Folytatódik az UEFA-MLSZ leány U14-es fejlesztési program

Folytatódik az UEFA-MLSZ leány U14-es fejlesztési program

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2018-ban csatlakozott az UEFA, pilot-programként négy országot érintő U14-es leány fejlesztési programjához. A programban, amely a gyakorlatban 2019 elején kezdődött, a 2005-2006-os születésűek voltak az első fecskék.

Az eredmény sok szempontból látványos. Az első évben kiválasztottak közül többen – mint például, az Illés Akadémista Németh Adél – már a hazai élvonalban is bemutatkozhattak, de ez a kiválasztási rendszer teremtette meg az Elit Központok, valamint sok szempontból a női akadémiai rendszer létrehozásának lehetőségét is.

A rendszer alapját a regionalitás adja. A program kitalálói – akik között ott volt Markó Edina és Csertői-Juhász Anita is – a tehetségek megfigyelésekor négy régióra osztották az országot: Szombathely, az Illés Akadémia-Viktória (és a Dunától nyugatra, a Balatontól északra fekvő országrész) a Nyugati régióba tartozik, itt folytatódott ma a program, kezdődött meg a 2021/2022-es évad a tatabányai kiválasztó edzéssel.

Az ebben a bajnoki évben a 2008-2009-es korosztály legjobbjait figyelő projekt első állomására az Illés Akadémiáról Alasz Hanna, Csombor Luca, Kopfensteiner Szonja és Sági Fruzsina kapott meghívót. Mind a négyen ügyesek voltak, az edzésfeladatokban és az egymás közötti játékban is jól teljesítettek.