Felemelő hangulatban debütálhattak az Illés Akadémia növendékei

Felemelő hangulatban debütálhattak az Illés Akadémia növendékei

Újabb öt játékost adott a Haladásnak a szombathelyi utánpótlás-nevelő centrum.

Mindenki feketébe!

– adta ki a dress code-ot a Szombathelyi Haladás szurkolótábora. A szertárból is előkerültek a fekete mezek… hiszen 2024. május 26-án, 124 évvel azok után, hogy első tétmérkőzését lejátszotta a vasi csapat, jövőre biztosan nem szerepelhet majd az első vagy a második vonalban – ahogy tette azt a teljes történelme során.

A gyirmóti mérkőzésen a Bosnjak Predrag, Rúzsa Iván, Bánfalvi Zsolt és Elek Zsolt által alkotott szakmai stáb a kezdőcsapatba jelölte az április 7-én debütáló Frák Marcell Milánt.

A találkozó reggelén, a taktikai megbeszélésen tudtam meg, hogy a kezdőcsapat tagja leszek. Nem kért semmi újdonságot a vezetőedző, „csak” azt, amit egész évben gyakoroltunk. Számomra felemelő élmény volt ez a 90 perc: először lehettem a kezdőben, a Haladás tábora pedig fantasztikus hangulatot teremtett!

Ugyancsak a kezdők között kapott helyet Baján Roland. Így a Haladás jobbszárnyának összéletkora – Marci 19, Roli 17 éves – eggyel volt kevesebb, mint 37 esztendős rutinos kapusunké, Verpecz Istváné… Baján Roland a Vasas ellen már kerettag lehetett, vasárnap pedig 45 percet tölthetett a pályán.

Szombaton szólt Andris bá’, hogy a Gyirmót ellen a keretben leszek, vasárnap reggel pedig a taktikai értekezleten láttam meg, hogy a kezdőben kapok helyet. Érződött belülről is, hogy a rutin nincsen meg, de jobb volt a produkció, mint amire számítottam. Igyekeztük minden szituációban a lehető legjobb megoldást választani! Lélekemelő hatás volt a szurkolók biztatása, nem is álmodtam arról, hogy ilyen körülmények között mutatkozhatok be. Elképesztően jó érzés! Ezúton is szeretném megköszönni a bizalmat a vezetőségtől!

A szünetben egyet cserélt Bosnjak Predrag: Baján Rolandot a Frák Marcellhez és Bolla Bálinthoz hasonlóan ősszombathelyi, Mozsár Dávid váltotta.

Szombathelyiként ilyen szurkolói támogatással a hátam mögött bemutatkozni? Ez káprázatos! Mindezt már a pályán átélni, óriási érzés! Ilyen közönség előtt játszani megtiszteltetés! A stáb azt kérte tőlem, hogy játsszak úgy, mintha edzésen lennék, azt csináljam, amit a Rácz Barni csinál. Ez a poszt persze előrébb van a középpályán, mint ahol általában vagyok, azonban jól éreztem magam ebben a pozícióban is, igyekeztem megtenni mindent.

A 69. percben kettős cserét hajtott végre a Haladás. A csapatkapitányunk helyére Pruska Dániel érkezett, míg Pintér Filipet László Krisztián váltotta.

Már a kispadon és a bemelegítés közben is tetszett a hangulat, fergetegesek voltak a szurkolók. Megtisztelő volt Rácz Barnabást váltani, bő 20 percet kaptam életem első NB II-es találkozóján. Letámadás és a pontrúgásoknál való érkezés – ezek voltak a taktikai feladatok, törekedtem arra, hogy ezt teljesítsem is

– tekintett vissza a mérkőzésre a vármegyei I. osztályban 20 találattal házi gólkirályi címet begyűjtő Pruska Dániel.

Két hónapja ünnepelte 17. születésnapját László Krisztián, aki ezen az estén negyedik újoncként debütálhatott. Ő a Szombathelyi Haladás legfiatalabb játékosa ebben a bajnokságban.

Nagyon jól éreztem magam a pályán, egészen kiváló volt a Hali-tábor által teremtett hangulat. Erre nem is számítottam, nem élhettem át még hasonlót… Pedró azt kérte, hogy a párharcokban tegyem oda magam, és alkossak. Ezért vissza-visszaléptem a labdákért és próbáltam a támadásépítésben részt venni. Remek élmény volt számomra a bemutatkozás!

Mozsár Dávid mellett Bolla Bálint csatlakozott vasárnap este azokhoz, akik a Lurkó UFC–Illés Akadémia–Szombathelyi Haladás-útvonalat járják be futballkarrierjükben. A több poszton is bevethető játékos a 79. percben állt be.

„Focizz” – ezt a feladatot kaptam és igyekeztem is megoldani, talán mondhatom, hogy sikerült is. Bátran felvállaltam a játékot, öröm volt pályára lépni. Mindezt szombathelyi gyerekként pedig megélni, ezt a szeretetet és támogatást, amit a lelátóról kaptunk, egész egyszerűen fantasztikus volt!

A 2023/2024-es Merkantil Bank Liga-szezon első Illés Akadémiás újonca Szvoboda Dániel volt: ő azt is elmondhatja magáról, hogy az első és az utolsó fordulóban is pályára lépett ebben a bajnokságban, összesen nyolcszor játszott. Az egyik letámadásnál volt egy becsúszó tisztázása: a vizes füvön bemutatott megoldása az angol ligákban jellemző üdvrivalgást váltott ki a Haladás-táborból.

Az a szituáció belülről is nagyon jól nézett ki! Rendkívül érzés, hogy ennyire velünk voltak és vannak a szurkolóink. Igyekeztem élvezni a játékot és a maximumot kihozni a nekem szánt játékpercekből.

A mérkőzés lefújása után a Haladás szurkolói hosszú-hosszú ideig éltették a Gyirmóton szereplő keret tagjait és a stábot – akiket ruhadarabjaiktól is megszabadítottak. Ezen a találkozón nem lépett pályára az idén négy meccsen szereplő Horváth Arnold, valamint az NB II-ben először kerettag Molnár-Végh Marcell, Stefanich Mirkó és Takács-Földes Olivér. Az élmény azonban az övéké is!