U 17 EB selejtezõ veretlenûl csoportgyõztesként jutott tovább a magyar válogatott soraiban négy játékosunkkal:Kovács Tamás,Medgyes Zoltán,Németh Mário,Tamás Krisztián(Milán)

2011. 09. 29.

Pisont István: Tudunk ennél is jobban játszani!

Az U17-es válogatott szövetségi edzõje az Európa-bajnoki selejtezõn lejátszott három mérkõzés eredményével tökéletesen elégedett, de látta már jobban is játszani csapatát.

 

U17-es válogatottunk három meccsen három gyõzelmet aratva jutott tovább Európa-bajnoki selejtezõ csoportjából, és a kiemeltek közt várhatja a tavaszi elitkör sorsolását. A norvégok elleni 3-2-es gyõzelem másnapján Pisont István szövetségi edzõ értékelte az elmúlt egy hét történéseit.

 A torna elõtti egyhetes edzõtáborozás arról szólt, hogy a játékosok a lehetõ legjobb fizikális állapotba kerüljenek, átismételjék az elmúlt bõ egy évben begyakorolt taktikai feladatokat, valamint mentálisan is a felkészülten kezdjék meg a tornát – mondta az mlsz.hu-nak a szakvezetõ. – Az elvégzett munka  sikerét az eredményeken kívül az is mutatja, hogy fizikálisan mindhárom mérkõzésen jól bírtuk a hajrát, mentálisan az utolsó meccs lefújásáig erõsek maradtunk, és a taktikai feladatokat is igyekeztek véghez vinni a játékosok. Mindez nem jelenti azt, hogy tökéletes volt a mutatott teljesítmény, egyértelmû, hogy van még hová fejlõdnünk. Az eredményekkel maximálisan elégedett vagyok, de a játékunk kapcsán van azért némi hiányérzetem is. Voltak periódusok, mikor nem találtuk a játék ritmusát, érthetetlen labdaeladásokkal hoztuk fel az ellenfelet, és labdabirtoklásban is lehettünk volna jobbak. A nyári Telki Kupán jobb teljesítményt nyújtottunk, viszont pozitívum, hogy egy relatív gyengébb szerepléssel is eredményesek tudtunk lenni.

 

A mieink a három meccsen tizenegy gólt szereztek, a fehéroroszok és az andorraiak ellen négy-négy, a norvégok ellen három találattal zárták a nyolcvan percet. A gólszerzésbõl a védõk is kivették a részüket, az AC Milan akadémiáján nevelkedõ Tamás Krisztán négyszer is eredményes volt, akárcsak a csatár Bobál Gergely.

 

A védelmet végig stabilnak éreztem, és külön öröm a hátvédek gólgazdag játéka, Tamás Krisztián és Asztalos Dávid is fontos találatokat szerzett – fogalmazott Pisont István. – Akadtak kisebb helyezkedési hibák, valamint a labdakihozatalokat még lehet gyorsítani, de a hátsó alakzat összességében jól látta el a feladatát. A középpályások sokat dolgoztak, láttam remek dolgokat tõlük, de azért itt is tudunk jobban teljesíteni. Támadásban lehettünk volna egységesebbek, de a lehetõségeinket jól használtuk ki, Bobál Gergely és Farkas Zoltán is eredményes volt a tornán. Maradéktalanul dicsérni lehet azonban a játékosok hozzáállását, becsülettel hajtottak, mindent kiadtak magukból a futballisták, jó volt látni, hogy végig igyekeztek a maximumot adni. A három mérkõzés közül talán a fehéroroszok ellen nyújtottuk a legjobb teljesítményt, de ott könnyítette a dolgunkat, hogy ellenfelünknél két kiállítás is volt, ezért gazdaságosan focizhattunk. Ugyanakkor abból a meccsbõl többet is ki lehetett volna hozni, játékban jobbak is lehettünk volna. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármilyen szempontból is elégedetlen lennék a csapattal, inkább azt mondom, tudunk mi ennél jobban is játszani, és korábbi meccseken nyújtottunk is már jobb teljesítményt. Mindhárom mérkõzésen voltak olyan periódusok, amikor nagyszerûen ment a játék, emellett azonban akadtak kevésbé sikerült idõszakaink is.

 

Az Eb-selejtezõ elsõ két helyezettje, vagyis a magyar és a fehérorosz válogatott továbbjutott a tavaszi elitkörbe, ahol már jóval erõsebb csoportokba osztják majd a válogatottakat. Ugyanúgy négyes tornákon dõl el a továbbjutás, mint az elõzõ selejtezõ körben, de innen már csak az elsõ helyezettek lépnek tovább, és biztosítják helyüket a 2012-es szlovéniai Európa-bajnokság nyolcas mezõnyében.

