Az elvégzett munka nem vész el

Az elvégzett munka nem vész el

Az Illés Akadémia egykori növendékei közül már egy ifjú hölgy is elmondhatja magáról, hogy bemutatkozott az NB I-ben: Fördős Beatrix 2017. február 2-án 15 esztendősen a Viktória FC színeiben debütált az FTC elleni idegenbeli mérkőzésen.

Az az igazság, hogy sok minden nem maradhatott meg bennem arról a meccsről, mivel csupán jó negyedórát töltöttem a pályán. Ráadásul támadó középpályást játszottam, ami nem kifejezetten az én posztom, de örültem a lehetőségnek és bizonyítani szerettem volna. Ám elég szokatlan volt akkor még a tempó és azon a mérkőzésen nem igazán találtam a helyem apályán.

Mennyire találtad a helyed a sok fiú között az Illés Akadémián?

Én már egészen kicsi koromtól fogva fiúkkal fociztam. Az Illésre a testvérem, Adrián által kerültem. Ő is ott pallérozódott. Jól éreztem magam a srácok között, mert abban az időszakban még nem mutatkoztak meg a jelentős fizikális különbségek. Úgy gondolom, hogy sokat fejlődtem azokban az években. Szerettem az edzőimet és a társaimat is.

Focista családból származtok a testvéreddel, hogy mindketten bejutottak az akadémiára?

Nem mondhatnám. Csak az édesanyám egyik unokatestvére focizott korábban, aki még Illés Bélával is játszott egy csapatban. Szerintem minket leginkább a labdarúgás szeretete vezérelt abban, hogy ennyire komolyan vegyük a focit. Persze lehet, hogy a gének is picit befolyásolták az eddigi utunkat.

Az eddigi utad szinte egy szabályos diadalmenet volt: az U17-es válogatottban csapatkapitány voltál és most az U19-es nemzeti csapatban is alapembernek számítasz a védelem közepén. Mi következhet a folytatásban?

Az U19-es válogatottban még egy évem lesz. Természetesen szeretnék jó teljesítményt nyújtani. Aztán pedig jó lenne bemutatkozni a felnőtt nemzeti csapatban is. Klubszinten pedig szeretnék minél hamarabb külföldön játszani. Mondjuk a német Bundesliga nem lenne rossz.

Hogyan állsz a némettel? Nyelvtudással könnyebb külföldön is boldogulni…

Őszintén szólva az angol jobban megy. A Nagy Lajos Gimnáziumban németül is tanulok, de abban még nem tartok annyira előre. De szorgalmas vagyok, szeretek tanulni. Ha valamelyik német klub érdeklődne, biztosan belehúznék abba is. A nagy álmom amúgy a Lyon csapata. A kérdést megelőzve: franciául nem tudok. Még.

A légióskodás előtt azonban még a Haladás-Viktória együttesében kellene bizonyítanod. Bár erre most egy ideig nem lesz lehetőséged, ugyanis az MLSZ döntésének értelmében a szombathelyi gárda számára befejeződött az idény.

Sajnálom, hogy így alakult, mert szerintem reális esélyünk lett volna a bronzérem megszerzésére. Jó lett volna együtt dolgozni az új edzőnkkel, Szabados Györggyel. Most viszont lesz elég időm arra, hogy a novemberi bokasérülésemből teljesen felépüljek. Bár a koronavírus-járvány miatti szünet alatt is sokat edzettem. Volt olyan nap, amikor kettőt is. De az elvégzett munka biztosan nem vész el – ezt már annak idején az Illés Akadémián is megtanultam.

[alert icon=”” type=”general” ]

Fördős Beatrix 2002. január 7-én született és öt évesen már a Vasi Fociakadémiában játszott. Hol másutt, mint a fiúk között. Egy rövid időre az ausztriai Rohoncra igazolt, majd 2014-ben az Illés Akadémiára került. Az U15-ös korosztálytól kezdve már a Viktóriában szerepelt, 2016 tavaszán 9 meccsen 12 gólt szerzett, a Paks ellen mesterhármast ért el 2016. május 6-án. Alig múlt 15 éves, amikor 2017. február 26-án bemutatkozhatott az NB I-ben. Első bajnoki gólját büntetőpontról elvégzett rúgásból érte el: a bajnokság 3. helyéért játszott Diósgyőr elleni mérkőzésen talált be, így végül bronzérem is került a nyakába. A 2017/2018-as bajnokságban már 17-szer szerepelt az NB I-ben, közben az utánpótlás válogatottban folyamatosan játéklehetőséghez jutott. 2017 szeptemberében Fördős góljával győzte le 1–0-ra az U17-es válogatott a favorit Norvégiát, és jutott tovább Eb-selejtezős csoportjából. A következő bajnoki szezonban 20 alkalommal játszott, és 2019. május 25-én megszerezte első „igazi” találatát is az NB I-ben, újfent a Diósgyőrnek betalálva. Az utánpótlás-válogatottban a csapatkapitányi karszalag is kezére került, ma már az U19-es nemzeti csapat oszlopos tagja. A nemrég félbeszakadt bajnokságban egy kivétellel az összes találkozón szerepelt a Haladás-Viktóriában.

[/alert]

A képek forrása: [button link=”” target=”_self” color=”” bgcolor=”” size=”small” ]www.mlsz.hu[/button]