U 19-s válogatott: akadémistáink csak a padon .

Eb-selejtezõ: Vereséggel kezdtük az elitkört

2010. 05. 03.

U19-es válogatottunk hétfõn megkezdte szereplését az Európa-bajnoki selejtezõk hazai rendezésû elitkörében. A mieink Tatabányán a görög válogatott ellen játszották le elsõ mérkõzésüket, és 1-0-ás vereséget szenvedtek. Szapor Gábor együttese ötven percen keresztül emberhátrányban játszott, de a meccs egyetlen gólja már azonos létszám mellett született meg.

A találkozó elõtt Szapor Gábor szövetségi edzõ és stábja alaposan feltérképezte az ellenfelet, s a tapasztalatok azt mutatták, hogy Görögország igen fejlett utánpótlásképzéssel rendelkezik, és rendkívül erõs csapattal érkezett Magyarországra.

Szapor Gábor a Kovácsik Ádám – Nagy Tibor, Preklet Csaba, Kelemen Dávid, Eszlátyi István – Margitics Andor, Ladányi Tibor (Szûcs László a 76. percben), Laczkovich Donát (Kulcsár Kornél a 9. percben) – Simon Krisztián, Márkus Gábor (Tischler Patrik a 76. percben), Balajti Ádám összetételû kezdõ tizenegyet küldte pályára, vagyis a mieink három támadóval rohamozták az ellenfél kapuját.

Rosszul indult a találkozó, csapatkapitányunk, Laczkovich Donát rögtön a kezdés után megsérült, és a 9. percben le kellett cserélni. Tovább nehezítette együttesünk dolgát, hogy a 23. percben Balajti Ádám egy párharc során magasra tartott lábbal eltalálta Lagos arcát, ezért az orosz játékvezetõ kiállította a magyar támadót.

Emberelõnyben mezõnyfölényre tettek szert a görögök, de nagyobb helyzeteket nem sikerült kialakítaniuk, így gólnélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok. A második félidõben a magyar válogatott kezdett aktívabban, néhány biztató lövés jelezte, hogy a mieink emberhátrányban sem mondtak le a gyõzelem megszerzésérõl. A görög válogatott azonban a játékrész közepére ismét fölénybe került, és több gólszerzési lehetõséget is kialakított.

A 74. percben kiegyenlítõdött a létszám a pályán, a görögök csapatkapitányát, Karelist második sárga lappal kiállította a játékvezetõ. Ezt követõen Szapor Gábor kettõs cserével frissítette csapatát, Tischler Patrik és Szûcs László érkezett a pályára. A hajrában azonban a görögök szereztek vezetést: a 84. percben a csereként beállt Velliosról feledkeztek meg a magyar védõk, a támadó hat méterrõl, ballal a kapu közepébe helyezett (0-1). Az utolsó percekben a mieinknek már nem sikerült újítaniuk, elmaradt az egyenlítés, így a magyar válogatott vereséggel kezdte a tornát. Javítani szerdán lesz lehetõségünk, akkor a román válogatott lesz az ellenfelünk.

– Az eredménnyel nem, de a játékosok hozzáállásával elégedett lehetek, hiszen az elképzeléseinknek megfelelõen építettük fel támadásainkat, és a találkozó elejétõl mezõnyfölényt alakítottunk ki – nyilatkozta az mlsz.hu-nak a lefújás után Szapor Gábor. – A fölösleges kiállítás után azonban nehéz helyzetbe kerültünk, és végül nem sikerült pontot szereznünk. A vereség ellenére a mutatott játék alapján bizakodóan tekintünk a következõ két mérkõzés elé. Még nem dõlt el semmi, hiszen egy ilyen kiegyensúlyozott mezõnyben törvényszerûek a keresztbeverések.

A csoport másik mai mérkõzésén Portugália 3-1-re legyõzte Romániát.