Egészségnapok és állapotfelmérés

Egészségnapok és állapotfelmérés

Ahogy már négy éve hozzászokhattunk, a felkészülési időszak 2024-ben is sportolóink egészségügyi vizsgálataival kezdődött.

Utánpótlás-nevelő centrumunk orvosi stábja alapos felmérést végzett, melyről dr. Gasztonyi Beáta, az Illés Akadémia egészségügyi csoportvezetője számolt be:

A kiemelt akadémiák protokollja szerinti esedékes vizsgálatok zajlottak a napokban. Mindezeket a kiemelt korosztályokban végeztük el, azaz a leányoknál az U15, U17 és U19, míg a fiúknál az U15, U16, U17 és U19-es csapatoknál. Népes a mezőny, hiszen 144 fő vett részt a felméréseken. Azért, hogy egyetlen rizikófaktor se kerülje el figyelmünket, kitértünk a korábbi betegségekre, a családi kórtörténetre, az esetleges jelenlegi panaszokra. Sajnálatos módon a Covid-fertőzöttség ismételten előfordulhat, így feltérképeztük, hogy –  akár tünetmentesen is –  átestek-e a betegségen a gyerekek. Felmértük, mi történt a téli szünetben, voltak-e betegek, szedtek-e bármilyen gyógyszert vagy antibiotikumot. Kikérdeztük őket, hogy meg tudták-e csinálni a kiadott házi feladatokat, végeztek-e plusz sporttevékenységet, pl. játszottak-e teremtornákon, volt-e külön edzésük? A belgyógyászati, az EKG-, a szemészeti, a labor- és vizeletvizsgálat mellett vérnyomást és pulzust is mértünk. Azon növendékeket kiemeltük, akiknél ugyanezen a héten a spiroergometriai mérés zajlott és megvizsgáltuk, van-e valamilyen ellenjavallata a felmérésnek, hiszen pl. sérülés vagy zajló fertőzés esetén az ilyen típusú diagnosztikai analízist nem lehet elvégezni. Az új igazolásként érkezett ifjú labdarúgók számára újdonság volt az egészségnap, így rájuk hosszabb időt szántunk és igyekeztünk a miérteket is elmagyarázni. Fegyelmezettek voltak a növendékek, ami annak is betudható, hogy több éve zajlik ez a program és már ismerik a protokollt. A laborvizsgálati eredmény alapján hamarosan elkészül az összefoglaló vélemény, amit a szülők az EESZT-ben elérnek. Összességében elmondhatom, hogy a leányok a téli szünet alatt betartották az előírásokat, látjuk, hogy a regenerációra is hagytak időt. A fiúk – főleg az idősebbek – több tevékenységben is részt vettek az állóképességük fenntartása érdekében.

Mik a tapasztalatok arról, az Illés Akadémián évek óta zajló edukációs folyamatról, amely által pl. a táplálkozásra és az egészségtudatos életre igyekszünk felhívni a figyelmet?

Bő négy éve még kaotikus volt a helyzet a gyerekek fejében, a vitaminokat és étrend-kiegészítőket kontroll nélkül alkalmazták, a sporttáplálkozás pedig ismeretlen volt számukra. Egyértelmű a fejlődés, mára sokkal tudatosabbakká váltak fiataljaink

– összegezte az eredményeket dr. Gasztonyi Beáta.