 

Jó úton járunk, megtaláltuk azt a huszonöt-harminc játékost, akikkel eredményesen szerepelhetünk a tétmérkõzéseken, és az utóbbi hetek, hónapok mérkõzései azt mutatják, szép jövõ vár a korosztályra – így a szövetségi edzõ. Amióta bõ egy évvel ezelõtt átvettem a csapatot, összesen huszonnyolc mérkõzést játszottunk le. Nagyon örülök, hogy ilyen sokat tudtunk együtt készülni, mert óriási szükség van a nemzetközi tapasztalatra ahhoz, hogy fel tudjuk venni az Eb-selejtezõkhöz hasonló tétmeccsek ritmusát. A kezdetekben voltak gyengébb mérkõzéseink, de köszönhetõen a sok nemzetközi megmérettetésnek, javítottuk a hibákat, és nagyot léptünk elõre. Ha ugyanilyen ütemben fejlõdnek tovább a játékosok, ütõképes csapatunk lehet, és egy szerencsés sorsolással akár az elitkörbõl is továbbléphetünk. Vannak olyan futballnemzetek, amelyek utánpótlás terén jelenleg elõrébb tartanak nálunk, de mi is szereztünk már komoly skalpokat, és nincs olyan ellenfél, amelytõl félnünk kellene. Ha elnyernénk az elitkör rendezési jogát, az nagy elõny lehetne, de ettõl függetlenül is azt mondom, a tavaszi selejtezõ körben lehet esélyünk a sikerre. Fontos, hogy a játékosok fejlõdése töretlen maradjon a jövõben is, ez esetben hamarosan újabb szép sikereket érhet el a társaság.

 

 

2011. 09. 28.

Hibátlan mérleggel zártuk az Eb-selejtezõt

U17-es válogatottunk harmadik mérkõzését is megnyerte a hazai rendezésû Eb-selejtezõ tornán, így csoportelsõként jutott a tavaszi elitkörbe.

 

A fehéroroszok és az andorraiak elleni gyõzelmeket követõen válogatottunknak már egy döntetlen is a csoportelsõséget jelentette volna, míg a norvégoknak csak egy nagy különbségû gyõzelemmel volt esélyük a továbbjutásra.

 

Pisont István szövetségi edzõ a Hrabina Alex – Baksa Dénes, Asztalos Dávid, Kovács Tamás, Tamás Krisztián – Nagy Dominik, Németh Márió, Ács Ádám (Bobál Gergely, 48.) – Tóth László (Popgeorgiev Pantelis, 63.), Farkas Zoltán, Forgács Dávid (Medgyes Zoltán, 30.) összeállításban szerepeltette csapatát.

 

A magyar válogatott kezdte jobban a mérkõzést, a mezõnyfölényünk az elsõ húsz percben helyzetekben is megmutatkozott, Farkas Zoltán és Forgács Dávid is közel járt a gólszerzéshez. A 27. percben megszereztük a vezetést, egy bal oldali szöglet után a norvég kapus nem tudta megfogni a labdát, a hosszú oldalon érkezõ Tamás Krisztián pedig a bal sarokba helyezett. A 30. percben Forgács Dávid súlyos sérülést szenvedett, hordágyon vitték le a pályáról. A norvégok a félidõ hajrájában aktívabbá váltak, és kihasználva egy figyelmetlenséget, a 36. percben Finne Bard révén kiegyenlítettek. A háromperces hosszabbítás utolsó pillanataiban Daehli Mats távoli lövéssel vette be a magyar kaput, így 2-1-es norvég vezetésnél ért véget az elsõ félidõ.

Az 54. percben egyenlítettünk, egy gyors kontra végén Tóth László adott be jobb oldalról, a középen érkezõ Bobál Gergely 13 méterrõl a jobb sarokba helyezett. A folytatásban a mieink irányítottak, és az utolsó pillanatokban sikerült megszereznünk a gyõztes gólt: a 81. percben Németh Márió bal oldali szabadrúgása után Bobál csúsztatott a bal sarokba, kialakítva a 3-2-es végeredményt.

 

A magyar válogatott hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a csoportot, amelybõl második helyen a mai napon Andorrát 5-0-ra legyõzõ Fehéroroszország jutott még tovább.

 

– Jól kezdtük a mérkõzést, de egygólos vezetésnél kissé kényelmessé váltunk, és ezt megérezték a norvégok, akik kihasználták a figyelmetlenségeinket, és fordítottak – mondta Pisont István a lefújás után. – A szünetben igyekeztem megnyugtatni a játékosokat, és a második félidõben már sokkal jobb ritmusban, pontosabban játszottunk. Az utolsó pillanatokig hajtottunk, így elmondható, hogy a szív diadala volt ez a gyõzelem.

 

 

 

2011. 09. 25.

