Akadémiánk maximálisan támogatja edzőink szakmai fejlődését

Akadémiánk maximálisan támogatja edzőink szakmai fejlődését

Nagy László, az Illés Akadémia U14-es csapatának vezetőedzője sikeres vizsgái után UEFA A Diplomát mondhat magáénak.

A tanfolyam részletekről kérdeztük a szakembert.

Maga a tanfolyam Felcsúton, a Puskás Akadémián volt, ahol összesen 18 alkalommal vettünk részt oktatáson. A kurzus vezető instruktora Pári Sándor volt, mellette Sárközi István és Fórián Zsolt is többször tiszteletét tette nálunk, de a válogatott különböző szakemberei is tartottak előadást nekünk.

A tanfolyam részeként milyen csapatoknál volt lehetőséged betekinteni az ott zajló szakmai munkába?

Az oktatási napokon kívül volt lehetőségem Pakson Bognár Györggyel és stábjával, valamint a felnőtt csapatukkal eltölteni testközelből egy-egy napot. Ezen kívül hasznos volt még a szentlőrinci és ajkai látogatásunk is az ottani NB II-es együtteseknél.

A 18 oktatási napot követően milyen vizsgák vártak a „tanulókra”?

A tanfolyam végén e-learning szóbeli és gyakorlati vizsgát kellett tennem. Az ezeket megelőző időszakban számos prezentációt kellett leadnom karrierterveimről, stábmunkáról, filozófiámról, periodizált edzésterveimről, valamint mérkőzés-értékeléseimről, melyek nélkül nem lettem volna vizsgára bocsátható.

Milyen volt a csoportod összetétele, azaz voltak-e egykori ismert futballisták az „osztálytársaid” között?

Több olyan kolléga alkotta a csoportot, akit már korábbi tanfolyamokról ismerhettem. Sokuk elismert profi játékos volt. Talán a leghíresebb közülük Polonkai Attila, aki rengeteg első osztályú mérkőzése mellett 8-szor húzhatta magára a felnőtt címeres mezt. De megemlíthetném Jeremiás Gergő, Tóth Balázs, Varga László és Fenyvesi László nevét is, akik felnőtt másodosztályú csapatoknál dolgoznak vezetőedzőként.

Hogyan tudtad összeegyeztetni a tanulást az akadémiánkon betöltött pozícióddal?

Az Illés Akadémia mindenben maximálisan támogatott, amiért nagyon hálás is vagyok. Amúgy a tanfolyami napokon általában Takács Csabi tartotta meg az edzéseimet. Természetesen köszönet ezért neki is.

Tervezel folytatást a tanulás terén?

Az A-licencre úgy tekintek, mint egy felsőfokú végzettségre, amihez már csak a „Doktori” hiányzik. Ez az adott esetben az utánpótlás irányába orientálódó Elite A-licenc, illetve a felnőtt labdarúgás csúcsvégzettsége, a Pro-licenc lehet.