Egyénileg fejlődtek sokat U17-es játékosaink

Egyénileg fejlődtek sokat U17-es játékosaink

A Kovács László és Nagy József irányította csapatból Katona István és Horváth Arnold személyében két ifjú focista is bemutatkozott a Haladás felnőtt együttesében.

A 2022-2023-as szezont a gárda vezetőedzőjével, Kovács Lászlóval elemeztük.

Az őszi ötödik helyezéssel teljesítettük az alapcélkitűzést, így a tavasznak már teljesen más elvárásokkal vághattunk neki. Természetesen figyelembe kellett vennünk azt, hogy a keretünk némileg átalakult: az U19-es gárdába felment több játékosunk. Így aztán nálunk azok a srácok kaptak több lehetőséget, akik az őszi szezonban akár sérülés, akár formaingadozás, akár hirtelen növekedés miatt kevesebb szerephez jutottak. Megpróbáltunk egyértelműen az egyének fejlesztésére fókuszálni.

Elég markáns különbség volt a csapat őszi és tavaszi góltermése között: előbb 11 meccsen 25 találatot szereztünk, aztán viszont 14 derbin 9-et.

Igen, ez így van. Viszont tény, hogy azok a játékosok, akik feljebb kerültek, éppen a támadójátékunk hatékonyságáért feleltek, és míg ősszel a csapatjátékra fókuszáltunk, addig tavasszal az egyénekre. Nagyon sok egyéni edzés volt, illetve sokat foglalkoztunk a különböző csapatrészekkel. A bajnokságban megpróbáltuk ezeket a játékba is átültetni. Úgy gondolom, hogy a védekezésünk stabilnak mondható.

Talán ebből is adódik az, hogy rendre szoros meccseket tudtatok játszani.

Igen, a legtöbb meccsünkön egy-egy gól döntött. Ha viszont mondjuk kettővel kaptunk ki, akkor is voltak olyan periódusok – általában a második félidők -, amikor dominálni tudtunk. Az tény, hogy végig jó erőben volt a csapat. Az ellenfelek is úgy érezték, hogy ránk az utolsó pillanatig oda kell figyelni. Ebben szerintem egyértelműen fejlődtünk. Azt viszont én is úgy gondolom, hogy nagyon kevés gólt szereztünk, pedig lehetőségünk azért bőven adódott.

Összességében milyennek értékeled az egész bajnokságot?

Szerintem nem sikerült rosszul. Főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy Katona Pisti és Horváth Arni személyében két 16 esztendős játékosunk is bemutatkozott a Haladás felnőtt csapatában. Ez szerintem azt bizonyítja, hogy az egyének fejlesztése szempontjából jó úton járunk.

Véleményed szerint a játékosaid miben fejlődtek a legtöbbet az elmúlt időszakban?

Ebben a korban technikailag már kevesebbet lépnek előre a srácok, de a labdaérintések számára megpróbáltunk nagyon odafigyelni. Illetve különböző játékhelyzetekben kellett a játékosoknak technikai megoldást alkalmazniuk. Az erőnlétre most jobban fókuszáltunk, így az erőnléti edzőknek is nagyobb szerep jutott. A taktikai rész viszont külön hangsúlyt kapott, főként azoknál, akik korábban kevesebbet játszottak. Több játékrendszert alkalmaztunk. Sőt, mérkőzéseken belül is elég sokszor váltottunk szerkezetet. A tavaszi félév szerintem a tanulás időszaka volt, megpróbáltunk minél több információt átadni a gyerekeknek.

Voltak olyan meccsek a bajnokságban, ami valamilyen szempontból kilógott a sorból?

Úgy gondolom, hogy a bajnok Kisvárda elleni hazai meccsünk rendkívül pozitív volt. Taktikusan játszottunk és felvettük a kesztyűt egy nagyobb játékerőt képviselő csapattal szemben is. Viszont akadt olyan is, például a Paks elleni, amikor sem játékban, sem pedig taktikában nem azt kaptam vissza, amit elvártam volna. A győri győzelemre szívesen emlékszem, ott az utolsó pillanatban szereztük a győztes találatot. Ráadásul egy U16-os játékos rúgta a gólt. Tehát voltak ilyen és olyan élmények is. Azt viszont kiemelném, hogy az őszi standard csapatunkból tavasszal rendre csak négy-öt játékost tudtunk szerepeltetni. Szerintem összességében pozitív a mérleg. Köszönöm a stáb tagjainak a munkáját, segítségét. Jól dolgoztunk együtt, és lényegében a megfogalmazott célokat is teljesíteni tudtuk.