Második Eb-selejtezõjét is magabiztosan nyerte válogatottunk

A hazai rendezésû U17-es Eb-selejtezõ torna második napján Andorra ellen gyõzött a magyar válogatott.

 

A fehéroroszok 4-1-es legyõzése után az elsõ fordulóban a norvégoktól 3-0-ás vereséget szenvedõ andorrai korosztályos csapat volt a mieink ellenfele Telkiben. Pisont István szövetségi edzõ több helyen is változtatott pénteki kezdõcsapatán, ezúttal a Dániel Csaba – Baksa Dénes, Asztalos Dávid, Kovács Tamás, Tamás Krisztián (Pataki Zsolt, 60.) – Németh Márió, Nagy Dominik (Medgyes Zoltán, 56.), Forgács Dávid (Kalmár Zsolt, 65.) – Popgeorgiev Pantelis, Bobál Gergely, Farkas Zoltán összetételû együttest szerepeltette a találkozón.

 

A mieink már a mérkõzés elején mezõnyfölényre tettek szert, de az andorraiak sem ijedtek meg, bátran játszottak, és többször is eljutottak a magyar kapuig. Az elsõ gólunkra a 23. percig kellett várni, ekkor egy szabadrúgás után Bobál Gergely csapott le egy lepattanó labdára, és lõtt a hálóba (1-0). A szünetig nem esett újabb találat, de a fordulást követõen hamar góllá érett a fölényünk, a 48. percben egy szöglet után az elõrehúzódó Asztalos Dávid fejelt a kapuba (2-0). Az 54. percben már hárommal vezettünk, a Bobál Gergely buktatásáért megítélt büntetõt Tamás Krisztián értékesítette (3-0). És ezzel még nem volt vége, a 77. percben Asztalos cselezgetett az andorrai tizenhatos elõterében, majd Farkas Zoltánt hozta játékba, aki 14 méterrõl nagy gólt lõtt, beállítva ezzel a 4-0-ás végeredményt.

 

A csoport másik meccsén a fehéroroszok 3-0-ra legyõzték Norvégiát, ami azt jelenti, hogy a mieink számára a skandinávok ellen egy döntetlen is csoportelsõséget jelentene. A norvégok ellen szerdán, 15 órától játszunk, ugyancsak Telkiben.

 

– Bár az eredmény nem ezt mutatja, nagyon nehéz meccsen vagyunk túl – értékelt a mérkõzés után Pisont István. – Ahogyan azt elõzetesen is vártuk, az andorraiak nagyon elszántan védekeztek, minden energiájukat arra fordították, hogy ne kapjanak gólt. Végül azonban felõröltük az erejüket, és fõként a második félidõben kihasználtuk az adódó lehetõségeket, így megnyugtató különbséggel gyõztünk. Külön örülök, hogy a szünet után helyenként látványos megoldásokat is láthattunk a csapattól.

 

 

 

Gyõzelemmel kezdtük az Eb-selejtezõ tornát

U17-es válogatottunk gyõzelemmel kezdte szereplését a hazai rendezésû Európa-bajnoki selejtezõ tornán.

 

Pisont István szövetségi edzõ együttese a fehérorosz korosztályos csapat ellen kezdte meg a minitornát Telkiben. A mieink a Hrabina Alex – Baksa Dénes, Asztalos Dávid, Kovács Tamás (Kalmár Zsolt, 65.), Tamás Krisztián – Fényes Szabolcs (Németh Márió, 46.), Nagy Dominik, Ács Ádám – Tóth László, Farkas Zoltán (Bobál Gergely, 18.), Forgács Dávid összeállításban szerepeltek a találkozón.

 

Az elsõ negyedóra enyhe magyar mezõnyfölénye után a 16. percben válogatottunk megszerezte a vezetést: egy szöglet után Farkas Zoltánt rántották le a 16-oson belül, a megítélt büntetõt Tamás Krisztián értékesítette (1-0).

 

A 22. percben emberelõnybe kerültünk, a vendégek jobb oldali védõje megkapta második sárga lapját. A 32. percben két gólra növelte elõnyét a válogatott: egy bal oldali szöglet után a fehéroroszok nem tudtak felszabadítani, Ács Ádámhoz került a labda, aki a jobbösszekötõ helyérõl középre ívelt, a berobbanó Asztalos Dávid pedig közelrõl a jobb sarokba fejelt (2-0).

 

A második félidõ elején többször is sikerült lekontrázni a vendégeket, de az utolsó passzokba többször is hiba csúszott. Az 53. percben egy vendég szöglet után megszereztük a labdát, és egy gyors kontra végén a bal oldalon felfutó Forgács Dávid tálalt a mellette felfutó Tamás Krisztián elé, aki átvette a labdát, majd 12 méterrõl kilõtte a kapu bal sarkát (3-0).

