UEFA-látogatás az Illés Akadémián

UEFA-látogatás az Illés Akadémián

A korábbi PSV-játékos, Danko Lazovic járt Szombathelyen.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a sportágat nemrégiben befejező profi játékosok számára UEFA Executive Master for International Players néven programot hirdetett. A cél, hogy hat hét alatt minél több tagországba eljussanak a szövetség delegáltjai, és mindenekelőtt a sportág kulturális különbségeiről tájékozódhassanak. A még szélesebb látókör elérése érdekében egy hetet Európán kívül töltenek el.

Ennek a programnak a jegyében a korábbi 47-szeres szerb válogatott, Danko Lazovics – akinek a karrierje a Partizan Belgrádból indult, majd érintette a Feyenoordot, a Vitesse-t, a PSV Eindhovent, a Zenit Szentpétervárt, a Rosztovot és a Videoton is – járt Magyarországon, és az egyik napon az Illés Akadémiát kereste fel.

Bakos Roland szakmai igazgató és Hadnagy Zsolt vezető scout bemutatták az Illés Akadémia létesítményét, és tájékoztatást adtak az elmúlt másfél évtized eredményeiről. Szóba jött a szakmai munka, a scoutok, az elemzők és az élettani csoport szerepe, valamint a játékosok felnőtt csapatba való felfelé áramlása. Szakembereink az Illés Akadémia filozófiáját – amelyet 2007-es megalakulásunk óta alkalmazunk – is megosztották az UEFA delegáltjával.

Mindenekelőtt szeretném elmondani: nagyon sok, kedves és hozzáértő szakemberrel találkoztam, olyan kollégákkal, akik magas akadémiai szinten dolgoznak a gyerekekkel már 14 éves koruktól fogva. Mindezt egészen elképesztő infrastrukturális lehetőségek közepette tehetik meg. Meglátásom szerint az Illés Akadémia az egyik legjobb magyarországi intézmény, ami a szervezést, illetve a körülményeket illeti. Az általam megismert akadémiai dolgozók labdarúgás iránti tisztelete és abból meglévő tudása rendkívül magas szintű. Összességében rendkívül pozitív benyomást tett rám a szombathelyi akadémia. Nagyon sok sikert kívánok mindenkinek, ugyanis megtapasztalhattam, hogy nemcsak megdolgoztak érte, hanem meg is érdemlik azt

– összegezte szombathelyi tapasztalatait Danko Lazovics.

Az Európai Labdarúgó-szövetséggel való kapcsolattartásunk fontos eleme volt Danko Lazovics szombathelyi látogatása, hiszen infrastrukturális lehetőségeink alapján is szeretnénk elérni azt, hogy megismerhessenek bennünket még jobban, így bekapcsolódva az UEFA-vérkeringésbe. Egy ízig-vérig futballista volt nálunk, aki olyan tényeket osztott meg pályafutása különböző szakaszaiból, amiből csak tanulni tudunk. Tanácsait, ötleteit igyekszünk a mindennapi munkába beépíteni. Az élet és a futball finomságait osztotta meg velünk, felhívva a figyelmet arra, hogyan lehet egyéniséget képezni, miképpen lehet a tehetségeinkből valódi labdarúgókat nevelni. Danko ígéretet tett arra, hogy kapcsolatai révén is támogatja a szakmai fejlődésünket, és minden segítséget megad ahhoz, hogy hamarosan az utánpótlás-nevelés európai listájának élén álló Partizan Belgrád akadémiáján szerezzünk további tapasztalatokat

– mondta a látogatást követően Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgatója.