Európa-hírű szakember az élettani csoportunk élén

Európa-hírű szakember az élettani csoportunk élén

Az SSC Napoli és az Everton után az Illés Akadémiára „igazolt” Luca Guerra. Az olasz szakember nagyon jó benyomásokat szerzett az eddig eltelt egy hónap alatt nálunk, így akár az is elképzelhető, hogy hosszabb távon erősíti utánpótlásképző centrumunk szakmai stábját. 

Nagyon jól érzem magamat az Illés Akadémián. Bár még csak rövid időt töltöttem itt, de már most látom, hogy olyan kollégák közé kerültem, akik szenvedélyesen szeretik azt, amit csinálnak. Ez persze valahol természetes is, mert egy ilyen utánpótlásképző centrumban nagyon komolyak a célok, valamint az elvárások. Így mindenkinek folyamatosan fejlődnie kell.

Mennyire segítette a beilleszkedésedet, hogy a megérkezésedet követően szinte rögtön a kispályás csapatunkban találtad magad?

Régebben amatőr szinten fociztam, de már nagyon régen nem játszottam. De ennek ellenére a futball nekem is a szenvedélyem, imádom ezt a sportot. Igen-igen tetszettek az eddigi mérkőzések. Élveztem minden pillanatukat. Természetesen ezek a meccsek elősegítették a beilleszkedésemet az akadémiára.

Nem is olyan régen még Carlo Ancelotti stábját erősítetted az angol Everton csapatánál. Hogyan került egyáltalán képbe nálad az Illés Akadémia?

Ancelotti mester a Real Madridhoz ment Angliából és én különböző okok miatt most nem tartottam vele. Az az igazság, hogy a menyasszonyom magyar, és ő haza szeretett volna már költözni. Én pedig vele tartottam. Aztán az Illés Akadémiáról érkezett egy megkeresés. Látva az itteni körülményeket, és megismerve a célokat, úgy döntöttem, hogy jövök Szombathelyre. Nagyon komoly fejlődési potenciált és kihívást látok itt.

Ezek szerint te is úgy látod, hogy a magyar lányok a legszebbek a világon?

Ez így van. Egyetértek a megállapítással.

Komolyra fordítva a szót: korábban már dolgoztál Magyarországon. Egészen pontosan a Tatabánya, valamint a Budapest Honvéd csapatainál. Ez a tény befolyásolta valamilyen szinten a döntésedet?

Annak idején sem a Honvédnál, sem pedig Tatabányán nem töltöttem túlságosan sok időt, így ez nem befolyásolta a mostani döntésemet. Az viszont igen, hogy az azóta eltelt években rengeteget fejlődött a magyar labdarúgás. Ez igaz a sportágat körülvevő infrastruktúrára is. Úgy gondoltam, hogy szeretnék ennek a folyamatos fejlődésnek a részesévé válni. Már csak azért is, mert én is igen biztatónak látom a jövőképet.

Mi a konkrét célod az élettani csoportunk vezetőjeként?

Az elsődleges célom az, hogy az edzések minőségén emeljünk. Egy olyan rendszert szeretnék kialakítani az akadémián, melynek köszönhetően a csapatokhoz tartozó stábok még hatékonyabban tudjanak együtt dolgozni. Ez természetesen azt eredményezheti, hogy még jobb játékosokat neveljünk ki.

Ebben mennyit segíthet nekünk a te nemzetközi tapasztalatod?

Én úgy gondolom, hogy az a jó edző, aki sok módszert, valamint minél több futballkultúrát ismer. Úgy érzem, hogy nekem tényleg elég sok tapasztalatom van, amit szeretnék átadni a kollégáimnak. Ismerem a modern labdarúgást, átlátom a különböző folyamatokat. Tudom azt, hogy mi kell egy-egy játékosnak ahhoz, hogy eljuthasson akár a legmagasabb szintre is. Ezt láttam többek között a Napolinál, valamint az Evertonnál is. Azokat a módszereket szeretném beintegrálni az Illés Akadémia képzési rendszerébe.

Ehhez bizonyára nem egy-két hónapra lesz szükséged. Milyen hosszú távra tervezel nálunk?

Hát ezt inkább az akadémia vezetőitől kérdezzed meg. A fociban nagyon nehéz előre tervezni. Az Evertontól például távozott Carlo Ancelotti, így az egész stáb elhagyta az angol klubbot. Nem tudom, hogy meddig leszek itt, de számomra mindig is az volt a fontos, hogy az adott napból kihozzam a maximumot.  Van ma és a holnap, én ezekre tervezek előre.

Korábban azt mondtad, hogy nagyon jól érzed magad nálunk, ezt bizonyára a tervezésnél is figyelembe veszed?

Azért jöttem Magyarországra, mert a családom szempontjából most ez volt a döntés. Tényleg nagyon jók az első benyomások, szívesen maradnék hosszabb ideig is. Bízom abban, hogy a vezetőség elégedett lesz a munkámmal, és így ennek nem lesz akadálya. De ezt majd a jövő dönti el.

Bizonyára sokat számít az, hogy miként érzed magad Szombathelyen. Hogy tetszik a városunk?

Nagyon tetszik Szombathely, a Comói-tó környékére emlékeztet, ahol Vareseben laktam. Sok a zöldövezet, sok a park. Nem nagyvárosi, hanem inkább vidékies a fíling.

Végezetül: mikor nyilatkozol majd magyarul nekünk?

Hát azt pontosan nem tudom, de dolgozom rajta. Van nyelvtanárom és azért már pár dolgot értek is magyarul.