Tesztnap az Illés Akadémián

Tesztnap az Illés Akadémián

Az MLSZ a magyar kormány határozatát követően – amely bizonyos feltételek között engedélyezte a csapatok edzését és sportesemények megrendezését – arról döntött, hogy csak a női és férfi NB I, illetve a férfi Magyar Kupa mérkőzéseivel folytatódik a futballidény.

Ez azt jelentette Szombathelyen, hogy a 2019/2020-as idény befejeződött: a nyolc jelenlegi akadémistát foglalkoztató Szombathelyi Haladás az NB II záró táblázatán a 17. helyet foglalta el, a Haladás-Viktória ötödiként zárt, az U19-es csapatunk a 4. helyen, az U17-es a 8. pozícióban, az U16-os hetedikként, az U15-ös tizedikként, míg az U14-esek hatodikként végeztek. Március 7-én játszott utoljára az U17 és az U16, március 13-án pedig az U19, az U15 és az U14. Március 16-a óta pedig edzések sem zajlanak, a gyerekek egyéni edzésterv alapján az otthonukban készültek. Erről persze sok-sok videó készült: egyrészt az edzői előírásoknak megfelelően az elvégzett kötelező feladatokról – ezeket a trénerek elemezték ki, másrészt pedig sok-sok olyan rövid videó, amelyeken a srácok azt mutatták meg, mire is képesek a focilabdával (esetleg kézilabdával, talán WC-papír tekerccsel), vagy pedig fizikai felkészülésükről készítettek felvételeket.

A Magyar Labdarúgó-szövetség az edzések megtartásának lehetőségét a klubokra bízta, felhívva a figyelmet arra, hogy a szövetség Orvosi Bizottsága ajánlást készített, amely szerint a szabálykövető magatartás és a javaslatok elfogadása a leghatékonyabb eszköz a vírus elkerülésére. Az edzések csak zárt kapuk mögött, tünetmentes játékosok és szakemberek jelenlétével tartható meg. A foglalkozásokat kiscsoportban, ugyanabban az összetételben célszerű megtartani.

Az Illés Akadémia menedzsmentje és élettani részlege úgy döntött, hogy szűrővizsgálatot tart, amelyen az akadémiai munkatársak és a növendékek vesznek részt – felmérve azt, hogy bárki közülük áteshetett-e korábban a koronavírus okozta betegségen, vagy hordozó lehet-e. Mindezeket teljeskörű tájékoztatás és felmérés előzte meg (a gyerekek esetében szülői beleegyezéssel). Az Integrity Magánklinika által megszervezett COVID-19 tesztnap szigorú higiéniás körülmények között, előre egyeztetett beosztás alapján zajlott. Az erre a célra külön előkészített helyiségben történt a mintavétel. A dr. Gasztonyi Beáta és dr. Kelemen Péter vezette vizsgálat az ún. ellenanyagszűrő-vizsgálatok közé tartozott. Ujjbegyből vett vérminta alapján történt a teszt: negatívat mutatott mindazoknál, akik nem találkoztak a vírussal.

Nagyon megnyugtató eredménnyel végződött a vizsgálat, ugyanis valamennyi dolgozó és növendék tesztje negatív eredményt hozott. Ez annak tudatában, hogy Vas megye országos szinten is a koronavírus által legkevésbé fertőzött területnek számít, talán nem is volt annyira meglepő. A tesztek 95-98 %-ban megbízhatónak számítanak, természetesen aki ezen ellenanyag alapú teszten pozitív lett volna, további megerősítő vizsgálaton kellett volna részt vennie. Így hétfőtől biztonsággal elkezdődhetnek az edzések, de a higiéniai előírásokat továbbra is mindenkinek be kell tartania. Ebben többek között az szerepel, hogy a gyerekek nem használhatják az öltözőket, egymás kulacsából nem ihatnak, gyakran kell kezet mosniuk, illetve fertőtleníteniük, és a tréningek előtt, valamint után szájmaszkot javasolt használniuk. A rendszabályokról valamennyien kaptak egy tájékoztatót, de az akadémia területén több helyen ki is függesztettük ezeket. Amennyiben valaki beteg lesz, avagy tüneteket észlel magán, jelentési kötelezettsége van az edzője, valamint az orvosi stáb irányába

– fogalmazott dr. Gasztonyi Beáta.

A negatív teszt tehát feltétele az edzéslátogatásoknak: a biztonsági előírásokat betartva, a jövő héten kisebb csoportokban megkezdjük a tréningeket. Ahogy arról az MLSZ döntött: az utánpótlás-bajnokságok befejeződtek, és a három legidősebb korosztály (U19, U17, U16) nyártól más rendszerű küzdelemsorozatban szerepelnek. Az Illés Akadémia csapatai a Kiemelt-csoportban kezdik meg a mérkőzéseket. Az U15-ös és U14-es I. osztályú bajnokságban nem hirdettek bajnokot, az utolsó pozícióban lévők nem estek ki: nyártól ugyanazzal a tizenöttel csapnak össze akadémistáink, akik ellen a 2019/2020-as bajnokságban is játszottak.