Előadás a káros szenvedélyekről, azok sportteljesítményt befolyásoló hatásairól

Előadás a káros szenvedélyekről, azok sportteljesítményt befolyásoló hatásairól

Az élvezeti szerek teljesítményre ható negatív hatásairól tartott előadást dr. Gasztonyi Beáta, az Illés Akadémia orvosa.

Az Illés Akadémia három legidősebb fiú korosztálya hallgatta meg azt a tájékoztatást, amelynek témája a sportteljesítményt negatívan befolyásoló szerek veszélyei voltak. A doktornő – ahogy minden évben – most is kitért arra, hogy az életmód, a táplálkozás, az életkor, az alkati tulajdonságok, az öröklött tényezők, az edzésintenzitás és a környezeti tényezők összessége határozza meg a teljesítményt. Ezek közül az életmód és a táplálkozás múlik a növendékeken.

Az étkezésnél nagyon fontos alaptétel a reggeli elfogyasztása. A teljesítményt korlátozhatja vagy ronthatja az egyhangú táplálkozás, a divat-diéták követése, a zsírdús táplálkozás és az étrendkiegészítők nem megfelelő használata. Emellett a vitaminbevitel és a fehérjepótlás szintén csak kontrollált körülmények között történhet meg! A doktornő kiemelte a „gyógyszerek” és az „étrendkiegészítők” közötti fajsúlyos különbségeket – a nem megfelelő étrendkiegészítők mellékhatása súlyos, sőt veszélyes is lehet, főleg a még fejlődésben lévő szervezetre. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján (https://ogyei.gov.hu) mindenki által elérhetően információ nyerhető azon szerekről, amelyeket negatív listára tett az intézet.

Az alkohol által átadott magas energia zsírrá alakul, azaz súlygyarapodást okoz. Emellett vizeletmennyiség-fokozó hatása van, rontja az alvás minőségét, és gátolhatja a férfi nemi hormonok működését. A lebontásakor keletkező metabolitok rontják a teljesítményt és a regenerációt.

A dohányzás sportolókra káros hatásai közül megemlítette az állóképesség jelentős csökkenését. A nikotin fizikai függőséget, oxigénhiányos állapotot okoz, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Fokozza az érelmeszesedést, a trombózisra való hajlamot. Fogínysorvadást okoz, a fogakat elszínezi, csökkenti az ízérzést, szájüreg-, tüdő-, gége-, garat-, gyomor-, máj-, vese-, orrüregi és prosztatarák kialakulásához is vezethet.

Divatos és olcsó élvezeti szer a sportolók körében is népszerű snüssz, ami a skandináv országokból származik. Dohány- és füstmentes nikotin-helyettesítőként ismert, de túlzott alkalmazása kábultságot, fáradtságérzetet, hányingert és rosszullétet okozhat, kontrollálatlan és rendszeres alkalmazása a sporttevékenységet jelentősen ronthatja. Károsítja a fogakat, hosszú távon szájüregi rák kialakulásával is kapcsolatba hozzák.

Az energiaitalok nagy dózisban tartalmazhatnak cukrot, koffeint és taurint, valamint egyéb stimuláló anyagokat. A koffein a központi idegrendszert izgatja, élénkíti a szívműködést, csökkenti a fáradtságot és az álmosságot. A taurin még inkább „felturbózza” a koffein hatását. A statisztikák szerint a tinédzser-korosztály majdnem 80%-a fogyaszt energiaitalt – pedig ők különösen veszélyeztetett fogyasztók. Alkohollal, vagy különösen sportolók esetén az intenzív testmozgással összekötve fogyasztásuk a kiszáradás veszélye miatt növeli a rosszullétek kockázatát. Az energiaitalok szívritmuszavart, magas vérnyomást, émelygést és mellkasi fájdalmat okozhatnak! A koffeintúladagolás mellett, a magas koffeinfogyasztás inzulinérzékenységet csökkentő hatása miatt cukorbetegség kialakulásával, valamint az idegrendszer és a szív- és érrendszer tekintetében további negatív hatásokkal is bír. A drogokhoz hasonlóan függőséget is okozhat.

Utóbbiak két fő csoportja a legálisok (dohány, alkohol, kávé) és az illegálisok (ópiátok, stimulánsok, hallucinogének). Hatásuk alapján lassítanak (alkohol, nyugtatók), gyorsítanak (nikotin, ecstasy, kokain) vagy hallucinogének (LSD, kannabisz). Hatnak a mozgásra, a látásra, az érzékelésre, az ítéletalkotásra, a memóriára és a boldogságközpontra. Testi és pszichés tüneteket okozhatnak, rosszullétet és szorongást idézhetnek elő, alvás-képtelenséghez vezethetnek. Az ún. dizájner drogok szintén illegálisok: ezek is tudatmódosító szerek. Paranoiát, rettegést, hallucinációt, pánikrohamot, szapora szívverést, magas vérnyomást okozhatnak. A bőr idő előtti öregedése történik meg általuk, a fertőzések (HIV és hepatitis) veszélye a drogfogyasztás következményeként rendkívül magas. A drogok a reakciókészség, reflexek csökkentésével, az alvás képtelenség tünetével a sporttevékenységet, koncentráció készséget jelentősen rontják, a fájdalomérzet csökkentése által a sérülések veszélye nő, a regenerációs idő jelentősen megnyúlhat. A vízvesztés és az étvágytalanság a fizikai állóképességet tovább ronthatja.

Mindenki a saját sorsának a kovácsa

– emelte ki a doktornő, illetve hozzátette: fontos ugyan, hogy milyen az öröklött genetika, alkat, izomzat, hozzáállás, edzésintenzitás, de az sem elhanyagolható, hogy ki és hogyan táplálkozik és milyen életmódot folytat. Mindemellett az Illés Akadémia stábja azért dolgozik keményen, hogy a növendékek álmai valóra válhassanak, mely álmok megvalósítását azonban a fenti szerek használata lerombolhatja. A túlzott alkohol, energiaital-fogyasztás és a dohányzás alááshatja a sporttevékenységet, így a karrierépítés a sportolók hozzáállásán is múlik.

A drogok használata nem csak a sporttevékenységet, de az életet is súlyosan veszélyezteti.