125 éves futballjubileum Szombathelyen

125 éves futballjubileum Szombathelyen

Még a 19. században bemutatkozott a futball Szombathelyen is.

Kétségtelen, hogy a világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás. Az 1800-as évek második fele mérföldkő volt a sportág történetében, hiszen ekkor választották külön a rögbit és a futballt, majd 1885-ben a rendelkezésekben mai napig döntő Nemzetközi Futballszövetségi Testület (IFAB: International Football Association Board) lefektette a szabályokat. A világ összes országában játsszák, az igazolt futballisták száma negyedmilliárd körül mozog, a szurkolók és érdeklődők száma pedig a világ népességének a fele, 4 milliárd ember.

Az első magyarországi futballszakosztály a Budapesti Torna Clubon (BTC) belül alakult meg 1897-ben, és május 9-én az első meccsen egymás között játszották le. Nem kellett sokan várni arra, hogy Szombathely történetében is megrendezzék az első találkozót. Vasvármegye Sportegylete majálissal és atlétikai versennyel összekötve ismertette meg a szombathelyiekkel az akkor még csak az angolok által művelt testedző sportot, a „football”-t – történt mindez 1899. június 29-én. A rendezvény fő vonzerejét a Budapesti Torna Club és a Pozsonyi Torna Egyesület közötti mérkőzés jelentette. A győztes csapat a Vasvármegye Sportegylete értékes dísztárgyát kapta. A csapatok 70 perces találkozót játszottak. Gébay Miklós „versenybíró” sípjelére az alábbi felállásban indult meg a meccs:

BTC: Stobbe – Gabrovitz, Mannó – Gillemont, Lucius, Ramaszeder – Malaky, Ordódy, Róka, Kakas, Guttmann.

PTE: Halik – Maza, Stanek – Constantin, Pogány, Picha – Gottpreisz, Strelka, Farkas, Hedina, Heuffel.

Az összeállításokat böngészve vannak érdekességek. Stobbe Ferenc két ízben is volt a későbbiekben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Gabrovitz Emil a magyar labdarúgás történetének legkorábbi születésű válogatott játékosa, hiszen 1875-ben látta meg a napvilágot. Mannó Miltiadest az 1932-es Los Angeles-i olimpia szellemi versenyén – a művészeti versenyek kategóriájában, a szobrászati művek között – ezüstéremmel jutalmazták. Gillemont Ferenc volt az első szövetségi kapitányunk, míg Guttmann Alfréd ekkor már kétszeres úszó olimpiai bajnokként rúgta a bőrt – a későbbiekben építészmérnökként Hajós Alfréd néven dolgozott, egyik első műve a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium épülete. Ő is volt szövetségi kapitány – tegnap, február 1-jén volt születésének 146. évfordulója! Kakas Gyula versenyzett az 1896-os és az 1900-as olimpiákon.

A BTC az 1901-ben induló bajnokság első (sőt, második) nyertese (is) volt, 1945-ben megszűnt. A Pozsonyi TE 1919-ig szerepelhetett a magyarországi versenyrendszerben. Egyszer, az 1918/1919-es kiírásban, a Nyugati kerület I. osztályában játszottak vasi csapat ellen: vármegyeszékhelyünket a Szombathelyi SE képviselte, a találkozót a pozsonyiak nyerték meg. Ma az FC Petržalka 1898 jogelődjének tekinti a Pozsonyi Torna Egyesületet. (Más megközelítés szerint az FC Petržalka 1898 az 1911-ben alapított Ligeti SC utóda, hiszen 1919-ben az újonnan létrejött Csehszlovákia hatóságai megtiltották a „Pozsony” városnév használatát a klubnevekben, így a klub Polgári TE néven szerepelt 1945-ös megszűnéséig.)

Idén 125 éves évfordulója van az első szombathelyi labdarúgó-mérkőzésnek. Ezt is figyelembe véve, a jelenlegi felkészülési időszakban az Illés Akadémia több fronton is pályára lép az FC Petržalka 1898 ellen. A találkozók sora idegenben kezdődik, február 3-án (most szombaton), amikor az U12-esek játszanak egymással. Két hét múlva, február 17-én az U19-esek és az U17-esek hazai környezetben fogadják a fekete-fehéreket, és ugyanezen a napon két korosztályunk (U15, U16) utazik Pozsonyba.

A cikk elkészítéséhez ezúton is köszönjük a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteményét vezető Szalainé Bodor Edit segítségét!