Fontos lépcsőfokhoz érkezett Fehér Zoltán

Fontos lépcsőfokhoz érkezett Fehér Zoltán

Az Illés Akadémián edzősködő egykori remek labdarúgó UEFA A-diplomát vehetett át a tavaly kezdődött tanfolyam sikeres elvégzését követően.

Tavaly októberben kezdődött a tanfolyam. A megközelítőleg egy év leforgása alatt szinte minden második hétfőn utaztunk Telkibe az oktatási napokra. Ezek úgy lettek beosztva, hogy délelőttönként mindig az elméleti órák voltak megtartva. A gerincet az előadások jelentették. Délutánonként pedig a gyakorlati órák voltak kint a pályán, ahol az épp aktuális témakört kellett megjelenítenünk. Az oktatási anyagok mellett nagyon jó és hasznos előadásokat is hallhattunk a tanfolyam során. Például Dárdai Pálét. Ő a Herthánál és a magyar válogatottnál szerzett rengeteg tapasztalatáról beszélt. De a különböző korosztályos válogatottjaink szövetségi edzői is megosztották tudásukat velünk. A tanfolyam végeztével egy elméleti vizsga és egy gyakorlati edzésvezetés várt ránk. Emellett több beadandó anyagot is el kellett készítenünk. Ezek közül az egyik egy klublátogatásról írt beszámoló volt, amit én Gyirmót FC-ről készítettem el. Ezúton is köszönöm nekik a lehetőséget és a segítséget.

Ki vezette a tanfolyamot, és voltak-e az „osztálytársaid” között ismert labdarúgók?

A tanfolyamot Fórián Zsolt vezette, akinek a munkáját több MLSZ-instruktor is segítette. Mivel a képzés előfeltétele a profi játékosmúlt volt, ezért nyilván minden résztvevőt jól ismertem: például Huszti Szabit, Szalai Ádit, avagy éppen Leandrót. A legtöbbjükkel játszottam is egy csapatban, de ha nem, akkor egymás ellen biztosan pályára léptünk. Ebből adódóan a hangulat is nagyon jó volt az egész tanfolyam során. Ehhez az is jelentős mértékben hozzájárult, hogy az oktatók megpróbáltak interaktív foglalkozásokat tartani, meghallgatva mindenkinek a véleményét, tapasztalatát.

Hogyan tudtad a tanulást az Illés Akadémiával kapcsolatos teendőiddel összeegyeztetni?

Köszönettel tartozom az Illés Akadémia vezetőinek, mert mindenben támogattak a tanfolyammal kapcsolatban. A segítségükkel össze tudtuk hangolni a munkával az oktatási napokat. A tanfolyam végén pedig a gyakorlati vizsgámat is az utánpótlásképző centrumunkon belül végezhettem el.

Mit jelent a számodra ez a diploma, és vannak-e még további terveid?

Évek óta nagy vágyam volt, hogy elvégezhessem ezt a tanfolyamot és kezembe vehessem az UEFA A-licenszes diplomámat. Ez számomra egy nagyon fontos lépcsőfok az edzői pályafutásomban, amiben reményeim szerint nagy dolgok, komoly kihívások várnak rám, mert azok jelentik számomra a fejlődéshez elengedhetetlen motivációt. Az, hogy ez az utánpótlás, avagy a felnőtt futballban fog kiteljesedni, azt majd az előttem álló időszak fogja eldönteni.