 

A 62. percben egy durva belépõt követõen egy újabb fehéroroszt küldött le piros lappal a pályáról a játékvezetõ. Bár a folytatásban hatalmas fölényben játszottunk, a 71. percben egy labdavesztés után Gleb Rassadkin indult meg a kapu felé, majd kihasználta a ziccert, és Hrabina Alex mellett a jobb sarokba helyezett (3-1). A végeredmény a 82. percben alakult ki, ekkor Forgács beadása után Bobál Gergely lõtt 5 méterrõl a jobb sarokba (4-1).

 

– Átestünk a tûzkeresztségen, a célunk az volt, hogy mindenképpen gyõzelemmel kezdjük a tornát, és ezt sikerült is elérnünk – mondta Pisont István. – Nemzetközi szinten minden gyõzelemnek nagy értéke van, és tekintve, hogy háromgólos sikert arattunk, mindenképpen elismerés illeti a fiúkat. Ezzel együtt a mérkõzésen nem mindig találtuk a megfelelõ ritmust, van még miben javulnunk, de úgy gondolom, a következõ két mérkõzésen felszabadultabb lesz a játékunk, ami még jobb teljesítménnyel párosul.

 

A csoport másik mérkõzésén, Tatabányán a norvégok 3-0-ra legyõzték Andorrát.

 

Az utolsó simítások az U17-es válogatottnál

A Pisont István vezette U17-es együttes Európa-bajnoki selejtezõ torna elõtt áll: a fehérorosz, az andorrai, valamint a norvég válogatottal mérkõzik meg Telkiben.

 

Az 1995-ös születésû korosztály elsõ igazi nemzetközi erõpróbájához érkezett, péntektõl a hazai rendezésû Európa-bajnoki selejtezõ tornán vesz részt a válogatott. Pisont István együttese számára jól sikerült a felkészülés, a csapat megnyerte az igen erõs mezõnyt felvonultató Telki Kupát, majd egy lengyelországi viadalon vett részt, amelyen csak büntetõrúgásokkal maradt le a döntõrõl.

 

A játékosok vasárnap óta Telkiben készülnek az elõttük álló megmérettetésekre:

– A végsõ simításokat végezzük a torna elõtt, az edzéseken a speciális támadó- és védekezõ taktikai elemeket, illetve az egyéni feladatokat gyakoroljuk – mondta az mlsz.hu-nak a Telkiben zajló munkáról Pisont István. – Nagyon sok nemzetközi meccs van a hátunk mögött, ezért javarészt már csak átismételjük a feladatokat, valamint videoelemzések alapján felhívjuk a játékosok figyelmét arra, hogy mire kell kiemelten odafigyelniük, hol lehet tovább javítani a csapatjátékon. Emellett természetesen igyekszünk mindenkit megfelelõ fizikális állapotba hozni, és a mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektetünk.

– Egy bõ, harminc fõbõl álló keretbõl jelöltünk ki a csapatot, és úgy érzem, minden szempontból egy ütõképes válogatottat sikerült kialakítani. Ezek a futballisták már bizonyították, hogy számíthatunk rájuk, a felkészülési mérkõzéseket eredményesen vívták meg, és bízom benne, hogy velük elérjük a kitûzött célokat – tette hozzá a szövetségi edzõ.

A magyar keret:

Kapusok:

Hrabina Alex (Nyírsuli)
Dániel Csaba (FTC)
Fadgyas Tamás (MTK)

Védõk:

Baksa Dénes (PFLA)
Asztalos Dávid (MTK Budapest)
Kovács Tamás (Illés Akadémia)
Pataki Zsolt (Parma)
Tamás Krisztián (AC Milan)

Középpályások:

Fényes Szabolcs (Felcsút)
Németh Márió (Illés Akadémia)
Szabó Bence (Gyõri ETO)
Ács Ádám (MTK Budapest)
Medgyes Zoltán (Illés Akadémia)
Szántó Gergõ (Hoffenheim)
Kalmár Zsolt (Gyõri ETO)
Nagy Dominik (Pécsi MFC)

Támadók:

Tóth László (Felcsút)
Farkas Zoltán (Gyõri ETO)
Bobál Gergõ (MFA)
Forgács Dávid (Atalanta)
Popgeorgiev Pantelis (FTC)

Az Eb-selejtezõ torna programja:

Szeptember 23., péntek:
Magyarország-Fehéroroszország, Telki, 15.00
Norvégia-Andorra, Tatabánya, 15.00

Szeptember 25., vasárnap
Fehéroroszország-Norvégia, Telki, 12.00
Magyaroroszág-Andorra, Telki, 15.00

Szeptember 28., szerda
Andorra-Fehéroroszország, Tatabánya 12.00
Magyarország-Norvégia, Telki 15.00