Szakály Attila: Úgy éltünk az Illés Akadémián, mint a testvérek

Szakály Attila: Úgy éltünk az Illés Akadémián, mint a testvérek

Akadémiánk egykori növendéke nagy szeretettel emlékszik társaira, edzőire. Véleménye szerint az Illésen eltöltött időszaknak nagy szerepe van abban, hogy NB I-es játékos lett belőle. Bár most lehet, hogy a Kaposvári Rákóczi együttesével búcsúzik az élvonaltól.

Komoly energiákat mozgósítva készülünk a bajnokság folytatására. Tisztában vagyunk azzal, hogy alaposan le vagyunk maradva még az utolsó előtti helyen álló Zalaegerszegtől is, de amíg matematikai esélyünk lesz a bennmaradásra, addig küzdeni fogunk. Sőt, még azt követően is, mert búcsúzni is csak emelt fővel akarunk. A még hátralévő nyolc fordulóban szeretnénk minél több pontot szerezni.

Mi lehet az oka a Kaposvár gyengébb szereplésének, esetleges kiesésének?

Rendkívül rövid idő alatt jutottunk fel az élvonalba. Többen már az NB III-ban is együtt játszottunk. Túlságosan gyors és nagy volt az ugrás. Az NB I-ben más volt a ritmus, más volt a színvonal. Itt már minden hibánkat azonnal megbüntették az ellenfelek és ez bizony vereségekhez vezetett. A fiaskók hatására pedig megcsappant az önbizalmunk. Akár azt is mondhatnám, hogy nekünk jól jött a koronavírus-járvány miatti szünet. Szerintem most jó állapotban van a csapatunk, bizakodva várjuk a ZTE elleni jövő pénteki összecsapást.

A Tatabánya 2–0-ás legyőzése után. Szakály Attila, Farkas Márk és Mursits Roland

Számodra érdekességet jelenthet, hogy most abban a csapatban szerepelsz, amely ellen 2012. május 12-én a Haladás színeiben bemutatkoztál az NB I-ben.

Ez tényleg érdekesség. Amúgy igen jól emlékszem az első élvonalbeli meccsemre, amit nagyon vártam akkoriban. Artner Tamás küldött csereként a pályára és döntetlent játszottunk a Rákóczi otthonában.

Mennyire emlékszel az Illés Akadémián eltöltött évekre?

Természetesen nagyon jól. Az Akadémia legelső korosztályának tagja lehettem és annak ellenére, hogy az ország egész területéről érkeztünk, igen gyorsan jó közösséget alkottunk. Nyugodtan fogalmazhatok úgy, hogy testvérként szerettük, tiszteltük egymást. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az Illés egyik, hanem a legjobb csapatát alkottuk. Olyan remek labdarúgók kerültek fel közülünk az NB I-be, mint például Ugrai Roli, Kiskokó, Jagodics Márk, Skriba Matyi, avagy Gyurján Bence. A mai napig nagyon jó kapcsolatban vagyok egykori társaimmal.

Az Illés Akadémiával több külföldi túrán is részt vehetett Szakály Attila

Szakmailag mennyit fejlődtél az Akadémián?

Rengeteget, mert ott minden a fociról szólt. Olyan remek szakemberektől tanulhattam, mint Simon Attila, avagy az egyéni képzéseket tartó Rugovics Vendel. De a többi edzőmre is nagy szeretettel emlékszem, mert valamennyien sokat segítettek a fejlődésemben.

Mennyire követed az egykori társak pályafutását és a volt csapatod, a Haladás szereplését?

A srácokkal leginkább az interneten tartjuk a kapcsolatot, de ha összefutunk, jókat beszélgetünk. A Hali szereplését folyamatosan követem. Nagyon sajnáltam, amikor a csapat kiesett az NB I-ből, annak viszont rettentően örültem, hogy most tavasszal jól muzsikált a gárda. A hétvégéken általában otthon vagyunk a menyasszonyommal Szombathelyen. Remélem, hamarosan ismét élvonalbeli meccseket rendeznek a vasi megyeszékhelyen is.

2010 májusában készült csapatkép az NB III-ban szereplő együttesről

Miképpen látod, meddig rendezhetnek élvonalbeli meccseket Kaposváron?

A kiesés sajnos nagyon is benne van a kalapban. Jó lenne, ha a keretet egyben sikerülne tartani, mert az némi erősítéssel alkalmas lenne a visszakerülésre. Akár már most elkezdhetnénk a jövő csapatát építeni. A megszerzett tapasztalatokat pedig hasznosítanunk kellene. De ebben a fura helyzetben nagyon nehéz a jövőt tervezgetni. Amúgy pedig a remény hal meg utoljára, azaz még nem esett ki a Kaposvár az NB I-ből.

[alert icon=”” type=”general” ]

Szakály Attila Körmenden született 1992. július 30-án, azaz nemsokára tölti be 28. életévét. A körmendi Kék Sünikben kezdett el futballozni, majd innen került az Illés Akadémiára – annak alapításának első évfolyamába. Első meccsét zöld-fehér mezben 2007. június 2-án a Dunaújváros ellen vívta: az U15-ös I. osztályú találkozón 7–0-ra nyert a szombathelyi csapat. Egy hét múlva már első góljának is örülhetett: akkor Kaposváron győzött 7–0-ra a szombathelyi együttes, Szaki pedig a negyedik találatot jegyezte. 15 éves múlt, amikor már az Illés Akadémia U19-es csapatában kapott lehetőséget. Egy év múlva már a felnőttek között szerepelt: az NB III-as Haladás II-ben 2008. augusztus 20-án debütált egy sárvári 0–2-es vereség során. Októberben pedig már a „nagy” csapatban is szerepet kapott: a Győrben rendezett ETO elleni Ligakupa-meccsen esett át a tűzkeresztségen. Folyamatosan játszott az NB III-as és az U19-es bajnokságban, majd 2011-ben Aczél Zoltán már a Videoton elleni Magyar Kupa-találkozón a kezdőben számolt vele. Alig több mint 8 éve pedig, 2012. május 12-én Kaposváron Nagy Gábor cseréjeként lépett pályára először a magyar első osztályban. Ezt még 33 találkozó követte Haladás-mezben, mialatt 19-szer az NB II-es Haladás II-ben is szerephez jutott. Tagja volt az U21-es magyar válogatottnak. Zalaegerszegre igazolt, ahol másfél év alatt 40-szer játszott a második vonalban, majd jelenlegi állomáshelye, Kaposvár következett. Itt 1,5 szezon alatt az NB III-ból az NB II-be, majd egy év alatt az NB II-ből az NB I-be léptek fel – mindvégig Szakály Attilával a soraikban. A 2019/2020-as OTP Bank Ligában eddig 23-szor szerepelt és tavaly szeptember 28-án a Diósgyőr elleni 2–0-ás siker során megszerezte első találatát is.

[/alert]

A nyitókép forrása: [button link=”” target=”_self” color=”” bgcolor=”” size=”small” ]www.mlsz.hu[/button]