Fejlődés és eredményesség

Fejlődés és eredményesség

Jól szerepeltek a magunk mögött hagyott az I. osztályú bajnokságokban az Illés-Akadémia-Haladás együttesei.

Az Illés Akadémia-Haladás együttesei közül a 16 csapatot számláló U14-es bajnokságban a nyolcadik helyen, a szintén 16 csapatos U15-ösöknél a kilencedik helyen végeztek a szombathelyiek. A nyolc gárdát felvonultató U16-osoknál és U17-eseknél egyaránt a hatodik pozícióban zártak a vasiak. A legidősebbeknél, a tavaly bajnoki címet nyert U19-eseknél a nyolc gárda közül ötödik helyen zárt az Illés Akadémia-Haladás.

– A 2018/19-es szezon immáron a 12. volt az akadémia alapítása óta – mondta Bakos Roland, az Illés Akadémia-Haladás szakmai igazgatója. – Minden csapatunk az első osztályú utánpótlás bajnokságokban szerepel. A fiatalabbaknál, az U14-eseknél és az U15-ösöknél elsősorban a fő szempont az, hogy évről-évre fejlődjenek. Az eredmény a  a gyerekek számára fontos, nézik a tabellát, figyelik a többi csapatot. Mi azonban kollégáimmal helyén kezeljük az eredményességet, a képzésre fektetjük a nagyobb hangsúlyt. Ebben a korosztályban arra is oda kell figyelni, hogy hirtelen megnőnek, megnyúlnak a srácok, úgyhogy óvatosan kell terhelnünk őket – kicsit vissza kell vennünk a fizikai munkából. Így a koordinációjavítás a fő szempont, de ugyanolyan lényeges a mentális fejlesztés is. Ami az U16-os korosztályt illeti, a hatodik hellyel nem lehetünk elégedetlen, ugyanakkor még ebben a korosztályban is a legfontosabb ,hogy fejlődjenek a fiatalok. Az U17-esek hatodik helyen végeztek, fontos volt, hogy megtartsák tagságukat – ez sikerült. Az U19-esek tavaly bajnoki címet szereztek és noha ezúttal nem sikerült megismételniük ezt az eredményt, ez is nagyon jó eredmény, főleg úgy , hogy a csapat az U18-as játékosokra épült . A keretek döntő része vasi fiatalokra épül, márpedig Vas megye kis megye, kisebb a merítési lehetőség. Ilyen téren nem versenyezhetünk a fővárosi akadémiákkal.

Az Illés Akadémia – alapítása óta – rengeteg tehetséget nevelt a magyar futball számára. Elég ha Jagodics Márk, Németh Márió, Tamás Krisztián, Jancsó András, Kovács István, Hegedűs János, Ugrai Roland és Kiss Tamás nevét említjük. A legutóbbi bajnokságban kuriózumként három akadémiai kapus is külföldre igazolt.

– Az Illés Akadémia munkáját minősíti, hogy három kapusunkat is külföldi együttesek szerződtettek, ráadásul valamennyi komoly bajnokságban szerepel – folytatta Bakos Roland. – Az U16-os Senkó Zsombor a Juventushoz, az U17-es Hegyi Krisztiána West Ham Unitedhez, míg az U19-es Kiss Ágoston az Arminia Bielefeldhez igazolt. Nem csak kapusaink, mezőnyjátékosaink iránt is élénk az érdeklődés, nem utolsósorban a korosztályos válogatottakban követik nyomon teljesítményüket. Büszkék vagyunk arra, hogy akadémiánkon több mint 75 százalék feletti a vasi születésű futballisták aránya, a többiek pedig a szomszédos megyékből érkeztek. Ez nagy szó, tekintve, hogy Vas megye lélekszámát tekintve a harmadik legkisebb megye. Az elmúlt szezonban is több játékost adtunk a különböző korosztályos válogatottakba, mindig öröm, ha Illés Akadémia-játékos látunk piros-fehér-zöld szerelésben. 

Az Illés Akadémián változott a szakmai stáb, ősztől a következőképpen alakulnak az egyes korosztályok edző. U14: Tóth Zsolt, U15: Horváth András, U16: Sátori Barnabás, U17: Németh Richárd, U19: Oross Márton.