U17-es Európa-bajnokság Illés Akadémia-futballistákkal

U17-es Európa-bajnokság Illés Akadémia-futballistákkal

A kapus Hegyi Krisztián és a támadó Szalay Szabolcs képviseli az Illés Akadémia-Haladást a szombaton kezdődő írországi kontinensviadalon.

A magyar U17-es válogatott szombaton, magyar idő szerint 20.00 órakor Portugália ellen kezdi meg szereplését az írországi Európa-bajnokságon. A találkozót a Duna World élőben közvetíti.

A Preisinger Sándor vezette együttes a keddi, írországi megérkezés óta már száz százalékosan a portugálok elleni mérkőzésre fókuszál, az edzéseken az első Eb-ellenfelünkre szabott taktikai elemeket gyakorolták a játékosok, és a videózásokon, taktikai megbeszéléseken is a lehetséges szombati játékszituációkat vette át a stáb a keret tagjaival.

Péntek délelőtt véglegessé vált a mieink kerete is: az összes kiutazó mezőnyjátékos mellett a múlt héten a West Hamhez igazoló Hegyi Krisztiánt, valamint a honvédos Megyeri Gábort nevezte a szakmai stáb a tornára (a szabályok szerint egy kapuscserére lehetőség van az Eb-n, ezért a kimaradó Vaits Marcell továbbra is a válogatottal készül). A játékosok közül mindenki egészséges, Zuigeber Ákos is teljesen felépült betegségéből, és bevetésre készen várja a rajtot. Horváth Milán ugyanakkor egész biztosan nem kap játéklehetőséget szombaton, mert az első mérkőzést eltiltás miatt ki kell hagynia.

A magyar és a portugál válogatott tavaly szeptemberben a Syrenka-kupán találkozott egymással, ott ellenfelünk a mérkőzés elején fölényben játszott, és sok helyzetet kialakított, de veszélyes kontratámadásainkkal akár meg is nyerhettük volna a 0-0-ra végződő összecsapást. Erre a találkozóra jól emlékszik Emilio Peixe, a portugálok szövetségi edzője is, aki elárulta: nehéz meccset vár szombat este.

A szeptemberi, egymás elleni mérkőzésen a magyarok nagyon jó benyomást tettek rám, csapatként is és egyénileg is nagyszerűek voltak – fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón Peixe. – Természetesen nemcsak a saját tapasztalatokra hagyatkozunk az újabb egymás elleni meccs előtt, igyekeztünk tökéletesen felkészülni ellenfelünkből, ezért megnéztük és kielemeztük a magyarok legutóbbi hat-hét mérkőzését. Alapvetően ugyanarra a játékra készülünk, mint szeptemberben, de ez nem meglepetés, hiszen tíz éve dolgozom az utánpótlás-válogatottak mellett, és azóta a játékstílusunk változatlan minden egyes mérkőzésen.

Preisinger Sándor, a magyar válogatott szakvezetője úgy véli: Portugália kiemelkedik a csoportunkból, de ahogyan tavaly sikerült, úgy a szombati mérkőzésen is megszoríthatjuk ellenfelünket. Bár a felkészülési mérkőzéseket nem lehet összehasonlítani egy Európa-bajnoki találkozóval, az mindenképp közös a múlt szeptemberi és a mostani összecsapás között, hogy a portugálok ellen csakis a szervezettség és a fegyelmezett játék vezethet eredményre. 

– A portugáloknak gyors, technikás támadóik vannak, akikre végig kiemelten oda kell figyelnünk, kizárólag szervezett védekezéssel lehet semlegesíteni csapatuk erősségeit. Ez nem jelenti azt, hogy eleve feladjuk a támadások lehetőségét, megpróbáljuk meglepni ellenfelünket, és a szervezettség mellett gólra törően futballozni. Tavaly megvoltak ellenük a helyzeteink, abban bízom, hogy ezúttal sem lesz ez másként, de az biztos, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, amelyen az esélyek egyértelműen ellenfelünk mellett szólnak – fogalmazott Preisinger Sándor.

A magyar válogatott hivatalos Eb-kerete:

Kapusok:

Hegyi Krisztián (West Ham)
Megyeri Gábor (Honvéd-MFA)

Védők:

Buna Gábor (Honvéd-MFA)
Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia)
Balogh Botond (MTK Budapest)
Orosz Donát (DVTK) 
Horváth Milán (Budapest Honvéd)
Dávid Zoltán (Békéscsaba)
Bekker Roland (Mönchengladbach)
 
Középpályások: 

Kata Mihály (MTK Budapest)
Major Sámuel (Salzburg)
Ominger Gergő (Puskás Akadémia) 
Kosznovszky Márk (MTK Budapest)

Támadók:

Molnár Rajmund (Honvéd-MFA)
Zuigeber Ákos (MTK Budapest)
Németh András (Genk)
Komáromi György (Puskás Akadémia)
László Dávid (Honvéd-MFA)
Szalay Szabolcs (Illés Akadémia)
Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

A válogatott Eb-programja (magyar idő szerint):

Május 4., szombat:

Magyarország-Portugália, 20.00, UCD Bowl, Dublin (TV: Duna World)

Május 7., kedd:

Izland-Magyarország, 13.00, Whitehall Stadium, Dublin

Május 10., péntek:

Oroszország-Magyarország, 18.00, Regional Sport Centre, Waterford (TV: M4 Sport)

Forrás és fotó: mlsz.hu