Szlovéniai tornára utaznak az U15-ös lányok

Szlovéniai tornára utaznak az U15-ös lányok

Leány U15-ös – és U11-es – csapatunk nemzetközi tornán vesz részt vasárnap. A két csapat Szlovéniába, a Szombathelytől bő 250 kilométerre fekvő, Radomljéba utazik, a MEDEX-kupára.

Az U11-es korosztályban – amelyben preakadémiai csapatunk, a szombathelyi női futball három „lába” közül a legfiatalabbakat foglalkoztató Viktória FC lép pályára – nyolc csapat viaskodik majd, míg a Ferencsik Evelin által irányított U15-ös akadémisták ellenfelei a házigazda ŽNK Radomlje mellett szlovén, horvát és bosnyák csapatok lesznek – itt tizenkét gárda indul harcba a tornagyőzelemért.

A szlovén ŽNK Radomljéval nagyszerű a kapcsolatunk minden korosztályban. Tavaly nyáron ők vendégeskedtek nálunk a Savaria Nemzetközi Ifjúsági Tornán, most pedig mi utazunk. Arra, hogy az Illés Akadémia mennyire fontosnak tartja a nemzetközi kapcsolatokat, talán jó példa, hogy a felkészülési időszakban a mérkőzéseink legalább felét külföldi ellenfelekkel játszottuk. A lányok már ilyen fiatal korban megismerkedhetnek a nemzetközi női futball elvárásaival és találkoznak más, a miénktől eltérő futballkultúrával – ez fontos mérföldkő a fejlődésükben. A délszláv csapatok például sokkal inkább fizikális futballt játszanak, mint mi, és ezt igazából csak testközelből, játék közben lehet megtapasztalni. Erre kiváló alkalmat kínál a torna. Tizennyolc játékost nevezhetünk a tizenkét csapatos tornára és én szeretném maximálisan kihasználni a lehetőséget. Sok olyan kislány jön velünk vasárnap, aki az eggyel fiatalabb, az U14-es korosztályba tartozik még, nekik is jó lehetőség a MEDEX-kupa. Az a célom, hogy minden játékosomnak sok játéklehetőséget adjak, ez megfelel az akadémiánk filozófiájának, amely szerint a játékosok egyéni fejlődését helyezzük fókuszba, néha, ha kell, akár a pillanatnyi eredményesség rovására is

– mondta Ferencsik Evelin, leány u15-ös csapatunk vezetőedzője.