17 éves kora előtt mutatkozott be a Haladásban Katona István

17 éves kora előtt mutatkozott be a Haladásban Katona István

Az Illés Akadémia növendéke 16 évesen, 6 hónaposan és 26 naposan debütált a felnőttek között.

Harmadik alkalommal volt tagja a Szombathelyi Haladás bajnoki keretének Katona István. Az U17-es válogatott támadó Kazincbarcikán debütálhatott a zöld-fehér csapatban. Bő tíz percet kapott az első mérkőzésén.

Emlékszel rá, hogy mikor jártál először Haladás-mérkőzésen?

Halványan rémlik, hogy voltam még a régi Rohonci úti stadionban is, de a legélesebb emlékem Gaál Bálint találata, amikor Funsho passza után betalált, és a Hali 1–0-ra legyőzte az MTK-t. A szüleimmel voltam kint a meccsen.

Csak a Hali jelenlegi keretét nézve: Mursits Roland, Rácz Barnabás és Tóth Máté járt be hasonló utat, mint te.

Igen, hiszen mindnyájan a Lurkóban kezdtünk el futballozni: ekkor az volt az álmom, hogy az Illés Akadémiára kerülhessek. Itt pedig azt a célt tűztem ki magam elé, hogy mindig feljebb és feljebb lépjek, és bemutatkozhassak a Haladásban. Vasárnap sikerült megugranom ezt a lépcsőfokot.

Milyen közösségbe kerültél a Haladásban?

A rutinos játékosok rendkívül segítőkészek. Bosnjak Predrag és Csilus Tamás mellett kiemelném Lencse László szerepét, hiszen ő mögötte van hosszú játékosmúlt azon a poszton, ahol én is szerepelek.

Tudtad, hogy eljön a bemutatkozás ideje?

Nem. Melegítettünk, aztán egyszer csak kiabált Michal Hipp, hogy „Pista!” – annyira meglepődtem, hogy bele sem gondoltam, hogy nekem szólnak a kispad felől. Úgyhogy még egyszer szóltak… Azt az infót kaptam, hogy készüljek, tíz perc múlva be fogok állni. Izgultam nagyon, de csak addig, míg pályára nem léptem. Onnantól fogva csak a feladatomra koncentráltam.

Hogy érezted magad a pályán?

Hátrányban voltunk, így egyértelműen a támadásokra kellett fektetni a hangsúlyt, tudtam, hogy oda kell érnem a kapu elé, vagy helyzetet kell kialakítanom. Lesz, ami lesz.

Bő tíz perc jutott neked, melyik szituációk maradt meg benned?

Az első az egy akció volt: Rácz Barninak készítettem vissza a labdát, aki megjátszotta Molnár Rajmit, ő indította Csernik Korit, én pedig sprinteltem a centerpozícióba, de Kori megpróbálta elrúgni a kapus mellett, ám ő védeni tudott. Illetve a beadás… Bolla Gergő remekül adott középre, támadtam a labdát, így megelőzte a védőt. Meg tudtam csúsztatni a hosszú felé, a baj az volt, hogy kifelé tekeredett a labda, így mellé ment. Kellemetlen…

Szerepelsz az U19-es csapatban, a Haladás tréningjeit látogatod, be is mutatkoztál a csapatban, meghívót kapsz az U17-es válogatottól, miközben a gimnáziumban is vannak feladataid. Hogyan egyezteted össze mindezt?

Komoly kihívás mindez, persze hozzá lehet szokni. Fontos számomra a tanulás, és rendkívül segítőkészek a tanárok, kihasználjuk a felzárkóztató sáv óráit is, nehogy lemaradjak.

Katona István tegnap 16 éves, 6 hónapos és 25 napos volt: 2023. április 2-án mutatkozott be a Haladásban. Abba a szűk elitbe került, akik még 17 éves kora előtt játszhatták első mérkőzésüket a Haladásban (Fördős Beatrix a Viktóriában 15 évesen, 1 hónaposan és 20 naposan debütált): a legfiatalabb Kiss Tamás volt (16 év, 16 nap), őt Winkler András követi (16 év, 5 hónap, 20 nap), majd Katona István következő. Rajtuk kívül még Schuszter Ronald (16 év, 11 hónap, 27 nap) szerepel ezen a listán. A megdönthetetlennek tűnő „fiatalsági” csúcsot az Illés Akadémia U19 vezetőedzője, Horváth András tartja, hiszen ő 14 éves, 11 hónapos és 29 napos volt, amikor 1995. augusztus 5-én történelmet írt a Haladásban történő bemutatkozásával.