Az ősz és a gyep

Az ősz és a gyep

Figder-Molnár Gáborral, az Illés Akadémia létesítményvezetőjével beszélgettünk.

Tavasszal volt lehetőség arra, hogy a borítottság 100% fölé kerüljön. Mik a tapasztalatok a tavaszi futball-leállás egyetlen pozitívumáról?

Abszolút elértük a kitűzött célokat. De nincsen tökéletes pálya sosem, vannak pályaterületek – például a kapuelőterek – ahol szinte a lehetetlen kategória, hogy megfelelő borítottságot tartsunk fenn. Ott is 100%-ról indultunk, de 2-3 hét után a felülvetés ellenére megadta magát a terület, a felülvetés sem tudott nagy mértékben javítani. Egyelőre nem tudunk pályát, pályákat pihentetni, de hamarosan eljön ez az időszak is. Jó állapotban vannak egyébként a játékterek, aggodalomra nincsen ok, a szakma is figyelt az edzésterhelésekre, tervszerűen igyekeznek a pálya különböző területein tréningeket vezetni.

Őszi műszakra állhatunk be.

A nappalok egyre rövidebbek, megyünk bele szépen az őszi időszakba. Szerencsénk volt a szeptemberrel: kegyes volt hozzánk, nagyon-nagyon szép időjárásunk volt, nem volt extrém csapadék, viszonylag meleg volt. Betegségveszéllyel nem kellett megküzdenünk. Nyugodt, a gyepnek kedvező elmúlt heteket hagytunk magunk mögött.

A héten már októbert írunk.

És ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb lesz a napfény. Ezzel együtt jár, hogy a talajhőmérséklet is csökken – ez az, ami a mi munkánkban meghatározó. Ugyanis a gyep növekedése, regenerációja szempontjából ez befolyásoló tényező. Egyre lassabb lesz a hajtás- és enzimrendszer a gyep esetében: még az élőfű növekszik ebben az időszakban, de a mértéke folyamatosan csökken. Ebbe tudunk agrotechnológiai lépésekkel belenyúlni: lyuggatással, permetezéssel, szellőztetéssel, biostimulátorokkal.

Aztán jön a tél.

Úgy kell elraknunk télre a pályákat, hogy minél jobb körülmények között kezdhessük majd el a tavaszi időszakot. A hidegben is vannak lehetőségeink, amikkel számolhatunk: alacsony hőmérsékleten kelő fűmagfajták (ezek 12°C alatt is csíraképesek) segítségével tudjuk a fegyverarzenálunkat kiegészíteni.

Mi jelenthet majd problémát az elkövetkezendő hetekben-hónapokban?

Egyértelműen a csapadék. A kopottabb területek – a kopás mindig egy-két szál, néhány levél eltűnésével kezdődik – növekednek, az őszi időszakban pedig a felszín mindig nedves. A napfény gyengébb vagy fényhiány van, nincsen szárító hatás. A vizes felszínbe beletapossák a futballisták a leveleket, ezek pedig elhalnak – így a kopás hatványozódik. Ezt felülvetéssel, lyuggatással és homokszórással tudjuk valamelyest korrigálni – utóbbinak a felszínszárításban van szerepe. Az ősz átka, hogy nem szárad a felszín.

Milyen növénybetegségek ellen és hogyan lehet védekezni?

Minden egyes időszaknak megvannak a betegségei, sőt betegséghalmaza. A hidegebb és párás időjárás kombinációja, környezeti optimuma nem okozhat olyan súlyos kárt, mint a nyári betegségek – gondossággal és odafigyeléssel kezelhetőek. Ezek inkább optikailag rontják a pálya minőségét: mivel lassú a növekedés, így 2-3 hétig ott marad a betegség – ez azonban állományelhalást nem okoz. Ha az alsó levelek elhalnak, ezekben a foltokban a dús hatás hiányozni fog. Megelőző növényvédelemmel tudunk beavatkozni – ha a jeleket már látjuk, akkor igyekszünk elé menni.

Más jellegű munkák következnek?

Intenzíven fenntartott gyepeknél hetente 3-4 alkalommal nyírunk az erősebb növekedési időszakban. Van amelyik ezek közül csak egy tisztítónyírás. Ezek a munkák csökkennek, hetente kétszer dolgozik a fűnyíró. A javítási feladatok kerülnek előtérbe: ilyenkor nekünk kell a gyepnek segíteni. Nem szenvedtünk hiányt semmilyen téren, a kollégáim motiváltan dolgozhattak, hiszen minden rendelkezésre áll a megfelelő munkához.

Jön az az időszak, amikor egyre több edzés és mérkőzés került át a műfüves pályára.

Az elkövetkezendő hetekben egy mélytisztítást tervezek. Az őszi lombozat optikailag rontja a látványt, ráadásul sérülésveszélyes, míg a granulátum pótlása és elegyengetése lesz a feladatunk: itt is terheltebbek a kapuelőterek, így a műfűszálak nem megfelelő szögben állnak – fontos, hogy ezek ne törjenek el, a helyes pozícióban álljanak. Ez a tél még szűkebb pályakapacitást jelent az Illés Akadémia számára, ám tavasztól kinyílik a pálya- és edzéstér variációs lehetősége – utóbbit mi is izgatottan várjuk.