Eredményes volt az Illés Akadémián megtartott egészségnap

Eredményes volt az Illés Akadémián megtartott egészségnap

Dr. Gasztonyi Beátával, az Illés Akadémia orvosával beszélgettünk.

 

Márciusra terveztük az egészségnapot. Ezt a programot azonban a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltunk elhalasztani, így júliusban négy korosztály – U15, U16, U17, U19 – bevonásával került rá sor.

Milyen vizsgálatok zajlottak?

Átfogó orvosi vizsgálatot tartottunk kollégáimmal: állapotfelmérő belgyógyászati vizsgálat, labor vizsgálat, EKG valamint hasi- és szívultrahang-vizsgálat történt. Emellett dietetikai tanácsadásra is lehetőség nyílt. Mindezt megelőzte egy kérdőíves felmérés: itt kértük a szülők segítségét is, hogy minél több adatot kapjunk a gyerekekről – ez alapján pedig voltak növendékek, akik részére további speciális vizsgálatokat irányoztunk elő.

Erre mikor volt szükség?

Például akkor, ha valaki a korosztályától elmaradott testsúllyal vagy testmagassággal rendelkezik, illetve, ha a terhelhetőségét úgy ítéltük meg, hogy társaitól elmarad.

Miként történt az eredmények kiértékelése?

Elemeztük valamennyi vizsgálat eredményét, majd ezt követően összefoglaló véleményt készítettünk, amit a szülők rendelkezésére is bocsátottunk. Aki esetében további beavatkozásra volt szükség, arra iránymutatást adtunk – pl. szemészeti, endokrinológiai vizsgálat, vagy kiegészítő laborvizsgálat -, vagy ezek lebonyolítását megszerveztük az ifjú labdarúgók számára. Egyes eltérések – gondolok itt a vashiányos vérszegénységre – egészségnapon való felderítése segíthetett abban, hogy minél előbb korrigálhassuk ezeket, így megelőzhetjük azt, hogy emiatt valamikor is teljesítménycsökkenés következzen be.

Mi az egészségnap sportszakmai vonzata?

Miután a szülők írásban hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek egészségügyi adatai közül az edzőkkel megosszuk azokat, amelyek a sportteljesítményüket befolyásolhatják, ezért egy megbeszélés során az Illés Akadémia igazgatójával, szakmai vezetőjével, az adott sportoló edzőivel, erőnléti edzőjével valamint a rehabilitációs csoporttal arról döntöttünk, hogy akinél szükséges, ott egyéni képzésrendet alkalmazunk. Ez érinti az erőnléti edzéseket, az egyéni tréningeket és az esetleges sérülésekből történő felépülések ütemének menedzselését is. A sporttudományi team tagjai napi szinten egyeztetnek egymással, ezáltal szeretnék a lehető legjobb háttérsegítséget nyújtani a szakmai munkához.

Mikor várható legközelebb egészségnap?

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tervezzük, hogy minden évben megismételnénk ezeket a vizsgálatokat. Emellett a júliusi egészségnap során feltárt eltérések monitorozása természetesen folyamatosan történik.

Az orvosi team és a rehabilitációs csoport kora tavaszi döntése alapján a gyerekek magnéziumot, valamint C- és D-vitamint kapnak rendszeresen. Milyen tapasztalatok vannak ezen a téren?

A laborvizsgálatok kimutatták: D-vitamin hiánya állapítható meg néhány gyereknél, jelentős részük közülük a nyáron kerültek hozzánk, korábbi egyesületüknél nem volt D-vitamin szint monitorozás, így pótlás sem. Sokkal jobb a helyzet azoknál, akik már hónapok óta rendszeresen hozzájutnak az Illés Akadémia által biztosított vitaminokhoz, körülbelül 85%-uk esetében rendben volt a vitamin-ellátottság. Emellett a „karantén-időszakra” étrendi ajánlást is kaptak a fiúk. A tapasztalatunk az, hogy ezt jórészt be is tartották. Ez szintén hozzájárult ahhoz, hogy a vitamin- és ásványi anyag-szintjük megfelelőek legyenek.

Mindehhez bizonyára hozzájárultak a szülők is.

Természetesen a szülők előzetesen tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen vizsgálatokat tervezünk, írásban beleegyezésüket is adták. Arról is kaptak korábban tájékoztató levelet, hogy milyen vitamint és ásványi anyagot szeretnénk pótolni, ezek hiánya mit eredményezhet. Ígéretünket betartva az összefoglaló orvosi szakvéleményeket is továbbítottuk feléjük. Folyamatos kommunikációt biztosítottunk és biztosítunk jelenleg is mind személyesen, mind telefonon. A szülők egy része élt is a konzultáció lehetőségével, így közösen át tudtuk beszélni az esetleges tennivalókat. Csak remélni tudjuk, hogy mindezek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy akadémistáink egészséges, kiváló sportolók legyenek.