a veretlenségi sorozatunkat. Valamint játékosainkat minél jobban képezni, hogy az egyéni fejlődésük is töretlen maradjon.