„Train hard and play very good” – azaz eddz keményen és futballozz jól!

„Train hard and play very good” – azaz eddz keményen és futballozz jól!

Remek idényt zárt Funsho. Akadémiánk korábbi növendéke stabil játékossá vált a MOL Fehérvár együttesében.

Még 2016 őszén érkezett Szombathelyre Funsho Ibrahim Bamgboye, és néhány hónap ismerkedés után 2017 elején szerződést írt alá a zöld-fehéreknél. A 17 éves támadó kitűnő pedigrével érkezett: a 2015-ben megrendezett U17-es világbajnokságon győztes Nigéria csapatának tagja volt, sőt, a Mali elleni döntőben ő szerezte a válogatott második gólját, az ifjú zöld sasok pedig 2–0-ra nyertek.

Persze korából és az új közegbe való kerülése miatt tudtuk Szombathelyen is, hogy az európai futballra való átállás nem megy egyik napról a másikra, így az Illés Akadémia U19-es csapatában is sokat szerepelt a csatár. A 2017/2018-as kiírásban 22 találkozón 21 gólt szerzett, a gárda bajnok lett, míg Funsho lett a küzdelemsorozat gólkirálya.

A következő idényben már rendszeresen játszott a Haladásban, négy gólt szerzett – köztük a felejthetetlen duplát az Újpest ellen, amikor 0–2-ről fordítottak és nyert a Hali a Rohonci úton. Ez pedig kiváló ajánlólevél volt, és Funsho a MOL Fehérvár labdarúgója lett.

Az első évében ezüstérmes lett a Vidivel, a 2020/2021-es kiírásban pedig a MOL Magyar Kupa-ezüst mellett bajnoki bronzérem került a nyakába.

Kifejezetten jó idény van mögöttem. Hét gólt szereztem és kilenc gólpasszt is kiosztottam: úgy érzem, nagyban hozzájárultam ahhoz, hogy a támadójátékunk eredményes lehessen. A bajnokság második fele nem igazán úgy alakult, ahogy elterveztük. Ennek ellenére az új európai kupasorozatban, a Konferencialigában mutathatjuk meg, hogy igenis jó csapat a miénk. Tavaly októberig láthattak bennünket a szurkolóink az Európa Ligában – tulajdonképpen egy jó félidő hiányzott ahhoz, hogy ott legyünk a csoportkörben. Tudjuk és érezzük, hogy mennyit kell dolgoznunk azért, hogy eljussunk az európai kupaporond ezen fázisáig. A szerződésem még két évre szól Székesfehérváron. A célom az, hogy magyar bajnok lehessek piros-kék mezben, és természetesen jó lenne minél többször megmutatni magunkat Európában. Néhány hét pihenőt kaptunk az előző szezont követően, és május végén el is kezdjük a felkészülést az új pontvadászatra.

– tekintett vissza az előző szezonra és vetítette előre a jövőt a kiváló támadó.

Nagyon szép éveket töltöttem el Szombathelyen, sok barátot szereztem. Az életemnek ebben a periódusában tulajdonképpen az Illés Akadémia volt a családom: az edzők, a masszőrök, a szertárban dolgozók, az akadémia vezetősége – és természetesen a csapattársaim – segítettek abban, hogy napról-napra fejlődjek, és jobb teljesítményt nyújthassak. A jelmondatom akkor sem volt más, mint ma: „train hard and play very good” – azaz eddz keményen és futballozz jól! Ez, valamint az edzéseken való maximális teljesítés jelentheti azt, hogy a jövőben – azaz a mérkőzéseken – is olyan produkcióval rukkoljak ki, ami mára az Illés Akadémia kötelekéből a magyar bajnokság egyik legjobb csapatába vitt. Sosem felejtem el a szombathelyi éveket: az NB I-es bemutatkozást (nagyon izgultam), és az U19-es csapattal való menetelést, a bajnoki címet, a gólkirályságot, és a sok szeretetet, amit a szurkolóktól kaptam. Nagyon jó embereket ismerhettem meg itt, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot

– zárta szavait Funsho, aki egy fehérvári mezt ajándékozott az Illés Akadémiának, hogy az ifjú labdarúgók láthassák: nem csak szombathelyiként, hanem Szombathelyről indulva is szép sikereket érhetnek el azok, akik intézményünkben nevelkednek. Ezt a mezt viselte „Funshi” a május 3-i MOL Magyar Kupa-döntőben.