Együtt segítünk!

Együtt segítünk!

Műanyagkupakok gyűjtésével hívjuk fel a figyelmet arra, miként is lehet támogatni Farkas Lackó és Gönczi Dominik gyógyulását.

A Lurkó UFC és az Illés Akadémia együtt szeretne segítséget nyújtani. Az idén 25 éves Lurkó készíttetett egy zöld kupakgyűjtő-szívet, amit az Illés Akadémia Szarka Zoltán utca 1. szám alatt található épülete előtt helyezett el. Szülők, gyerekek, játékosok és mindenki, aki a közelben él, itt tudják bedobni a kupakokat: lehet ez üdítős, mosószeres, öblítős kupak, samponos vagy hajbalzsam műanyag kupakja, tejé, majonézé, ketchupé vagy mustáré, tejszínhabé vagy joghurté.

A koronavírus okozta járványhelyzet következtében a kulacsok helyett még inkább előtérbe kerültek a PET palackos ásványvizek: az Illés Akadémia stábtagjai és játékosai, a gimnázium és kollégium nevelői és lakói több helyütt gyűjtik a kupakokat, és azokat a gyűjtőszívben helyezik el.

Farkas Lackó és Gönczi Dominik genetikai betegséggel születtek. Mindezt egy izomfehérje, a disztrofin génjének mutációja okozza. Ennek következtében ez a fehérje nem termelődik az izmokban, ami az izomsejtek pusztulásához, az izmok sorvadásához vezet. Létezik egy gyógyszer, ami elsődlegesen a szívizom és a légzőizmok állapotának romlását akadályozza meg, valamint képes javítani az izmok működését – ezáltal jobb életminőséget biztosítva a DMD-betegek számára. Erre azonban állami támogatás nincsen. Lackó és Dominik számára másfél évre elegendő gyógyszer ára 55 millió forint.

A kupakok gyűjtésével ennek az összegnek az előteremtéséhez kívánunk mi is hozzájárulni. Az első szállítmány már el is került az akadémiáról: viszonylag rövid idő alatt három nagy zsáknyi kupak kerül így egyrészt újrahasznosításra, a feldolgozó által kifizetett összeg pedig gyűlik a számlán a gyógyszer megvásárlására.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy akinek van rá lehetősége, közvetlen adománnyal is tudja támogatni a gyógyszer beszerzését, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének az OTP Banknál vezetett, 11747006-27253373-00000000 számú számlájára való utalással.

Köszönjük mindenki segítségét és hozzájárulását!